Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een wandeling door de tuinen van Villa Reale in Marlia (Lucca)

De zon schijnt volop, de camelia’s bloeien al uitbundig en de mimosa zorgt voor gele accenten in het groen. Na een lange winter zijn de poorten van Parco di Villa Reale in Marlia (in de buurt van Lucca) net weer geopend voor het publiek.

De tuin (die zo’n zestien hectare meet) is keurig aangeharkt en klaar om je te betoveren met kleurrijke bloemen, klaterende fonteinen en bijzondere verrassingen. Wandel je mee door deze unieke tuin?

Van barokke binnenhofjes tot een groen theater

De geschiedenis van het park gaat terug tot de middeleeuwen. Na de eerste aanleg zou de tuin nog vele veranderingen ondergaan. Zo liet de familie Orsetti het park in de zeventiende eeuw geheel in barokstijl aanleggen, met binnenhofjes, lange lanen met indrukwekkende metershoge heggen en spectaculaire tuinen, waaronder het Teatro di Verzura (een natuurlijk theater in het groen) en de Giardino dei Limoni, de citroentuin.

Begin negentiende eeuw kwam het landgoed in handen van Elisa Bonaparte, de zus van Napoleon en in die tijd de prinses van Lucca. Vandaar ook de naam Villa Reale, ‘koninklijke villa’. Elisa Bonaparte liet onder andere een Engelse tuin aanleggen, die in die tijd erg populair was.

Na de val van Napoleon moest Elisa haar ‘optrekje’ in 1814 verlaten, maar de sporen van zowel de Orsetti’s als Elisa Bonaparte zijn nog altijd te bewonderen in de tuin. Zo getuigen de Giardino dei Limoni en het Teatro d’Acqua, het watertheater, tot op de dag van vandaag van de barokke uitstraling die de Orsetti’s het park gaven en is ook de Engelse tuin die Elisa Bonaparte liet aanleggen nog altijd te zien.

Maar er is meer, van waterspelletjes in een grot tot een pastelkleurige pauselijke villa, van een verborgen zwembad tot heel veel groen. Gezamenlijk vormen ze het perfecte decor voor een mooie wandeling!

Viale delle Camelie

De Villa Reale is vooral beroemd vanwege de zogenaamde Viale delle Camelie, ‘weg van de camelia’s’. Al vroeg in het voorjaar bloeien hier meer dan dertig authentieke cameliasoorten.

De eerste kleurrijke camelia’s werden ooit geplant in opdracht van Elisa Bonaparte. Dankzij Elisa dwaal je nu van donkerroze naar sneeuwwitte camelia’s, met hier en daar zelfs een cameliatapijt onder je voeten. Geniet van deze kleurrijke fiori:

Extra tip: vraag bij de kassa om de plattegrond van de Percorso Olfattivo, een ‘geurparcours’ waarbij je je laat leiden door de heerlijk ruikende bloemen die Elisa Bonaparte hier liet planten.

Het meer en de pauselijke villa

De camelialaan leidt je als vanzelf naar het spiegelende wateroppervlak van het meer, dat werd aangelegd in 1924. Aan de oever staan de beelden van de goden Vulcanus, Hercules en Demeter.

Achter het meer staat de Villa del Vescovo, de pauselijke villa, die werd gebouwd op de ruïnes van het kasteel waarin de bisschop van Lucca in de middeleeuwen zijn intrek had genomen. Sinds 1811 maakt deze pauselijke villa deel uit van het park.

De villa en het enorme panoramaterras zijn niet te bezoeken, de Italiaanse tuin aan de voet van de villa kun je wel bewonderen.

Een zwembad, tennisbaan en jeu-de-boulesbaan

Midden in de tuin prijkt een schitterend zwembad uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Hoewel de verf van de kleedhokjes al flink aan het afbladderen is, is het de moeite waard om op zoek te gaan naar dit ‘verstopte’ zwembad met zijn art nouveau-uitstraling. Zou de toenmalige bisschop van Lucca hier een eeuw geleden baantjes hebben getrokken en zich hebben uitgeleefd op de aangrenzende tennis- en jeu-de-boulesbaan?

Grotta di Pan

Villa Reale heeft het oudste ninfeo van alle villa’s rondom Lucca. Het ziet er ondanks zijn leeftijd nog schitterend uit, als een heuse grot, met veel sfeervolle beelden en schitterend stucwerk. Binnen wacht de Griekse god Pan, omringd door vissen en andere figuren uit de zee, die je zelfs op een warme zomerdag omringen met koele lucht. Let wel op de bedriegertjes voor je naar binnen stapt!

Giardino Spagnolo – Spaanse tuin

Naast de Italiaanse tuin bij de pauselijke villa vind je in het Parco Reale ook een Spaanse tuin. Deze tuin werd het meest recent aangelegd en is een ingenieus samenspel van water en groen.

Cappella di San Francesco Saverio

Deze kapel, die in opdracht van de Orsetti’s werd gebouwd, is recent volledig gerestaureerd. Je zult versteld staan van de prachtige details van het grafmonument voor de families Borbone-Capua en Pecci-Blunt. Kijk maar eens naar de Florentijnse lelies op de zoom van de jurk van een van de dames…

Giardino dei Limoni

Meer dan tweehonderd potten vol citroenbomen omringen de zeventiende-eeuwse vijver en sieren het gazon ervoor. Wandel langzaam naar boven, verleid door de geur van citroenbloesem, waar de Arno en de Serchio, twee Toscaanse rivieren, de wacht houden over het water.

Af en toe komt er een karper naar lucht happen, maar wij happen vooral naar adem bij het zien van het prachtige beeld van Leda en de zwaan, achter de vijver. Bellissima!

Teatro di Verzura

Een van de meest unieke plekken van het Parco di Villa Reale is dit groene theater – een buitengewoon fascinerend stukje tuinarchitectuur. Het theater wordt gevormd door hoge heggen die in een halfronde cirkel om ‘het toneel’ staan, met op de achtergrond drie terracotta beelden uit de Commedia dell’Arte: Pulcinella, Colombina en Pantalone.

Dit theater werd in de tijd van Elisa Bonaparte echt gebruikt Er vonden regelmatig concerten plaats van onder anderen de beroemde violist Paganini.

Palazzina dell’Orologio

In dit gebouw bevonden zich vroeger de paardenstallen, de keukens en alle andere ondersteunende diensten. Het pand is in 2017 gerestaureerd, waardoor het nu schittert als nooit tevoren.

Teatro d’Acqua

Naast een groen theater kent het Parco di Villa Reale ook een watertheater, met watervallen, waterspuwende maskers en marmeren beelden tussen het groen. Een schitterend schouwspel!

Praktische informatie Villa Reale

Het Parco di Villa Reale ligt aan de Via Fraga Alta 2 in Marlia (Capannori), op ongeveer een kwartier rijden van Lucca. Het park is geopend van 1 maart tot en met 31 oktober, dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur (de kassa sluit om 17.30 uur). De villa zelf is niet te bezoeken.

Honden mogen mee (wel aangelijnd uiteraard). Er is een kleine bar, maar je mag zelf eten en drinken meenemen om te picknicken in het park.

Houd de Facebook– of Instagrampagina van Parco di Villa Reale in de gaten voor bijzondere evenementen, zoals een picknick bij zonsondergang of een concert in de Grotta di Pan.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *