Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Sprookjesachtig Castello di Sammezzano te koop

Op nog geen veertig kilometer afstand van Florence vind je een kasteel dat zomaar lijkt te zijn ontsnapt uit het sprookje van Duizend-en-een-nacht: Castello di Sammezzano. Het kasteel, dat nu helaas niet meer in gebruik is en maar zelden open is voor publiek, wordt op 20 oktober geveild. Zal het eindelijk worden omgetoverd tot een museum – of komt het in handen van een investeerder die er een luxe hotel in vestigt?

Castello-di-Sammezzano-Toscane (12)

Voor elke dag een andere kamer
Het kasteel werd gebouwd in 1605, in opdracht van de Spaanse edelman Ferdinando Panciatichi Ximenes d’Aragona. Het telt 365 kamers, voor elke dag van het jaar één. Iedere kamer is anders ingericht, maar overal vind je een weelde aan details. Het mooist is misschien wel de Kamer van de Pauw, met kleuren en patronen die je doen duizelen.

Castello-di-Sammezzano-Toscane (13)Castello-di-Sammezzano-Toscane (14)Castello-di-Sammezzano-Toscane (9)Castello-di-Sammezzano-Toscane (2) Castello-di-Sammezzano-Toscane (4) Castello-di-Sammezzano-Toscane (10) Castello-di-Sammezzano-Toscane (15) Castello-di-Sammezzano-Toscane (18)

Maar ook de Witte Kamer is prachtig, met Marokkaans mozaïek op de vloer en bijzondere kroonluchters, net als de Spiegelgalerij en de speciale Galerij der Geliefden.

Castello-di-Sammezzano-Toscane (3) Castello-di-Sammezzano-Toscane (6) Castello-di-Sammezzano-Toscane (7) Castello-di-Sammezzano-Toscane (17)

Rondom het kasteel strekt zich een enorm park uit, dat wel gewoon te bezoeken is. Zo kun je in elk geval van de buitenkant een glimp van dit pareltje opvangen.

Castello-di-Sammezzano-Toscane (1)

Kasteel onder de hamer
Op 20 oktober wordt het Castello di Sammezzano geveild – voor de duizelingwekkende prijs van twintig miljoen euro. Gevreesd wordt dat dit een veel te groot bedrag is en dat het kasteel geen nieuwe eigenaar krijgt. Het sprookjeskasteel zal dan waarschijnlijk nog verder aftakelen. Door jarenlange verwaarlozing en slechts beperkte openstelling voor het publiek, is het onmogelijk gebleken om het goed te onderhouden.

Mocht er een koper gevonden worden, dan mag die nog eens diep in de buidel tasten voor een grootscheepse restauratie. Want het kasteel mag dan een diamant zijn, het moet wel flink worden opgepoetst om het weer net zo te laten stralen als ooit de bedoeling was.

Castello-di-Sammezzano-Toscane (19)Castello-di-Sammezzano-Toscane (8) Castello-di-Sammezzano-Toscane (11) Castello-di-Sammezzano-Toscane (16)

We hopen dat we dat ooit weer eens vast mogen leggen, als het sprookjeskasteel een lange, gelukkige toekomst gegund is…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *