Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Genieten van de Garfagnana – het best bewaarde geheim van Toscane

Op uitnodiging van To Toscane brengen we een paar dagen door in de Garfagnana, een streek die ook wel ‘het best bewaarde geheim van Toscane’ wordt genoemd. De Garfagnana ligt in het noorden van Toscane, nog een stuk boven Lucca, en staat vooral bekend om de schitterende natuur.

We worden omringd door ruige bergen, ontelbaar veel kastanjebomen, flinke rotspartijen en een overweldigend uitzicht. Er heerst een weldadige stilte, die slechts wordt onderbroken door het ruisen van de bladeren in de wind, het geflierefluit van vogels en het vrolijke geklingel van schapenbellen.

We logeren hoog in de bergen, net even buiten het middeleeuwse dorpje Sillico, bij het paradijselijke La Locanda del Moro. Na een weg die zeven kilometer omhoog voert, met de ene haarspeldbocht na de andere, duikt uit het niets de toren van Sillico op, aan de voet waarvan dit prachtige vakantieverblijf ligt, omgeven door geurende lavendel.

Locanda-del-Moro-Toscane (7)

Danilo en Monica, de eigenaren, hebben op de plek van een oude koeienstal een luxe huis gebouwd, waar ze niet alleen zelf wonen, maar waar ook twee vakantieverblijven zijn. Wij logeren in Il Lonfo, met zover je kunt kijken uitzicht over de bergen. Dat levert op elk moment van de dag weer andere plaatjes op, van bergdorpjes die liggen te schitteren in de zon tot bergtoppen in alle tinten grijs.

Locanda-del-Moro-Toscane (4) Locanda-del-Moro-Toscane (5)

Op onze eerste avond genieten we van een uitgebreide aperitivo, met naast prosecco een smakelijke farro-taart, pecorino met zachte honing, ricotta, verschillende soorten vleeswaren en sappige meloen.

Locanda-del-Moro-Toscane (15) Locanda-del-Moro-Toscane (16) Locanda-del-Moro-Toscane (17)

Als kers op de taart zien we vanaf het terras van een bijzonder mooie zonsondergang, gevolgd door een heldere sterrenhemel waar de sterren helderder dan ooit lijken te stralen. Om ons heen dansen de vuurvliegjes, boven ons waakt de toren van Sillico over de berg.

In het eerste ochtendlicht ziet alles er bijna nog sprookjesachtiger uit. Terwijl de schapen nieuwsgierig naar het hek komen om te kijken wat we aan het doen zijn, verkennen we in gezelschap van poes Dolores het terrein.

Locanda-del-Moro-Toscane (1)

We moeten ons bedwingen om niet meteen een duik te nemen in het prachtig aangelegde zwembad, met zover als je kunt kijken zicht op de groene heuvels.

Locanda-del-Moro-Toscane (11) Locanda-del-Moro-Toscane (12) Locanda-del-Moro-Toscane (13) Locanda-del-Moro-Toscane (14)

Viola, de zesjarige dochter van Danilo en Monica, laat ons kennismaken met de dieren, allereerst de schapen van buurman Bruno (waar we de heerlijke ricotta tijdens de aperitivo aan te danken hebben), met een vrolijk springend lammetje.

Locanda-del-Moro-Toscane (8) Locanda-del-Moro-Toscane (9) Locanda-del-Moro-Toscane (10)

Vervolgens stelt ze ons voor aan hond Sofie en naast Dolores nog twee katten. Ze wijst ons op de schattige vogelhuisjes in de tuin, op de grote walnotenboom en op de grappige uiteinden van de regenpijpen.

Locanda-del-Moro-Toscane (3) Locanda-del-Moro-Toscane (6)

De eigenaren hebben oog voor detail, dat zie je ook terug in het huis zelf: van de uitgesneden hartjes in het hoofdeinde van de bedden tot de kleine zakjes waarin doucheschuim en shampoo voor je klaar staan. Maar ook de grote dingen voelen meteen als thuis: de comfortabele bank, de fijne keuken die van alle gemakken is voorzien, de ruime badkamer, het terras met eigen barbecue-hoek, de loungebank voor de deur…

Locanda-del-Moro-Toscane (2a) Locanda-del-Moro-Toscane (2b)

Maar tijd om te loungen is het nog niet. Eerst gaan we namelijk op ontdekkingstocht in de Garfagnana, aan de hand van de talloze tips die we van Danilo hebben gekregen. Hij is zelf gids in dit gebied en weet de mooiste wandelroutes, de leukste dorpjes en de beste adressen voor streekproducten.

Dat gaan we allemaal verkennen – met in juli uitgebreid verslag zodat jullie ook op ontdekkingstocht kunnen in de Garfagnana. Komende week lezen jullie echter eerst over de ervaringen die Willemijn afgelopen maand voor Ciao tutti opdeed, van een picknick in een tijdelijk park in Pistoia tot een fietstocht door de risottovelden in Piemonte.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *