Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Avontuurlijk klimparcours in het Canyon Park bij Bagni di Lucca

Wanneer je op zoek bent naar wat extra spanning en avontuur tijdens je vakantie in Toscane, dan ben je bij Canyon Park in Scesta, even buiten Bagni di Lucca, aan het juiste adres. Erwin ging je alvast voor en legde een avontuurlijk klimparcours af boven de rivier de Lima.

Outdoor, inmind & explore

Erwin: ‘Bij aankomst in het kleine dorpje Scesta staan Francesco, Paolo, Serena en Giulia, de vier oprichters van Canyon Park, al bij de ruime parkeerplaats. Na een korte kennismaking vertellen ze vol trots over de totstandkoming van Canyon Park, bijna negen jaar geleden.

De visie is duidelijk: ze willen bezoekers op verschillende manieren één laten worden met de schitterende natuur. Er zijn hiervoor drie concepten opgezet: outdoor, inmind en explore.

Bij outdoor moet je denken aan het klimpark in de canyon, maar ook suppen in de kloof behoort tot de mogelijkheden.

Inmind gaat over lichaam en geest. Je kunt hier bijvoorbeeld een yogasessie bijwonen, drijvend op het water of in het bos. Een ultieme ervaring, met alleen de geluiden van het bos en de rivier op de achtergrond. Verder staan er ook ontspannende massages in het bos op het programma.

Bij explore bedachten ze diverse themawandelingen in het bos, met een gecertificeerde wandelgids die je alles over dit unieke stukje natuur kan vertellen, eventueel in combinatie met een van de outdooropties.

Vanaf de parkeerplaats lopen we naar het startpunt van Canyon Park bij het kleine Oratorio di San Rocco, pal naast de SS12. Naast het oratorio, verscholen tussen het groen, is de Ponte Nero, te vinden.

Deze stenen brug overspant een smalle indrukwekkende kloof, de Strette di Cocciglia, waar de rivier de Lima zich een weg door de rotsen heeft gebaand.

Klimparcours in de adembenemende natuur

Tussen de steile rotswanden boven de rivier ligt het uitdagende klimparcours van het Canyon Park. Een unieke route en het eerste klimparcours in Italië dat niet tussen de bomen is geconstrueerd, maar volledig tussen beide rotswanden ligt, in de adembenemende natuur van de Garfagnana en de Valle del Serchio.

Na me in het veiligheidsharnas te hebben gehesen, zet ik mijn helm op. Francesco geeft intussen uitleg over het parcours, zodat ik me rustig kan voorbereiden, ook gezien mijn hoogtevrees.

Francesco stelt me gerust. Hij geeft aan dat het echt geen probleem gaat zijn en dat ik gewoon volop moet genieten.

Als alles gereed is, is het tijd om naar de start van het klimparcours te lopen. Maar voor het echte werk begint, krijg ik aanvullende instructies van gids Marco.

Veiligheid staat natuurlijk voorop bij dit soort activiteiten en daarom maken ze bij Canyon Park gebruik van een zogenoemde continuous life-systeem. Dit betekent dat je gedurende het parcours permanent bent gezekerd, van begin tot einde, ook op de punten waar de veiligheidskabel aan de rotsen is gezekerd.

Om het systeem onder de knie te krijgen, is er eerst een proefopstelling waar je rustig en dicht bij de grond kunt oefenen om vertrouwd te raken met het systeem.

De eerste zipline van het klimparcours

Na het oefengedeelte is het tijd voor het echte werk. Ik koppel me aan bij het beginpunt van de veiligheidskabel. Het parcours start direct met een lange zipline van meer dan honderddertig meter lang, hoog boven het kolkende water van de rivier.

Voor ik het weet, zet ik af en zoef ik over de kabel naar de overkant waar Marco mij opwacht. Wat een geweldige ervaring is dit. Geheel tegen mijn verwachting in voelt het helemaal niet eng. Het continuous life-systeem geeft heel veel vertrouwen, waardoor de angst compleet weg is. Of is het de adrenaline die de angst verjaagt?

Het parcours bestaat niet alleen uit zipline-onderdelen; er moeten ook andere hindernissen worden genomen. Zo moet je klimmen langs de rotsen en zijn er verschillende loopplanken, hangbruggen en slappe lijnen.

Onder de Ponte Nero met een zipline

De rivier is relatief onstuimig na de vele regen van de afgelopen dagen, waardoor het water niet helemaal helder is. Normaal is het water hier kristalhelder en turquoise van kleur. Op sommige plaatsen is de rivier hier tot wel tien meter diep.

Na diverse malen de rivier te zijn overgestoken door middel van ziplines en hangbruggen komt het einde in zicht. Voor ik het eindpunt bereik, ga ik met de laatste ziplines onder de Ponte Nero door, die op ruim twintig meter hoogte boven het water beide kanten van de kloof verbindt.

Aperitivo in het groen

Wanneer ik het eindpunt bereik, zakt de adrenaline langzaam weg. Ook omdat me een heerlijke aperitivo wacht op de plek waar het inmind-gedeelte van het Canyon Park is gevestigd. Via een prachtig bospad dat evenwijdig loopt aan de Lima, arriveer ik in het gedeelte van het bos waar de yoga-, massage- en relaxsessies worden gehouden.

Het is een prachtige plek aan het water waar ik onder het genot van een drankje weer helemaal tot rust kom na een aantal actieve en spannende uren boven de kloof.

In dit gedeelte worden ook de nachten in het bos georganiseerd, met een eigen chef die een smakelijke barbecue kan bereiden. Op korte termijn zal er ook een nieuwe service worden aangeboden, de zip-lunch.

Met deze optie kun je online lokale producten van boeren uit de omgeving bestellen die dan per zipline zullen worden geleverd op het strandje in het bos. Bellissimo idea!

Bezoek de Ponte della Maddalena – de Duivelsbrug

Niet ver van Bagni di Lucca staat een van de bekendste bruggen van Toscane, de Ponte della Maddalena. Deze brug maakt deel uit van de Via Francigena, de pelgrimsroute naar Rome, en zorgt ervoor dat de pelgrims hier de rivier de Serchio kunnen oversteken.

In de volksmond wordt deze brug ook wel de Duivelsbrug genoemd, naar aanleiding van de legende die over deze brug is opgetekend.

De legende vertelt over de bouwmeester die verantwoordelijk was voor de aanleg van de brug en die zich grote zorgen maakte over de vertraging van het werk, door de voortdurende overstroming van de rivier.

Op een avond begon hij, bevangen door wanhoop, zulke heiligschennis uit te spreken dat hij de duivel opriep. Deze vertelde de bouwmeester dat hij het werk in één nacht zou afmaken, in ruil voor de eerste ziel die de brug zou oversteken.

De bouwmeester stemde toe en de bouw werd voltooid. Samen met de pastoor verzon de bouwmeester een list: ze lieten een hond als eerste de brug oversteken. De duivel, woedend door dit sluwe gebaar, ving de hond en wierp hem in de rivier, om voor altijd te verdwijnen. Slechts de bijnaam van brug herinnert nog aan zijn tussenkomst.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. It was a great pleasure having you at the park!
    We are glad you loved it , we do our best to preserve the his place as the guest we actually are.
    Loved this post thank you !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *