Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geiten kammen in de Chianti

Het gebeurt niet wekelijks dat we tussen geiten met namen als Cappuccino en Bella belanden, zeker niet midden in de heuvels van de Chianti. Normaal gesproken toeren we hier van wijnboerderij naar wijnboerderij, maar Eric, die net even buiten Florence de prachtige Villa Medicea di Lilliano runt, had dit keer een verrassender bestemming voor ons in petto.

Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (8)

Op zo’n vijf kilometer van Radda in Chianti schittert het domein van Nora Kravis, haar vijftien Maremmano-honden en ruim tweehonderd geiten. Die houdt Nora niet alleen voor de melk, maar ook en vooral voor hun vacht: het zijn kasjmiergeiten.

Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (1) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (34)Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (11)

Nora kent elke geit bij naam, maar de stoere Cappuccino lijkt haar favoriet. Trots poseert hij voor onze lens, terwijl Nora vertelt hoe ze haar carrière als dierenarts verruilde voor een leven tussen de geiten. Bijzondere geiten, dat wel, maar het leven op de boerderij kan hard zijn. Zo is er altijd de angst voor wolven (vandaar ook de vele waakhonden) en de relatieve eenzaamheid, zo in the middle of nowhere.

Toch heeft Nora geen spijt van haar keuze. Ze vertelt ons hoe heerlijk het is om met haar geiten te werken: ‘Geiten zijn heel bijzondere dieren. Ze zijn eigenwijs en – anders dan schapen bijvoorbeeld – niet bepaald volgzaam. Je houdt van ze of je haat ze, een tussenweg is er eigenlijk niet. Het mag duidelijk zijn dat ik van ze hou. Ik word elke keer opnieuw verliefd als er een nieuw geitje ronddartelt.’

Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (12) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (18) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (21) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (22) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (30) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (31) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (32)

Haar eerste twee geiten, die ze eigenlijk nam om het onkruid rondom haar zelf gebouwde huis te kortwieken, noemde ze Bella en Bestia (naar Belle en het Beest). Later volgden de eerste kasjmiergeiten, die eigenlijk vooral in Azië leven. Nora werd gewaarschuwd: het Italiaanse klimaat zou te warm zijn voor de dieren en zeker voor een goede kasjmierproductie.

Nora was echter net zo eigenwijs als haar geiten en zette door. Ze deed talloze tests om uiteindelijk tot een kasjmier te komen dat kwalitatief veel beter is dan het kasjmier dat in Mongolië wordt gemaakt. Ze vertelt: ‘Een aantal tests is uitgevoerd in Iran en niet betaald met klinkende munt maar met de beste chocolade uit onder andere Modica en Perugia. Deze wereldwijde samenwerking maakt mijn werk nog waardevoller.’

Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (16) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (17)Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (41)

Een groot deel van de dag staat ze tussen de geiten, die mogen grazen op vijf verschillende stukken wei. Elke kudde geiten wordt continu beschermd door de honden, al zien die in ons gelukkig geen gevaar. Als we een handje mogen helpen bij het kammen van de geiten, drukt Lollipop, de vriendelijkste Maremmano, haar natte neus regelmatig in onze hand. Ook zij wil een beetje aandacht!

Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (20)Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (26) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (28) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (29)

Het kasjmier zelf wordt ook al kammend gewonnen; de geiten worden dus niet geschoren. Hun vacht wordt via een bepaalde methode bewerkt en tot fijne draden gesponnen, waar vervolgens prachtige sjaals van geweven worden. Voor een iets goedkoper souvenir neus je tussen de zeep en bodylotion die Nora maakt van de geitenmelk.

Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (35)Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (35a) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (36a) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (36b) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (36c) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (36d)Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (37)

Wil je zelf ook een kasjmiergeit kammen? Dat kan! In het voorjaar ben je van harte welkom om mee te komen helpen en een aantal Goudlokjes te kammen, met een lekkere lunch als beloning.

Wie langer van de geiten wil genieten, kan blijven logeren in de driehonderd jaar oude boerderij op het terrein, met een heerlijk zwembad en als enige buren de eigenwijze geiten en trouwe honden.

Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane-vakantiehuis (1) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane-vakantiehuis (2) Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane-vakantiehuis (3)

Je vindt Nora’s Chianti Cashmere even buiten Radda in Chianti. Gebruik voor je navigatie het adres Azienda Agricola La Penisola, 53017- Radda in Chianti (Siena) of de GPS-coördinaten 43.495305 / 11.38977. Kondig voor de zekerheid je bezoek een paar dagen van tevoren aan via info@chianticashmere.com.

Chianti-Cashmere-geiten-kasjmier-Toscane (2)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *