Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste Vie Ferrate ter wereld

Roos Schellings woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Ze maakte van haar passie haar werk en runt een aantal bijzondere en betaalbare slaapplekken in de Dolomieten. Ook heeft ze een eigen bed & breakfast, B&B Brenta, en verhuurt ze een berghuisje. Voor Ciao tutti doet Roos regelmatig verslag van haar leven in de bergen, met dit keer de Via Ferrata in de hoofdrol.

Via-Ferrata-Brenta-Dolomieten (4)

Roos: ‘Op 4 juli 2015 is het dan eindelijke zover; een lang verwacht bezoek breekt aan. Ruim twee jaar na mijn vertrek uit het noorden komt Carine, een van mijn beste vriendinnen op bezoek. We kennen elkaar van onze speleo-tijd. We hebben avontuurlijk bloed gemeen en hebben al menig ondergronds avontuur samen beleefd. Er worden dan ook plannetjes gesmeed om samen een Via Ferrata te doen.

Via Ferrata oftewel klettersteigen
Via Ferrata, betekent letterlijk ‘ijzeren pad’ en wordt ook wel klettersteigen genoemd. De eerste routes, de alpiene routes in de bergen, dateren uit de negentiende eeuw en bestaan uit een netwerk van stalen ladders en kabels.

Via-Ferrata-Brenta-Dolomieten (1) Via-Ferrata-Brenta-Dolomieten (2)

De routes verschaffen minder ervaren alpinisten toegang tot prachtige plekken in de bergen die anders enkel zijn voorbehouden aan echte bergbeklimmers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ze ook gebruikt en verder uitgebreid voor het transport van oorlogstroepen. Langs menige Via Ferrata zijn nog oorlogsresten te vinden.

Sentiero Alfredo Benini – GR 305
We bereiden ons goed voor, kopen een gordel, leeflijn en stijgijzers. We selecteren een prachtige dagtocht: Sentiero Alfredo Benini’ (GR 305), in de Brenta Dolomieten en gaan op pad. Sentiero Alfredo Benini is geschikt voor avontuurlijke en sportieve bergliefhebbers zonder hoogtevrees, die zich veilig kunnen voortbewegen met behulp van staalkabels en ladders.

Via-Ferrata-Brenta-Dolomieten (3) Via-Ferrata-Brenta-Dolomieten (5)

De tocht begint bij Passo del Groste (Madonna di Campiglio) en gaat verder tot Rifugio Tucket, vanwaar je weer terug wandelt naar Passo del Groste (GR 316). We hebben 900 hoogtemeters te overbruggen in een dagtocht die ongeveer zes tot zeven uur duurt. Het beginpunt van de route ligt links van de hoger gelegen gondellift, het is goed te vinden.

De mooiste Vie Ferrate ter wereld
Al woon ik hier inmiddels twee jaar en ben ik bekend met de prachtige omgeving, deze tocht overtreft mijn stoutste verwachting. We vallen van de ene verbazing in de andere. De rotsformaties, het panorama… het is allemaal adembenemend mooi. Bovendien hebben we geluk met het weer; het is een prachtige, kraakheldere dag met een strakblauwe lucht.

Via-Ferrata-Brenta-Dolomieten (6)

Ik ben euforisch en dankbaar. Ik begrijp nu waarom de Via Ferrata in de Brenta Dolomieten tot de mooiste ter wereld wordt gerekend. De SAT (de alpinistenvereniging van Trentino) beschrijft deze tocht als gemakkelijk tot middelzwaar, maar voor mensen uit de lage landen zou ik hem zelf als middelzwaar bestempelen. De route duurt vier tot vijf uur tot aan Rifugio Tucket. Daar kun je overnachten, maar wil je de hele route in één dag lopen, dan wandel je in circa anderhalf uur terug naar Passo del Groste.

Via-Ferrata-Brenta-Dolomieten (7)

Een Via Ferrata-huttentocht
Wij lopen terug na Passo del Groste, waar we de skilift omlaag nemen. Overweldigd door al deze natuurpracht maak ik al plannen voor een volgende keer. Dan staan de beroemde Bocchette Alte op het programma.

Of een huttentocht, want wat bijzonder is aan de Brenta Dolomieten is dat de Via Ferrata-routes en –rifugi (berghutten) met elkaar zijn verbonden en dat je een heuse Via Ferrata-huttentocht’ kunt ondernemen. Je kunt dus meerdere dagen klettersteigen, met steeds een overnachting in een rifugio.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Tof! Wij hebben afgelopen zomer ook een heeeele gave via ferrata tocht gedaan in de Dolomieten, bij Monte Cristallo (https://hikenbiken.nl/hiken-in-de-dolomieten/) en dat was zó gaaf!
    We willen sowieso nog terug naar de Dolomieten om nog meer via ferrata te doen, dus ik ga dit artikel zeker opslaan. Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *