Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Crafucins & apfelstrudel – kookles in een Zuid-Tiroler keuken

In een authentiek boerenhuis vlak bij Selva staat Anna ons al op te wachten. Anna is de vrouw des huizes maar heerst vooral over het fornuis. Samen met haar dochter Mary verzorgt ze Tiroler kooklessen. Vandaag op het menu: crafucins (spinazieravioli) en apfelstrudel als toetje.

SONY DSC

We betreden het huis en weten niet waar we moeten kijken. Het is net een museum: overal hangen en staan spullen. In elk hoekje staan kleine frutsels en tierlantijntjes. Aan religieuze beeldjes geen gebrek en ook de liefde voor houtsnijwerk, waarvoor dit gebied bekend staat, is duidelijk zichtbaar.

Het is rommelig, maar tegelijkertijd zie je ook met hoeveel liefde en geduld dit alles is uitgestald. De Zuid-Tiroler sfeer is meteen duidelijk voelbaar door al het hout, de rood met witte tinten en de accordeon.

SONY DSC SONY DSC

Voor een Zuid-Tiroler lied is er echter geen tijd, de keuken wacht. De vrouwen des huizes hebben al wat voorbereidend werk gedaan en dus kunnen we meteen aan de slag. We beginnen met het maken van de crafucins, een lokale soort ravioli.

Het deeg heeft Anna al klaargemaakt, maar het moet nog wel een aantal keer door de pastamachine worden gehaald. We beginnen met de breedste stand van de machine en maken de opening steeds een beetje smaller, zodat het deeg flinterdun wordt.

kook-workshop-pasta (2)

Vervolgens kunnen we aan de slag met het uitsnijden van de pastarondjes. Anna kijkt ons goed op de vingers en helpt als het nodig is.

SONY DSCSONY DSC

Zodra de pasta is uitgesneden, kunnen de rondjes worden gevuld. Normaal gesproken kun je het al naar gelang je voorkeur vullen met kaas, vlees of een groentemengsel. Dit keer wordt het een vegetarische pasta, want de cracufins vul je traditioneel met spinazie.

Met kleine lepeltjes maken we mooie hoopjes spinazie op de pastarondjes, om ze vervolgens dicht te klappen. Goed aandrukken, zo luidt het advies van Anna. Als je dat namelijk niet goed doet, gaat de pasta open en zwemmen pasta en spinazie los van elkaar door het kokende water.

SONY DSC SONY DSC

Zodra alle pastarondjes gevuld en gevouwen zijn, beginnen we aan het toetje, de apfelstrudel! Deze lekkernij vindt zijn oorsprong in de Arabische landen en is via Turkije en Hongarije in Oostenrijk, Duitsland en Noord-Italië terecht gekomen. Het oudste recept is te vinden in de Weense stadsbibliotheek en dateert al uit 1696!

Vroeger was dit gerecht voornamelijk populair onder de armen, maar tegenwoordig smikkelt zowel arm als rijk ervan. Het is dan ook een van de bekendste gerechten uit de Zuid-Tiroler keuken – en dus een must do tijdens een kookles hier.

Mamma Anna heeft het recept aan haar dochter doorgegeven en zij leert het weer aan ons (en wij weer aan jullie, want we delen vanmiddag natuurlijk ook het recept). We schillen, snijden en mengen totdat we een berg gevuld deeg in de oven kunnen plaatsen. De heerlijke geur van versgebakken apfelstrudel wervelt al snel door de keuken.

SONY DSC

Voordat het toetje goudbruin en gaar is, komen onze eigen gemaakte crafucins al op tafel. Samen met een botersaus, wat Parmezaanse kaas en bieslook is dit een waar feestmaal! Uiteraard mag een goed glas wijn uit de streek niet ontbreken.

SONY DSC

Volgens Anna en Mary zijn we allemaal geslaagd als chef. En zij kunnen het weten!

Zelf een kookles bij Anna & Mary volgen?
Een Zuid-Tiroler kookles van Anna en Mary is direct bij de dames te boeken. Je kunt contact opnemen met Mary via het telefoonnummer 0039-3808611656. Als voorbereiding op de kookles kun je thuis zelf al een poging wagen om de heerlijke apfelstrudel op tafel te zetten, waarvan we vanmiddag het recept delen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *