Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Verken Toscane met een e-bike

Wie heeft er ooit van Montespertoli gehoord? Zelfs veel Italianen kennen het dorpje niet, ondanks dat het op slechts een half uurtje rijden van Florence ligt. Misschien is het ook niet zo vreemd dat bijna niemand het kent, want het dorpje trekt nauwelijks toeristen. Montespertoli op zich heeft eerlijk gezegd ook weinig te bieden.

Montespertoli-Toscane (1) Montespertoli-Toscane (2)

Maar… rondom het dorpje is het intens genieten van puur Toscane. Wijngaarden en olijfboomgaarden wisselen elkaar af, met her en der imposante kastelen, prachtige villa’s en eeuwenoude boerderijen. Sierlijke cipressen staan trots te pronken en pijnbomen geven de nodige schaduw – met als extra een oogst aan heerlijke pijnboompitten. Graan deint in de wind en vanaf elke nieuwe heuvelrug kijk je je ogen uit. Dit gebied heeft zo’n overvloed aan schoonheid dat je er maandenlang kunt wandelen en fietsen zonder je ooit te vervelen.

Montespertoli-Toscane (3)

Wat het fietsen betreft… In de heuvels fietsen is soms een hele onderneming. Zeker als de temperaturen ’s zomers oplopen valt het niet mee om naast de inspanning die de heuvels brengen ook volop van de schoonheid te genieten.

Gelukkig is er sinds kort Toscana by Bike, een bedrijfje dat e-bikes verhuurt om het fietsen makkelijker te maken en al je aandacht naar het landschap te leiden. Ze organiseren schitterende tours op e-MTB’s, mountainbikes met trapondersteuning.

toscane-ebike-tours-1

De fietsen lijken na oppervlakkige inspectie op gewone MTB’s: zeer sportief en ideaal om de kleinere weggetjes die niemand kent mee te berijden. De motor zit in het achterwiel en de batterij zit op de plek van de bidon. Onze reporter ter plekke, Willemijn Lindeboom, fietst al een tijdje in deze heuvels op een normale fiets en vond zichzelf bijster sportief, maar nu ze deze e-MTB heeft geprobeerd, is ze verkocht.

Je fietst op steile stukken met gemak omhoog en als je meer energie kwijt wil, zet je de trapondersteuning lager (of uit) en trap je jezelf ouderwets wezenloos. Dankzij de e-MTB’s kun je een fietstocht dus zo sportief maken als je zelf wil. Het allermooiste: het schitterende landschap rondom Montespertoli wordt zo toegankelijk voor iedereen. Je geniet op en top van het landschap zonder je zorgen over je conditie te hoeven maken. En natuurlijk vervuilen de e-bikes niet, zodat het landschap ook veel beter intact blijft dan als we er allemaal met de auto doorheen toeren.

toscane-ebike-tours-1 (1) toscane-ebike-tours-1 (2)

Toscana by Bike is opgericht door vrienden van Willemijn. Paolo, lokale gids en een van de oprichters, heeft veel boeken over Toscane geschreven en wordt door de lokale bevolking op handen gedragen. Als hij een wandeling organiseert (hetgeen tot voor kort zijn specialiteit was), trekt hij altijd veel mensen. Zo heeft Willemijn hem ook leren kennen.

Hij weet alles over de geologie, de geschiedenis van de volkeren, de villa’s, de kerken en de families die in deze heuvels hebben gewoond. Hij legt op heldere en vermakelijke manier uit hoe het adembenemend mooie panorama is ontstaan en tot op de dag van vandaag stand heeft kunnen houden. ‘Hoe lang nog’ is een vraag die hij ook hardop probeert te beantwoorden, maar dat is uiteraard koffiedik kijken. Gedurende een tour met Paolo komt Toscane tot leven en na zijn introductie zie je het landschap met andere ogen, met meer diepte en begrip.

toscane-ebike-tours-Guido-Cozzi (2) toscane-ebike-tours-Guido-Cozzi (3)foto’s: Guido Cozzi

Toscana by Bike ligt in Montespertoli en is daarmee het eerste ‘toeristische’ bedrijfje in dit rustige Toscaanse dorpje. Er zijn meerdere tours mogelijk, met bijvoorbeeld aandacht voor een speciaal thema zoals de geschiedenis, oude kerken, geologie of het leven van voor de industrialisatie. In elke tour krijg je sowieso ook de basis over Toscane mee, maar de routes verschillen en de accenten ook. Voor de komende warme zomermaanden zijn ze ook bezig met een ‘sunset tour’ en voor de herfst komen er ook speciale tours.

Een groep bestaat uit maximaal tien personen, tenzij er tours op maat worden gemaakt. Mocht je liever zelfstandig op pad gaan, dan kan dat natuurlijk ook – dan kun je bij Toscana by Bike alleen een e-bike huren.

De tours zijn, afhankelijk van de tour, inclusief een lichte lunch en/of wijnproeverij, wat snacks, begeleiding van een gids en vertaling in het Nederlands of Engels. Je komt op plekken waar je niet makkelijk zonder gids terecht komt, bij kleine wijnproducenten (je bent immers midden in de Chianti) en je fietst veelal over niet-geasfalteerde weggetjes of in elk geval weggetjes met weinig verkeer. De tours zijn geschikt voor iedereen, afgezien van jonge kinderen. Je hoeft niet sportief te zijn, maar moet wel kunnen fietsen. Als je zelden op een fiets zit dan kun je rekenen op wat zadelpijn, maar daar krijg je een schitterende ervaring voor terug, in een uniek stukje Toscane.

Met dit filmpje krijg je vast een voorproefje:

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Toscana by Bike (Via Taddeini 127, Montespertoli), telefonisch via 0039-3395021007 (in het Nederlands of in het Engels).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *