Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bio-agriturismo Villa Rica – slapen tussen de sinaasappels

Saskia en Merle waren nog maar nauwelijks terug van hun verblijf aan de Siciliaanse oostkust, toen Paul op het vliegveld van Catania landde. Samen met zijn vrouw Lianne maakte hij een rondreis die hen allereerst naar de kleinschalige Bio-agriturismo Villa Rica voerde, in het plaatsje Patti, nabij Milazzo.

agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (3)

Paul: ‘Het laatste stukje weg naar Villa Rica is één groot feest. De kleine bochtjes draaien steeds zo’n negentig graden steil omhoog, links passeren we práchtige graanvelden en dan ontvouwt zich daar plotseling Villa Rica in al haar schoonheid. Deze unieke agriturismo ligt als het ware tegen een berg opgeplakt. We kijken elkaar even aan en denken hetzelfde: ‘Ons verblijf hier gaat helemaal goed komen!’

agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (1) agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (4)

De warme en ontspannen ontvangst door gastheer William is gelijk vertrouwd en het aangeboden glas vers sinaasappelsap smaakt heerlijk na onze reis. Nadat William ons het appartement gewezen heeft, laat hij ons gelijk de mooiste plekjes van het landgoed zien.

Overal waar je kijkt zie je waar dat fruitige sinaasappelsap vandaan komt. Op het terrein groeien namelijk talloze sinaasappelbomen. Het zijn er zoveel zelfs dat de familie de oogst niet helemaal verwerkt krijgt. Het totale complex beslaat 42 hectare en naast sinaasappelbomen vind je er ook olijf- en citroenbomen en verbouwen ze in de moestuin allerlei andere soorten groente en fruit.

agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (5) agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (6)

Het uitzicht dat je vanaf het grote terras op de Eolische eilanden hebt, is adembenemend mooi. De zonsondergang is zó mooi dat we die niet snel zullen vergeten, maar ook overdag valt ons oog steeds weer op iets moois. De bloemenzee rondom het complex is erg kleurrijk en het oude gedeelte, met een originele olijven- en druivenpers, is compleet gerestaureerd – uiteraard met behoud van de authentieke Siciliaanse elementen als houten balken, lokale bakstenen en tegelvloeren.

agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (7) agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (8) agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (9) agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (10) agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (11) agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (12)

Dit is een van de weinige plekken waar alles helemaal klopt: de locatie, het uitzicht over zee, het eten, het personeel, de omgeving en de heerlijke ontspannen sfeer. En dan hebben we het nog niet eens over het appartement, dat erg ruim is en prachtig gelegen is, achter de villa, op een soort verhoging waardoor je ook daar een schitterend uitzicht hebt.

agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (13) agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (14)

William is een vroege vogel, zijn broer Francesco niet zo. Die laatste verschijnt steevast ’s morgens met een suf en slaperig hoofd bij het ontbijt, maar daarentegen laat hij zich ’s avonds gelden. Samen met gastvrouw en zus Stefania (en haar vriend Piero) zorgen de broers er met al hun enthousiasme voor dat het je als gast aan niets ontbreekt.

Op een discrete manier mengen ze zich onder de gasten en genieten ze mee van het eten, waar we overigens ook alleen in superlatieven over kunnen schrijven. Kok Giuseppe maakt werkelijk de meest fantastische gerechten klaar. Hij komt na elke gang persoonlijk een rondje langs de tafels maken en is duidelijk in z’n element, zó trots is hij dat hij hier mag koken.

Hij gebruikt alleen dagverse ingrediënten en groenten uit eigen tuin. Elke gang is weer een verrassing. Wat zou hij nu weer gemaakt hebben? Het is allemaal even lekker en afwisselend – en dat allemaal voor een prijs van nog geen vijfentwintig euro per persoon, inclusief wijn!

agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (15)

Het ontbijt bij Villa Rica is wederom zo’n hoogtepunt. Uiteraard is er vers sinaasappelsap in overvloed, maar er is ook heerlijk vers fruit uit eigen tuin (aardbeien, kersen, perziken, vijgen), vers brood en alles erop en eraan.

Broers en zus hebben een gouden plekje in handen, waar ze met hun persoonlijke en eerlijke aanpak – en hun erg aardige bejaarde Schotse moeder (vandaar dat ze alle drie zo goed Engels spreken) – voor de gasten zorgen. La mamma helpt hier en daar overigens nog een handje. Zo maakt ze nog eigenhandig de jam voor het ontbijt

De omgeving is bijzonder rustgevend – je hoeft helemaal niets. Wil je er toch op uit? Voor fitte wandelaars begint er aan de achterkant van de villa een pittige klim naar de top van de berg, vanwaar je kunt genieten van het prachtige panorama. Bij helder weer kun je zelfs de Etna zien!

Vanuit de villa zijn er verschillende mooie wandelroutes te maken en voor strandliefhebbers liggen de prachtige stranden van Mongiove en Oliveri op slechts een kwartiertje rijden. Vanuit Milazzo vertrekken de boten naar de Eolische eilanden, voor een bijzondere dagtrip.

agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (16)

Verder landinwaarts kun je het ruige Nebrodi-gebergte verkennen, met onder andere het charmante Montalbano Elicona, dat in 2015 is uitgeroepen tot Il Borgo dei Borghi d’Italia (het allermooiste dorpje van de mooiste dorpjes van Italië).

agriturismo-Villa-Rica-Sicilie (17)

Krijg je al vakantiekriebels van Villa Rica? William, Francesco en Stefania ontvangen je graag in hun paradijsje. Je vindt Villa Rica aan Contrada Mortizzi 23 in Patti. Reserveren kan via info@villarica.it of 0039-0941240877.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *