Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste dorpjes in de Madonie, een natuurgebied in het achterland van Palermo en Cefalù

De zuivere berglucht en de sfeervolle dorpjes lokken ons de drukte van Palermo uit, naar de bergen van het Parco Naturale Regionale delle Madonie. Dit is een schitterend berggebied in het noorden van Sicilië, in het achterland van Palermo en Cefalù.

Het is een paradijs voor natuurliefhebbers, met tal van bijzondere planten, bloemen, vogels en andere dieren. Ook vind je hier, na de Etna, het hoogste punt van Sicilië, met een hoogte van bijna 2000 meter.

Madonie-Sicilie

Je kunt heerlijk wandelen in de Madonie. Volg bijvoorbeeld de Itinerario Gaginiano, een route die je vanuit Gangi naar Geraci Siculo, Petralia Sottana en Petralia Soprana leidt, door paradijselijke natuur.

Petralia-Soprana-Madonie-SiciliePetralia Soprana

De mooiste dorpjes in de Madonie
De eerste twee dorpjes die je tijdens deze tocht aandoet, Gangi en Geraci Siculo, mogen zich allebei rekenen tot i borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. De wandeling start in Gangi, dat direct uit de rotsen lijkt op te rijzen. Eenmaal in het doolhof van straatjes van de città alta, het hoogstgelegen gedeelte van de stad, geniet je van tegen elkaar aan leunende huizen, met hier en daar schitterende gevels, ijzeren balkonnetjes en kleurrijke bloemen.

Gangi panoramica del villaggio

Gangi telt maar liefst achttien kerken en kerkjes. Bezoek van deze kerken zeker de Chiesa di San Paolo, de Chiesa dell’Abbadia en de Chiesa Matrice. In deze laatste kerk schilderde Giuseppe Salerno Het Laatste Oordeel, naar voorbeeld van Michelangelo’s meesterwerk in de Sixtijnse Kapel.

Gangi-Giuseppe-Salerno

Kijk maar eens goed naar de overeenkomsten tussen Salerno’s Christus en die van Michelangelo (via deze link te zien). Ook de afgestroopte huid van San Bartolomeo – met waarschijnlijk een zelfportret van de schilder, net als bij Michelangelo – verklapt het voorbeeld dat Salerno voor ogen had toen hij deze schildering maakte. Giuseppe Salerno ligt overigens begraven in een van de andere kerken, in de Chiesa della Madonna dell Catena om precies te zijn.

Wandel over de Corso Umberto I, met schitterende palazzi, naar het Piazza del Popolo, met de Fontana del Leone en hoog boven het plein de Torre dei Ventimiglia. Bekijk de botteghe, winkeltjes, uit de zestiende eeuw aan de Corso Fedele Vitale, met een deur die tegelijk etalage en toonbank was.

Vervolgens zet je koers naar Geraci Sicolo, met wellicht net als wij als enige tegenligger een van de bergbewoners…

Geraci

Ook in dit dorpje tref je een middeleeuws aandoend straatbeeld, met smalle straatjes, kleine huizen en een aantal kerken. Met helder weer vang je dankzij de hoge ligging een glimp op van de Eolische eilanden. Bezoek de restanten van het Castello, de Chiesa di Santa Maria Maggiore, de Chiesa di San Bartolomeo (de beschermheilige van Geraci Sicolo) en de Bevaio della SS Trinità, een bijzonder grote fontein.

Begin augustus viert men in Geraci Sicolo La Giostra dei Ventimiglia, met tal van optochten in historische kostuums, riddergevechten, een valkenjacht, middeleeuwse maaltijden, paardenraces, muziek en andere feestelijke activiteiten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *