Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kaas proeven bij Podere Paterno (Monterotondo Marittimo)

In de heuvels rondom het dorpje Monterotondo Marittimo (Toscane) graast een kudde schapen. Het gras smaakt na een frisse regenbui extra lekker en de schapen hebben dan ook geen aandacht voor onze auto. Slechts een enkel schaap heft zijn kop, de herder steekt zijn hand op.

foto: Podere Paterno

We rijden nog een klein stukje door het groene landschap voor onze eindbestemming opduikt: Podere Paterno, een azienda agricola, boerenbedrijf, waar de melk van de schapen wordt omgetoverd tot heerlijke kaas.

Net als de schapen is eigenaar Mario Tanda druk bezig. Niet met het gras, maar met de laatste liters schapenmelk van vandaag. Hij wast snel zijn handen en heet ons dan hartelijk welkom op zijn landgoed.

Voor hij ons meeneemt om de kleine kaasmakerij te bekijken, vertelt hij eerst over het bijzondere proces dat op zijn podere gevolgd wordt. De kaasmakerij krijgt alle stroom namelijk van de even verderop gelegen geothermische centrale. Een unicum, waarover we je later dit weekend meer zullen vertellen.

De natuurlijke stroom is een mooi onderdeel van het biologische productieproces. Alles gebeurt hier met respect voor de schapen (een duizendtal!) en voor de omgeving. En met liefde, Mario’s ogen schitteren als hij over het vak van kaasmaken vertelt.

Eenmaal in de kaasmakerij begrijpen we helemaal waarom. Wát een prachtige kazen liggen er in die koelcel. Hier zouden we ons wel een dagje op willen laten sluiten…

Mario begrijpt dat volkomen en heeft onze hongerige blikken gezien. Hij heeft er al voor gezorgd dat we aan kunnen schuiven voor een proeverij, die uit een uitgebreide lunch blijkt te bestaan. De tafel bezwijkt bijna onder het gewicht aan kazen…

We proeven onder meer de gewone pecorino toscano (Toscaanse schapenkaas), pecorino nel fieno (schapenkaas die heeft mogen rijpen in een bedje van hooi), pecorino met peperoncino (lekker pittige pepertjes), pecorino speziato (met een smakelijk kruidenmengsel), pecorino con muffa (witte schimmel), pecorino con pistacchi (met pistachenootjes), rovaggiolo (superverse schapenkaas) en verse, nog warme ricotta.

Met knapperig brood en een paar schalen met vleeswaren voor de afwisseling de perfecte lunch. We eten onze buikjes vol, maar dan blijkt er óók nog een primo op tafel te komen: een tortello gevuld met ricotta en bietola, geserveerd met een saus van gorgonzola en walnoten. Té lekker om te laten staan, maar als we geweten hadden dat dit nog op het menu stond, hadden we toch iets minder van de kazen gesnoept…

Als frisse afsluiting is er een schaaltje met Bee-lato, ijs (gelato) dat is vernoemd naar het geblaat van de schapen. Want ook de gelato wordt hier gemaakt van schapenkaas. Buonissimo!

Wil je ook kaas proeven bij Podere Paterno? Dat kan! Je kunt Mario dan wel het beste even een paar dagen van tevoren bellen (op 0039-3339617571), zodat hij tijd kan maken voor een rondleiding en een proeverij.

Zie voor nog veel meer Toscanetips al onze artikelen over Toscane en de website VisitTuscany.com.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *