Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Museum in een bergtop: het Messner Mountain Museum

Vorige week opende het hoogste museum van de Italiaanse regio Zuid-Tirol zijn deuren. Het Messner Mountain Museum Corones in Plan de Corones ligt op maar liefst 2275 meter hoogte.

MMM-Corones-Zuid-Tirol

De opening werd dan ook verricht door de beroemde bergbeklimmer naar wie het museum is vernoemd; het was Reinhold Messner die het museum officieel mocht openen.

MMM-Corones-Zuid-Tirol (3)

Messners leven als alpinist
Het Messner Mountain Museum Corones is het zesde en laatste museum van en over Messner in Zuid-Tirol. Messner (1944) beklom als eerste alle bergen hoger dan achtduizend meter en bereikte de top van de Mount Everest zonder extra zuurstof. Hij zette het Messner Mountain Museum Project op om het publiek te informeren over bergen en alpinisme.

Zijn andere ‘bergmusea’ zijn het MMM Firmian, het MMM Ortles, het MMM Juval, het MMM Dolomites en het MMM Ripa. Ze vertellen over de kunst, cultuur, religie en merkwaardigheden van berggebieden in de hele wereld.

MMM-Corones-Zuid-Tirol (1) MMM-Corones-Zuid-Tirol (2)

Het Messner Mountain Museum Corones vertelt over Messners leven als alpinist. Zoals Messner het zelf verwoordt: ‘In het museum vertel ik de geschiedenis en de ontwikkeling van het bergbeklimmen, van de klimuitrusting tot de triomfen en tragedies van ‘s werelds beroemdste bergen, zoals de Matterhorn, de Cerro Torre en de K2. Het is ongelooflijk spannend om de verhalen van bergbeklimmers te vertellen vanaf een podium van deze omvang.’

Museum in een bergtop
Het MMM Corones bevat unieke objecten en afbeeldingen, die Messner in zijn leven als bergbeklimmer verzamelde. Deze objecten kregen een plek in het ontwerp van de wereldberoemde architecte Zaha Hadid (die ook het MAXXI-museum in Rome ontwierp). Uniek is vooral ook de locatie: het museum is gebouwd in een bergtop.

MMM-Corones-Zuid-Tirol (5)

De combinatie van de locatie, het uitzicht en de unieke architectuur is meer dan bijzonder. Het museum bevindt zich namelijk voornamelijk ondergronds in de berg, verdeeld over drie verdiepingen.

Vanaf de entree op de bovenste verdieping leiden trappen je via drie expositieverdiepingen naar beneden. Er zijn grote uitkijkvensters en een indrukwekkend panoramaterras van zo’n veertig vierkante meter, vanwaar je kunt genieten van een uniek 240-graden-uitzicht over de Dolomieten.

MMM-Corones-Zuid-Tirol (6)

Het MMM Corones is in de zomermaanden (van de eerste zondag in juni tot de tweede zondag in oktober) dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur. In de winter is het museum open van de eerste zondag in december tot half april, eveneens dagelijks.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *