Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op de fiets naar Florence – door groene heuvels en nauwe straatjes

Het is misschien wel een van de mooiste uitzichten die Florence te bieden heeft: vanuit de groene heuvels schittert de stad in het dal aan je voeten, met de kenmerkende koepel van de Duomo als trots middelpunt, omringd door smalle torens en terracottakleurige daken en bekroond door een blauwe lucht.

fietsen-naar-Florence-1 fietsen-naar-Florence-2

Dit uitzicht wacht op je als je per fiets, over eeuwenoude smalle weggetjes, langs prachtige villa’s en uitgestrekte wijn- en olijfgaarden de nieuwe route van Toscana by Bike volgt, naar het hart van renaissancestad Florence.

De route start in Montespertoli. Op een e-bike (want het moet natuurlijk wel ook ontspannend blijven) rijd je in ruim twee uur (met genoeg tijd voor stops onderweg) door de Chianti-heuvels, met wijngaarden, kastelen, kerken en kleine dorpjes naar het centrum van Florence. Je gelooft je ogen niet als je door het typisch Toscaanse landschap trapt. Het drukke Florence met haar drukke verkeer lijkt ver weg.

In plaats daarvan suis je over weggetjes die zo smal zijn dat de meeste automobilisten er niet aan beginnen, als ze ze al kennen.

fietsen-naar-Florence-3 fietsen-naar-Florence-4

Je stopt bij een kerk die goed verborgen blijft, tenzij je van het bestaan weet, bij een scheve toren die men nog tijdens het bouwen geprobeerd heeft recht te zetten, maar zonder overtuigend resultaat. Je scheert langs La Certosa, het prachtige klooster, en maakt een unieke stop op een klein pleintje, dat wellicht de naam ‘plein’ niet eens mag dragen, maar werkelijk een prachtig uitzicht biedt over de stad. Che spettacolo!

Daarna fiets je heuvelafwaarts, de stad in, voor een korte maar interessante tour door Florence. Je maakt een tussenstop voor vers fruit bij een van de weinige groenteboeren die nog in het centrum te vinden zijn.

fietsen-naar-Florence-8

Ook is er natuurlijk tijd voor een ijsje, bij een van de beste ijssalons van Florence. Tot slot fiets je naar de plek waar de fietsen weer worden opgehaald, even buiten het centrum.

fietsen-naar-Florence-9 fietsen-naar-Florence-10

Een heel bijzondere ervaring, zowel voor wie Florence al goed kent als voor ‘nieuwkomers’. Meer informatie en een korte video-impressie vind je op Toscanaebike.com.

Overigens kun je de tocht ook makkelijk maken als je in Florence verblijft. Toscana by Bike zorgt er dan voor dat je ’s ochtends wordt opgehaald (al kun je ook met de bus komen). Verblijf je in de Chianti, dan kun je na de tocht ofwel meerijden met Toscana by Bike of een middag in Florence verblijven en de bus terug nemen.

fietsen-naar-Florence-6

Toscana by Bike
Toscana by Bike opende begin van de zomer haar deuren en heeft tot nu toe een mooi aantal bezoekers gehad. Velen daarvan echter besloten geen elektrische fiets te huren, terwijl dit nu juist zo fijn is als je door de Chianti-heuvels wil fietsen. Normale fietsen werken uiteraard prima en zijn ook te huur, maar je moet goed getraind zijn om er in de heuvels ver mee te komen én, niet onbelangrijk, tegelijkertijd plezier te hebben.

De elektrische mountainbikes zien er zeer sportief uit, op het eerste gezicht zie je niet eens dat het een elektrische fiets is. Zo gedragen ze zich ook. Als je zin hebt om jezelf in het zweet te werken, zet je de trapondersteuning uit of op de laagste stand. Ben je echter in een groep met anderen die de trapondersteuning hoger hebben staan, dan kom je er al snel achter dat ze, vooral bergopwaarts, niet bij te benen zijn.

fietsen-naar-Florence-5

Als je eenmaal op zo’n elektrische fiets zit, merk je bijna niet hoeveel ondersteuning je daadwerkelijk krijgt. Je fietst dus als vanzelf in recordtijd een heuvel op, andere fietsers perplex achter je latend.

We werden laatst, bijna boven, ingehaald door een wielrenner die totaal buiten adem was en maar niet begreep hoe het kon dat wij, zo ontspannen kletsend en zo idioot snel, de heuvel op reden. Op een mountainbike ook nog… Hij wilde ons per se inhalen en zag, toen hem dat uiteindelijk was gelukt, dat we hulp hadden van een motortje. Dat vond hij maar niets, maar het deed zijn ego duidelijk goed.

Mocht je de kans hebben, maak in de Chianti-heuvels dan zeker eens een tochtje op een elektrische fiets. Je zult er echt geen spijt van hebben, want in de Toscaanse heuvels zijn elektrische fietsen echt niet alleen voor ouderen. Op een gewone fiets ben je na een paar heuvels bekaf en is, met de energie, ook de lol verdwenen. Met een e-bike kun je uren fietsen, terwijl je ook energie hebt voor een praatje, het maken van mooie foto’s en het genieten van de omgeving – iets dat tijdens je vakantie in Toscane toch het belangrijkste is…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *