Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5 zalige culinaire feesten in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol 099

Onze reis naar Zuid-Tirol kende vele hoogtepunten en een grande, grande finale. Of eigenlijk twee grande finales…

Aan het einde van de tweede dag genoten we namelijk van een wijnproeverij in een van de vele schitterende wijngaarden, met een rondgang langs plaatselijke producenten die eindigde aan een lange tafel tussen de wijnranken.

Een sfeervol verlichte wijngaard, spelende bambini, muziek, perfect gevulde pasta, bereid door de kok van het hotel waar we verbleven, die voor de gelegenheid ook naar de wijngaard was verkast – precies het Italië waar ons hart sneller van gaat kloppen. Als we nog niet overtuigd zouden zijn geweest van het Italiaanse karakter van Zuid-Tirol, dan was deze setting genoeg geweest om ons meteen thuis te voelen. Genieten met een grote G!

We hadden jullie graag allemaal uitgenodigd, daar in die wijngaard. Helaas moeten jullie daarvoor nog bijna een jaar wachten. Dat geldt ook voor de tweede grande finale, het afsluitende feest van Vino in Festa.

Tijdens dit evenement (dat op 11 mei van start ging) draait het zoals de naam al doet vermoeden om wijn. Rode wijn, witte wijn, zoete wijn, bruisende wijn… alle soorten wijn die in Zuid-Tirol worden gemaakt worden tijdens dit festijn extra in het zonnetje gezet.

Das Weinland Südtirol bietet zahlreiche gute Tropfen und Verkostungen alter autochthoner, aber auch neuer hochqualitativer Weinsorten.foto: Südtirol Marketing/Tappeiner

Vijftien wijndorpen langs de Strada del Vino vormen een paar weken lang het decor voor dit feest. Wij waren aanwezig bij de finale van Vino in Festa, op 8 juni, waarbij lokale wijnhuizen voor één avond hun deuren openen. Wij werden, net als vele andere wijnliefhebbers, getrakteerd op een exclusief kijkje achter de schermen – en op de meest bijzondere wijnen.

5x culinair genieten
Gelukkig kun je het hele jaar door genieten van het beste wat Zuid-Tirol op culinair vlak te bieden heeft. We tippen vandaag vijf smakelijke evenementen, maar op de website van de regio vind je er nog veel meer!

Sterzinger Yoghurtdagen
De zuivelboerderij bij Vipiteno, die vooral naam heeft gemaakt met de productie van yoghurt, presenteert samen met hotels en restaurants uit de omgeving de Sterzinger Yoghurtdagen. De horecagelegenheden uit de omgeving serveren bijzondere gerechten met yoghurt. Een van de hoogtepunten is de Yoghurtolympiade, waarbij deelnemers geblinddoekt verschillende yoghurtsoorten proeven en moeten raden welke soort het is.

Kilometers knödel
Het hart van de Zuid-Tiroolse keuken ligt bij de knödel, balletjes gemaakt van oud brood gemengd met bijvoorbeeld kaas, spinazie of Tiroler speck. In september kun je in Sterzing aanschuiven aan een eindeloos lange tafel, die zich door heel de historische binnenstad slingert. Het menu? Alle bekende knödelgerechten, van spekknödel tot kaasgnocchi, van spinazieknödel tot zoete knödel gevuld met abrikozen, aardbeien of pruimen.

sterzinger_knoedelfestfoto: Südtirol Marketing 

Marmer & Marillen
De abrikozen spelen een gedeelde hoofdrol in het dorpje Lasa/Laas in Val Venosta/Vinschgau. De inwoners zijn zo trots op het kwalitatief hoogwaardige marmer en op de smakelijke abrikozen die ze verbouwen – en die in de volksmond Marillen worden genoemd – dat ze op 3 en 4 augustus een bijzonder festival organiseren, waarbij het witte en het oranje goud te bewonderen zijn.

marmer-abrikozenfoto: Südtirol Marketing

Smullen langs het spoor
Het kan nog twee keer, deze zomer, op 31 juli en op 28 augustus: genieten van een rit over de smalspoorbaan op de berg Renon/Ritten, met bij elk van de vijf stations een bijzondere culinaire belevenis. Dankzij de historische jugendstilwagon van de Ferrovia del Renon/Rittnerbahn waan je je even terug in de tijd, terwijl de gerechten je rechtstreeks hemelwaarts voeren. Een bijzondere reis!

gastronomische_nachtfahrt_rittnerbahnfoto: Rittnerbahn

Törggelen – heerlijke herfsttraditie
Als de tamme kastanjes – in Zuid-Tirol keschtn geheten – in september rijp zijn, gaan op de wijnboerderijen de deuren van de gezellige boerenkamers en kelders open. Hier serveren wijnboeren eigen geproduceerde wijnen en zelfgemaakte specialiteiten. Törggelen is een heerlijke herfsttraditie waarbij je na een wandeling door de Zuid-Tiroolse dalen bij de boeren kunt genieten van jonge wijn.

Het traditionele ‘törggelen’-seizoen start eind september en duurt tot eind november. Een van de leukste evenementen tijdens het seizoen vindt in het eerste weekend van oktober plaats in Termeno, dat dan helemaal in het teken van het törggelen staat. Tijdens WIJNoktober worden op het feestplein regionale gerechten geserveerd. Natuurlijk mogen daarbij ‘keschtn’ (kastanjes) en ‘nuie’ (jonge wijn) niet ontbreken!

The convivial chestnut gathering in Autumn called "Törggelen" is a custom all over South Tyrol. A hearty meal is concluded with roasted chestnuts.foto: Südtirol Marketing/Frieder Blickle

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *