Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een beestachtig goed verblijf bij Fattoria Montalbano in Toscane

Fattoria-Montalbano (23)

Als je van dieren houdt, dan hebben we het paradijs voor je gevonden: Fattoria Montalbano in Reggello, vlak bij Florence. Op deze agriturismo kun je je dag en nacht omringen met alle dieren die er op het landgoed rondlopen.

De Duitse Daniela, een van de eigenaren, heeft vroeger als dierenartsassistente gewerkt en heeft haar passie voor dieren twintig jaar geleden mee naar Italië genomen. Samen met Luciano maakte ze haar droom werkelijkheid: een prachtig en comfortabel gastenverblijf midden in de natuur, met heel veel beesten.

Fattoria-Montalbano (18)Fattoria-Montalbano (8)

Bij aankomst word je ontvangen door een aantal verdwaalde fazanten die de rust en de ruimte van het landgoed enorm aanspreekt. Een drietal kleine hondjes kwispelen, springen en rennen om je heen om te laten merken dat ze ontzettend blij zijn dat je er bent. De katten houden zich ietwat afzijdig, maar al snel tel je er één, twee, drie en verderop nog eentje.

Het wemelt hier van de vrolijke viervoeters in allerlei soorten en maten. Cindy, het varken, is misschien wel het meest interessante exemplaar. Ze komt al knorrend richting het hek om haar mooie snuit aan je te laten zien. De geiten springen op en neer en de kippen en de hanen rennen rond.

Dan is er ook een speciale volière waar Daniela een gewonde valk weer tot zo goed als nieuw heeft opgekalefaterd. Hij was gewond geraakt tijdens de jacht en nu heeft hij, met al het geluk in de wereld, de juiste dame op de juiste plek gevonden, om weer helemaal in alle rust te kunnen herstellen.

Fattoria-Montalbano (22) Fattoria-Montalbano (24) Fattoria-Montalbano (25) Fattoria-Montalbano (26) Fattoria-Montalbano (27) Fattoria-Montalbano (28) Fattoria-Montalbano (29) Fattoria-Montalbano (30) Fattoria-Montalbano (31)

Dit geldt trouwens niet alleen voor onze dierenvrienden. Een verblijf bij Fattoria Montalbano heeft hetzelfde effect op mensen. Stilte, eindeloze uitzichten, bloeiende natuur en dartelende dieren om je even terug bij je basis te brengen. Even geen verkeer, computer en werkstress, maar gewoon even de boel de boel laten, zoals de natuur dat heeft bedoeld. Reken maar dat je daar volledig hersteld van terugkeert!

Fattoria-Montalbano (1)Fattoria-Montalbano (21)

Luciano en Daniela worden, wanneer het kan, bijgestaan door hun vier dochters Elena, Ginevra, Gilda en Morgana – en door de jongelui die meedoen aan het Workaway-project. Hierbij draai je voor een aantal maanden op, bijvoorbeeld, een agriturismo mee en leer je alles over wat er komt kijken bij het runnen van een gastenverblijf. Daarnaast word je ook ingezet het werk op het land en bij het verzorgen van de dieren. Deze jongens en meiden van over de hele wereld hebben zo de tijd voor hun leven, waarbij ze in ruil voor hun leerzame werkzaamheden kost en inwoning krijgen. Een onvergetelijke ervaring!

Daniela zegt dat de Workaway-krachten vrijwel altijd met tranen in hun ogen het prachtige landgoed verlaten en er, naast een mooie samenwerking, ook echte vriendschappen zijn ontstaan. Voor de kleine gasten is het trouwens ook heel gebruikelijk een traantje weg te moeten pinken als ze hun favoriete geit gedag moeten zeggen.

Vaak blijft het echter niet alleen bij tranen bij de kleintjes. Dit is een plek die je in je hart sluit door de schoonheid, de authenticiteit en de magische momenten die je met elkaar door brengt. Hier wil je nooit meer weg…

Fattoria-Montalbano Fattoria-Montalbano (15) Fattoria-Montalbano (11) Fattoria-Montalbano (12)

De oude boerenschuren en stallen, verdeeld over bijna dertig hectare land, zijn omgetoverd tot gezellige appartementen die er allemaal een unieke inrichting op na houden. Daniela struint al jarenlang vlooien- en antiekmarkten af om iedere keer weer met een mooi meubelstuk, schilderij of lampje thuis te komen waar ze de vertrekken mee versiert.

Er hangt een gemoedelijke sfeer door de aangename inrichting en doordat de meubels allemaal een geschiedenis kennen, doet het erg huiselijk aan. Heerlijk dus als je er twee, of zelfs drie weken, je nieuwe tijdelijke thuis van wilt maken in de zomervakantie. Er is bovendien een gigantische villa met eigen zwembad te huur voor grote gezelschappen. De grote keuken, de pizzaoven en de kamers, allemaal met eigen badkamer, maken een groepsvakantie zo tot één groot feest.

Fattoria-Montalbano (9) Fattoria-Montalbano (3)Fattoria-Montalbano (5)

De ligbedden voor de deur, in je eigen tuin, kijken uit over een landschap waar je spontaan schilder van zou worden. De heuvels, de landerijen en de duizend tinten groen van de Chianti-wijngaarden en olijfbomen betoveren je iedere ochtend opnieuw. Slinger de barbecue aan voor een avondje gezelligheid of ga in je eigen comfortabele keuken staan kokkerellen. Het dichtbijgelegen dorpje Donnini heeft een supermarkt en zo kun je lekker onafhankelijk helemaal je eigen gang gaan. Op aanvraag wordt er ook een diner verzorgd en het ontbijt staat iedere ochtend voor je klaar. 

Eén tip: is de wijn of de olijfolie op? Koop die dan gewoon even snel bij Daniela en Luciano, die maken ze namelijk zelf. Genieten van eigen bodem!

Fattoria-Montalbano (17)

Het zwembad is niet al te diep waardoor de kleintjes ook lekker zorgeloos een beetje verkoeling kunnen zoeken. De omgeving Reggello biedt een keur aan wandelroutes en in tien minuten met de auto ben je op het schattige stationnetje Sant’Ellero, waarvandaan de trein je in een half uurtje naar Florence brengt. Ontspanning, natuur, cultuur en een gezellige beestenboel om de tijd van je leven mee te hebben. Wat wil je nog meer?

Direct boeken kan via deze linkBuone vacanze!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *