Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Canyoning in de Garfagnana – in het spoor van de bandieten

canyoning- Garfagnana (3)

Daar waar de blikken van de Apennijnen en de Alpi Apuani elkaar kruisen, ligt een dal vol verscholen voetpaden bezaaid met spannende verhalen. Dit dal heet de Garfagnana maar wordt ook wel la terra di lupi e briganti, het gebied van de wolven en de bandieten, genoemd. Toen de turbulente regio in 1522 bij het hertogdom van de familie Este uit Modena werd gevoegd, werd de dichter Ludovico Ariosto tot gouverneur aangesteld.

Hij moest dit trotse volk, dat weinig moest hebben van zijn heerschappij en bovendien overliep van de bandieten, een lesje leren. Geen makkelijke taak. Hij klaagde hier dan ook over in brieven naar hertogin Matilde, waarin hij tevens zijn zorgen uitsprak over de toekomst van de vallei. Deze brieven, waarin Sillico en zijn meest beroemde inwoner, Il Moro, de bandiet der bandieten, vaak worden genoemd, zijn nog altijd te bewonderen in het Palazzo Carli in Sillico.

canyoning- Garfagnana (1)

Il Moro had wel driehonderd man onder zich en was dus een zware kluif voor de gouverneur. Toen Ariosto de beruchte bandiet eindelijk voorgoed te pakken had, liet hij hem in vier stukken hakken en vervolgens over Sillico, Castelnuovo di Garfagnana, Barga en La Fortezza delle Verrucole verdelen. Dat is pas afrekenen met je vijand!

canyoning- Garfagnana (2)

I Sentieri del Moro, de paden van Il Moro, zijn vandaag de dag te bewandelen. Zo waan je je even in het gebied van de gevreesde en tevens gevierde bandiet van de Garfagnana. Door de lokale bevolking wordt hij als een soort Robin Hood gezien en tijdens het jaarlijkse Festa Medievale in Sillico wordt hij eervol herdacht.

Naast wandelpaden biedt de Garfagnana ook een extremer alternatief: een canyoning-parcours. Wie zich net zo heldhaftig als Il Moro voelt, kan ervoor kiezen om de adrenaline te laten stromen op verschillende plekken: de Torrente Ania, L’Orrido di Botri en in Rio Selvano in het Parco delle Alpi Apuane. Op deze laatste plek mocht Sophie met Apians op canyoning avontuur, om uit te vinden of ze net zo dapper als de bandiet was…

Een speciaal wetsuit, een gordel met touwen en een aantal haken en clips, een extra plastic vlak voor het zitgedeelte, een helm en goede, stevige schoenen: canyoning here we come!

canyoning- Garfagnana (4) canyoning- Garfagnana (5) canyoning- Garfagnana (7) canyoning- Garfagnana (8)

Vanaf een oude molen bij Vallico di Sotto duiken we de wildernis in. Een looppad verandert in dichtbegroeide grond en waar water verschijnt, verandert de grond in glibberig bergsteen. ‘Hier duiken we naar beneden,’ zegt Danilo, een van onze gidsen. ‘Hier?’

Het water heeft door de eeuwen heen een natuurlijke glijbaan gevormd en er zit niks anders op dan ons over te geven aan de natuur en het avontuur tegemoet te glijden. Onder aan de glijbaan verrast een plons in het frisse water ons en zijn we allemaal in één klap bij de les. Dat moet ook wel, want canyoning is niet voor iedereen weggelegd.

canyoning- Garfagnana (9) canyoning- Garfagnana (10) canyoning- Garfagnana (11) canyoning- Garfagnana (12)

Springen, klimmen, glijden, zwemmen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Drie uur lang ga je met volle concentratie de afdaling te lijf en de afdaling jou. ‘Durf ik dit wel?’ ‘Is het water wel diep genoeg?’ ‘Ga ik de sprong wagen?’ ‘Zal het touw me houden?’ ‘Hoe kom ik hier in Godsnaam naar beneden?’ Tijd om lang na te denken heb je niet, dus moet je maar gewoon loslaten en gaan. En genieten van de ruige natuur die alle schoonheid in zich heeft die wij in de bewoonde wereld proberen na te bootsen.

Een gevoel van ontzag borrelt naar boven. Verwondering voor al het moois. Kracht door de rotsen, die je helpt weer door te pakken en de volgende uitdaging in het parcours aan te gaan. De adrenaline schiet door je lijf en je denkt bij jezelf: ‘Dit is een van de gaafste dingen die ik ooit heb gedaan!’ Na de onvergetelijke ervaring ben je helemaal kapot, maar enorm voldaan. En ja, je voelt je even net zo stoer als Il Moro, die beruchte bandiet uit de Garfagnana.

canyoning- Garfagnana (13) canyoning- Garfagnana (14) canyoning- Garfagnana (15) canyoning- Garfagnana (16) canyoning- Garfagnana (17) canyoning- Garfagnana (18) canyoning- Garfagnana (19) canyoning- Garfagnana (20)

Ook op bandietenpad in de Garfagnana? Meer informatie over canyoning met Apians vind je hier. Een afdaling kost €50,- plus eenmalig €10, inschrijfgeld.

canyoning- Garfagnana (21) canyoning- Garfagnana (22) canyoning- Garfagnana (23) canyoning- Garfagnana (24)

Trek na al die inspanning? Il Molino Vecchio, een heerlijk, authentiek lunchadres vind je in het nabijgelegen Fabbriche di Vallico.

foto’s: Danilo Musetti met dank aan Marc en Leonard Dewaele

De leukste tips voor een vakantie in Toscane met kinderen

Ga je met kinderen op vakantie naar Toscane? In ons kleurrijke e-book Toscane met kinderen delen we in bijna duizend pagina’s al onze tips voor een onvergetelijke tijd vol bijzondere uitstapjes.

Zo kun je dino’s en dolfijnen spotten en waan je je even een ridder of jonkvrouw of juist een Toscaanse Harry Potter. Je ontmoet bijzondere dieren, treedt in de voetsporen van Leonardo da Vinci, ontdekt Michelangelo’s geheime tekening in Florence en eet een gelato bij een heuse ijskampioen. En wil je op safari in de stad? Zowel in Florence als in Siena ontmoet je bijzondere dieren op onverwachte plekken.

Liever naar een pret- of waterpark? Ook dat kan in Toscane! Voor kleine avonturiers zijn er ook veel klim- en avonturenparken en er is zelfs een hangbrug waar menig volwassene nog kippenvel van krijgt…

Musea saai? Niet als je er allemaal selfies mag maken of de wereld op z’n kop kunt zetten! Voor wie toch liever buiten is, tippen we een spannende truffelzoektocht, fijne fietstochten, schitterende stranden waar je de mooiste zandkastelen kunt bouwen en een rondvaart waarmee je je even in Venetië waant…

Dit kleurrijke e-book bevat éxtra veel foto’s, zodat ook de kinderen kunnen meekijken en meekiezen. Buon viaggio!

Bestel Toscane met kinderen 

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Geniet van alle voorpret en buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *