Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste (herfst)wandelingen rondom de meren van Trentino

De meren van Trentino bieden ook in de herfst een prachtig decor voor mooie wandelingen. Als de bomen in vuur en vlam staan en het kleurrijke gebladerte weerspiegelt in het water, is het landschap misschien nog wel fotogenieker dan in andere seizoenen.

Er zijn bijna driehonderd meren in Trentino, waarvan wij er in dit artikel vijf op een rijtje hebben gezet. Elk met een mooie wandeling, van een kastanjeroute bij het Lago di Caldonazzo tot een wandeling in de Alpe Cimbra bij het Lago di Lavarone, én met een fijne culinaire tip.

Giro dei Masi dei Castagni bij het Lago di Caldonazzo

Het Lago di Caldonazzo in Valsugana is het decor van de Giro dei Masi dei Castagni. Vanuit Bosentino wandel je naar Migazzone, vanwaar je naar het gehucht Santa Caterina loopt.

Daar geniet je van een prachtig uitzicht op de Valsugana, de Colle di Tenna en het meer. Vervolgens klim je omhoog tot je de bosweg van de Monte di Bosentino bereikt. Dan ga je terug richting Vigolo Vattaro, via het Castello di Vigolo en het Santuario della Madonna del Feles.

Las op de terugweg naar Bosentino zeker een gastronomische stop in bij Agriturismo Berry House in Vigolo Vattaro, waar je ook kunt overnachten.

foto’s: Agriturismo Berry House

Strada dei Pescatori langs het Lago di Levico

Als je de Strada dei Pescatori, de weg van de vissers, volgt, wandel je door de ongerepte natuur aan de oevers van het Lago di Levico.

De route begint bij het vrije strand (Parco Segantini) in Levico Terme. Vanaf het smalste punt van het meer volg je een pad dat langs de andere oever loopt, om vervolgens terug te keren naar het beginpunt.

Langs de route staan genoeg bankjes om even uit te rusten of te picknicken, maar een aanrader voor een langere lunch na afloop is Boivin in Levico Terme.

foto’s: Boivin

Van het Lago di Molveno naar Rifugio Malga Andalo

Het Lago di Molveno is een van de mooiste meren van Italië, aldus Touring Club Italiano en Legambiente. Het meer wordt omringd door de imposante spitsen van de Brenta Dolomieten.

Voor een mooie wandeling loop je vanuit Molveno omhoog naar de alpenweide van Rifugio Malga Andalo, met mooi zicht op de Croz dell’Altissimo. Je vertrekt vanaf de camping bij het meer en volgt dan een steil maar gemakkelijk pad (SAT nr. 332) omhoog het bos in.

foto’s: Rifugio Malga di Andalo

De terugweg gaat langs dezelfde route, maar je kunt ook vanaf de weg van Bondai naar Baita Fortini di Napoleone lopen, voor een welverdiende beloning.

Sentiero della Roggia di Calavino – Lago di Toblino

Aan het Lago di Toblino maakt de herfstmist ’s ochtends langzaam plaats voor de contouren van Castel Toblino. Tijdens een wandeling rondom het meer kun je de geur opsnuiven van rozemarijn, maar je bewondert ook de noordelijkst gelegen olijfbomen en steeneiken, die profiteren van het microklimaat in dit stukje Trentino.

Het Sentiero della Roggia di Calavino mag je niet missen. Deze route leidt je langs mooie watervallen en -partijen.

Voor een lekkere stop raden we Hosteria Toblino (van Cantina Toblino in Sarche) aan.

foto’s: Hosteria Toblino

Lago di Lavarone – van Lavarone naar Pra’ di Sopra

Je kunt het Lago di Lavarone, in de Alpe Cimbra, bereiken door de negentiende-eeuwse weg te nemen die Lavarone verbindt met het hoger gelegen Pra’ di Sopra, een verbinding die ooit door de inwoners werd gebruikt om de koeien te laten grazen op de weilanden rond het meer.

Het is een van de meest tot de verbeelding sprekende plekken van de Alpe Cimbra. Aan het begin van de twintigste eeuw heeft Sigmund Freud hier enkele vakanties doorgebracht en zich laten inspireren door het betoverende landschap.

Als je Pra’ di Sopra hebt bereikt, kun je voordat je verder gaat naar het meer op het plein het kerkje bezoeken dat is gewijd aan San Rocco.

Voor een culinaire pauze strijk je neer bij Bazzario Bistrot aan het Lago di Lavarone.

foto’s: Bazzario Bistrot

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Geweldige foto’s, spreken tot de verbeelding! Wat een sprookjesachtig mooi gebied, schitterend. Al die mooie gerechten, heerlijk

  2. Frans en Ineke Fransen

    Hartelijk dank weer, Saskia voor de mooie reportage en de prachtige foto’s. Echt genieten. En weer plannen maken voor volgend jaar. Dit jaar waren we niet zover gekomen. Slechts het meer van Dobbiacco en het meer van Iseo. Ook mooi.
    Hartelijke groet,

    Ineke Fransen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *