Struin samen met de Siciliaanse Chiara van La Bottega di Chiara door Catania, Syracuse, Ragusa, Modica en omstreken, voor een bezoek aan Chiara’s favoriete culinaire adresjes waar je naast je cannolo of gelato ook een flinke dosis historie geserveerd krijgt.
Pasticceria Savia – Catania
Je hebt misschien al gehoord van Pasticceria Savia (Via Etnea 300-304), want het is niet alleen een icoon van Catania maar van heel Sicilië. Angelo en Elisabetta Savia openden de deuren in 1897, maar nog niet op de huidige plek. Die kreeg Savia pas met Alfio en Carmelina. Inmiddels staat de vierde generatie in de banketbakkerswinkel aan de Via Etnea, het kloppend hart van Catania.
Volgens de Italiaanse krant La Repubblica is Savia een van de tien beste plekken op Sicilië om de beroemde cannoli te proeven, uiteraard bereid volgens familietraditie. Ook Savia’s cassata, frutta martorana, torrone en amandel- en pistachekoekjes vallen steevast goed in de smaak.
Naast deze dolci mag je ook de granita al caffè niet missen, met speciale slagroom met koffie die ze hier boven op je granita lepelen. Liever iets hartigs? Savia’s arancini zijn misschien wel de beste van heel Catania!
foto’s: Pasticceria Savia
Prestipino Cafè – Catania
We blijven nog even op de Via Etnea, voor Prestipino Cafè (nummer 30-32), een modernere bar waar nonno Antonio in 1976 zijn eerste koffie zette. Zijn dochter Ortensia zet de traditie voort, met naast koffie een hele lijst aan heerlijkheden, van granita en cornetti tot panelle en pizzette. Liever een ijsje? Ook dat kan, zowel in een bakje of hoorntje als op een broodje!
foto’s: Prestipino Cafè
Pasticceria & Gelateria Santo Musumeci – Randazzo
Over ijs gesproken, op het Piazza Santa Maria van het prachtige middeleeuwse dorp Randazzo, in de provincie Catania, vind je de banketbakkerij annex bar die is opgericht door Santo Musumeci maar tegenwoordig geleid wordt door zijn dochter Giovanna.
Giovanna is tevens meester-ijsmaker. Ze is erin geslaagd om traditie en innovatie te combineren in al haar smaken, door de lessen van haar vader Santo en die van haar leraar Caviezel, die tot 2015 ook een pasticceria aan de Via Etnea in Catania had – samen te laten smelten.
Proef zeker ook haar granita, waarvoor Giovanna uitsluitend lokaal seizoensfruit gebruikt, zoals mandarijn en moerbei, waaraan ze alleen water en suiker toevoegt. Zo proef je met elke hap granita de pure smaak van het voorjaar, de zomer of het najaar. Bestel er een brioche bij, zoals op Sicilië gebruikelijk is. Giovanna maakt ze met boter, wat doet denken aan de Franse traditie. Subliem!
foto’s: Pasticceria & Gelateria Santo Musumeci
La Salumeria Fratelli Burgio – Syracuse
Fratelli Burgio is een van de historische producenten met wie Chiara al vanaf het begin van haar Amsterdamse bottega samenwerkt. Als je in Syracuse bent, moet je zeker hun delicatessenwinkel bezoeken, die in 1978 werd geopend door hun grootvader als kruidenierswinkel.
In dit artikel lees je meer over dit smakelijke plekje in Syracuse. Het is een historische plek op de kleurrijke markt van Ortigia, met een keur aan Siciliaanse delicatessen, zorgvuldig uitgekozen door Pino, én een uitgebreide selectie potjes saus, pesto en andere lekkernijen, die volgens familierecept worden gemaakt in hun laboratorio even buiten de stad.
Chiara: ‘Ik zal nooit vergeten dat ik er als kind met mijn vader naartoe ging om olive cunzate of gedroogde tomaten te kopen die in grote hoeveelheden werden uitgestald in keramieken bakken, waarin ook nu nog allerlei lekkers wordt uitgestald.’
foto’s: Fratelli Burgio
Campisi Conserve – Marzamemi
Het kleine maar kleurrijke vissersdorp Marzamemi is sinds 1854 het thuis van Campisi Conserve, een van de symbolen van de visproductie.
Marzamemi werd gesticht om de mensen die werkten in de tonijnvisserij te huisvesten. De oude tonnara (tonijnfabriek) is nu een prachtige locatie voor evenementen. Lang geleden kwamen de boten hier aan en werkte het hele dorp mee om de productie op te starten.
Tot een paar jaar geleden kon je bij een bezoek aan het bedrijf Campisi nog zien hoe de ingepakte vis met de hand werd voorzien van een etiket. Inmiddels is het bedrijf gemoderniseerd en uitgebreid, met veel export en een aantal eigen restaurants.
De herinnering aan vroeger is er gelukkig nog altijd, dankzij oude foto’s, netten en andere objecten die vroeger werden gebruikt bij het vangen en verwerken van tonijn. Je ontdekt hoeveel verschillende delen van tonijn je kunt eten, hoeveel soorten sauzen je met vis kunt verzinnen en hoeveel vissoorten er bestaan waarvan je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord.
foto’s: Campisi Conserve
Delicatessen in Drogheria – Ragusa
Deze delicatessenwinkel is onmiskenbaar nieuw en modern, maar het aanbod bestaat uit een mooie selectie lekkernijen van Siciliaanse bodem.
Ruim tien jaar geleden opende Marco Brugaletta de deuren van dit Luilekkerland, waar je ook terecht kunt voor vers bereide gerechten, broodjes voor fijnproevers, street food (met een terechte bekroning van Gambero Rosso), lokale vleeswaren en kazen.
Je vindt Delicatessen in Drogheria aan de Via Archimede 32, niet ver van het station van Ragusa.
foto’s: Delicatessen in Drogheria
Antica Cioccolateria Bonajuto – Modica
Modica staat bekend om haar bijzondere chocolade, die nog wordt gemaakt volgens het recept van de oude Azteken. Voor het maken ervan wordt hier niets anders gebruikt dan cacao en suiker.
Dit mengsel wordt op een halvemaanvormige steen bewerkt tot de unieke cioccolato di Modica. Daarbij blijven de suikerkristallen intact. Die zie – en proef – je dus terug in de uiteindelijke chocoladerepen, die volgens de traditie uit vier stukken bestaan.
De chocolademakers voegen geen boter of melk toe aan de cacao, maar ze zorgen wel voor extra smaakmakers die de chocolade nog lekkerder maken. Denk aan chocolade met gelsomino (jasmijn), vanille, rode pepertjes, sinaasappel, citroen, kaneel, bergamot, johannesbrood of hazelnoot.
Het bekendste adres om chocolade te proeven is Antica Dolceria Bonajuto (Corso Umberto I 159), dat al sinds 1887 bestaat en daarmee de oudste chocolaterie van Sicilië is. Al zes generaties en meer dan honderdvijftig jaar wordt er met de hand chocolade gemaakt.
Francesco Bonajuto opende, samen met zijn vader Federico, een kleine winkel in zoetwaren, op de plek waar Antica Dolceria Bonajuto nu nog altijd gevestigd is.
In de winkel kun je oude documenten en gereedschap bewonderen en natuurlijk proeven van de unieke chocolade van Modica.
foto’s: Antica Dolceria Bonajuto
Caffè Sicilia – Noto
Bij Caffè Sicilia (Corso Vittorio Emanuele 125) in Noto zorgt meester-banketbakker Corrado Assenza voor verrukkelijke granita met amandel of citroen, maar ook voor heerlijke, vers gemaakte cannoli en gelato kun je er terecht.
De historie van Caffè Sicilia gaat terug tot 1892, toen de familie Assenza er achter de bar plaatsnam. De recepten van toen worden nog altijd in ere gehouden. Hier stap je echt even terug in de tijd.
De vrouw van Corrado zit jaar in jaar uit achter de kassa, Corrado zelf is meestal in de keuken te vinden. De glazen ijscoupes gaan al generaties lang mee, de obers werken hier hun hele leven lang.
Op de vraag wat zijn dolci nu onderscheidend maakt van die van andere banketbakkers, wijst Corrado niet naar zichzelf, maar naar de lokale ingrediënten, allemaal seizoensproducten, zoals amandelen uit Noto (die een Slow Food-keurmerk hebben) en de romigste ricotta van het eiland, die hij van een zeer toegewijde schaapsherder krijgt.