Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een hike naar de legendarische Vajolet-torens

Op onze eerste ochtend in Val di Fassa worden we wakker gemaakt door de koeien die ons met hun grote bellen al liggen op te wachten. Deze grijze koeien, die typisch zijn voor dit gebied, genieten van het ochtendzonnetje. Felice volgt hun voorbeeld, om op te laden voor een zeven kilometer lange hike naar de legendarische Vajolet-torens, drie imposante, spitse bergtoppen.

SAMSUNG CSC

Mauro, de gids van Sport Check Point die met ons meeloopt, laat op een kaart de route zien. We beginnen bij Rifugio Stella Alpine (op 1949 meter hoogte), vanwaar we via een breed pad naar Rifugio Vajolet (op 2243 meter hoogte) zullen lopen. Dan begint het echte klimwerk richting Rifugio Re Alberto (op 2770 meter hoogte). Dat betekent dat we 821 meter gaan stijgen. Geen tijd te verliezen dus!

SAMSUNG CSC

De tocht begint rustig, op een breed pad. Mauro vertelt ons meer over de bergen. Aan de kleur van de rotsen kun je namelijk zien of ze naar achter of naar voor hellen. Zwarte aanslag betekent dat de rots naar achteren helt, omdat er water langs gestroomd is. De gelige, lichtgrijze rotsen zijn de echt steile jongens. Een nuttig begin van de tocht; de bergen boezemen steeds weer ontzag in.

Na enkele bochten zien we de eerste hut hoog bovenop een rots liggen. Dat betekent dat we nog flink moeten stijgen, net als de andere mensen en honden die we passeren. Iedereen zegt elkaar vriendelijk gedag; de ciao’s, buongiorno’s en salve’s echoën weg tegen de bergwanden.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Aangekomen bij Rifugio Vajolet is er tijd om even uit te rusten en te genieten van het fantastische uitzicht. Het groene dal en de weg die we net naar boven liepen, liggen aan onze voeten als een prachtig schilderij. De Ladinische, Italiaanse, Dolomitische en Europese vlaggen wapperen in de wind, net als het fris gewassen wasgoed. Wandelaars genieten van een hapje en drankje op het terras of picknicken in het gras en honden springen als blije berggeiten in het rond.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Het is tijd om onze gids Mauro aan de tand te voelen. Hij vertelt dat hij naast berggids ook professioneel ijsklimmer en rotskliminstructeur bij het rescue team van Val di Fassa is. Dat betekent dat hij geregeld in een helikopter boven de bergen cirkelt om iemand te redden. In de winter zijn dit vooral skiërs, terwijl het in de zomer voornamelijk hikers zijn die niet meer naar beneden kunnen komen. Daarnaast zijn er in het gebied geregeld paragliders die vast zijn komen te zitten met hun parachute of rotsklimmers die onfortuinlijk zijn gevallen. De ene keer loopt het goed af, de andere keer is er een minder goede afloop. We hangen aan zijn lippen, wát een bijzonder werk!

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Het pad naar boven is voor Mauro een eitje, maar wij moeten onze hikekunsten nog laten zien. Dat betekent dat we langzamerhand alle adem nodig hebben voor het klimmen, want het pad naar de top van de berg is pittig.

Tussen de gigantische rotsen van de Vajolet-torens en de steile bergwand Catinaccio zoeken we de rood-witte markeringen. Deze wijzen ons de weg tussen het grijze gesteente. We bereiken zelfs de sneeuw die langzaam wegsmelt in de hete zon.

Op sommige delen zijn ijzeren kabels aan de berg vastgemaakt, zodat je veiliger kunt klimmen. Deze hike is écht voor bergwandelaars en klimmers. Onderweg komen we ook een hoop gezinnen met kinderen tegen, die als echte berggeiten naar boven klimmen. Het lijkt ze met de paplepel ingegoten…

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Dat veel Italianen uit het gebied de bergen als geen ander kennen, blijkt wel uit het grote aantal rotsklimmers op deze trail. Ze klimmen tegen metershoge rotswanden en bereiken schijnbaar probleemloos de toppen van de Vajolet-torens. Ook een poging wagen? Val di Fassa staat bekend om zijn goede mogelijkheden voor alpiene klimmers. De grootste legendes in klimmersland hebben hier regelmatig aan de rotswanden gehangen.

SAMSUNG CSC

Felice houdt het liever bij hiken en geniet van al de ruigheid die de bergen en de klimmers uitstralen. Vergeet onderweg vooral niet om soms even te stoppen en je om te draaien. Pas dan zie je wat je al geklommen hebt en wat er voor moois achter je rug schuilt als je contant met je gezicht naar de berg staat.

SAMSUNG CSC

Nog enkele meters en we zijn boven, op de top van de berg. Het is en blijft een bijzondere beloning, na alle inspanning. Dit keer is het uitzicht vanaf de top echt spectaculair. De Vajolet-torens worden prachtig gereflecteerd in het meertje bij Rifugio Re Alberto. Een moment om even te gaan zitten, niks te zeggen en je even heel klein te voelen, in deze prachtige omgeving.

Zeven kilometer, ruim achthonderd hoogtemeters en zeventienduizend stappen later zit onze bergtocht erop. Voor vandaag althans, want een bergtocht werkt aanstekelijk. De bergen blijven roepen – een roep waar we graag gehoor aan geven. Morgen gaan we weer!

Val-di-Fassa-hiken-15 SAMSUNG CSC

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *