Het kristalheldere water lonkt op Sardinië. Het is een van de betere plekken in Europa om te duiken en te snorkelen. Felice was door Eva-SardiniaDeze link opent in een nieuw tabblad en ArchimeteDeze link opent in een nieuw tabblad, een duik- en snorkelschool aan de noordkust van het eiland, uitgenodigd om kennis te maken met de onderwaterwereld van Sardinië.
Felice had haar duikpasje al klaar liggen, maar helaas zorgde de stevige mistral die geregeld voorkomt op Sardinië voor teveel beweging in het water. Daardoor zou het zicht tijdens het duiken minder goed zijn. Niet getreurd, want op Sardinië kun je zelfs met een snorkeluitrusting al genoeg zien van de planten en dieren die de zee bij Sardinië bevolken.
Bij Archimete, dat een prachtige locatie heeft weten te bemachtigen in een baai vlak bij AlgheroDeze link opent in een nieuw tabblad, worden we opgewacht door Giovanni, Sandro (de eigenaar), Antonio en Daniela. Een warm welkom van deze vrolijke Italianen zorgt dat we nog meer zin hebben in ons snorkelavontuur. We worden rondgeleid in hun mooie ‘kantoor’ aan het water. Trots laten ze ons hun tuin zien, met barbecue en blokhut voor koffie, thee en sandwiches.
Dan is het tijd voor wat actie en dus worden de wetsuits aangetrokken, de maskers en vinnen gepast en de boot klaargemaakt voor vertrek. De wetsuits zijn geschikt voor koud water. Dat is ook wel nodig met een watertemperatuur van veertien graden. Het is immers voorjaar en dus is het water nog niet opgewarmd door de zon. Giovanni en Daniela staan al klaar op de boot. Zij zullen ons de wondere wereld onder water laten zien.
Op weg naar de snorkelplek vertelt kapitein Giovanni van alles over de flora en fauna boven en onder water. Het gebied rondom Capo Caccia, een 180 meter hoge kaap, is namelijk een beschermd natuurgebied. Dit gebied loopt door in de hele baai die wordt gevormd door Capo Caccia en Punta Giglio.
Porto Conte, zoals het gebied heet, kenmerkt zich door talloze kalkformaties. De Middellandse Zee vormt hierdoor veel holtes in de rotsen. Dat maakt Sardinië tot een van de favoriete duikplekken voor duikers die van grotten houden.
Als we een oude toren passeren, vertelt Giovanni dat deze dienst deed als toltoren. Tijdens het bewind van de Spanjaarden, die in de late middeleeuwen het eiland veroverden, werd er op elk strategisch uitkijkpunt een toren gebouwd. We hebben echter niet lang oog voor de toren aan de kust, want we worden verrast door drie grote inktvissen, een soort die Giovanni en Daniela ook nog nooit gezien hebben. Dat belooft wat!
Na een tijdje varen arriveren we bij een mooie baai, omringd door rotsen. Een prima plekken om rustig te snorkelen.
Een, twee, drie… en we plonzen achterover het water in! Het koude water zorgt dat je gelijk bij de les bent. Gelukkig duurt het maar een minuutje of twee voordat je het alweer wat warmer hebt, met dank aan het dikke wetsuit.
Giovanni blijft op de boot, zodat hij ons altijd vanaf de kant kan helpen als het nodig is. Daniela gaat ons voor in het water en leidt de weg richting de rotsen. Hier komen we veel scholen kleine visjes tegen. De rotsformaties aan de zijkant geven het een ruig aanzicht en het kristalheldere water zorgt ervoor dat we ver kunnen kijken.
We snorkelen verder en zien mooie doorzichtige kwallen, gekleurde vissen, zee-egels en nog meer kleine zwarte visjes. Het snorkelen gaat er rustig aan toe. Alleen onze vinnen bewegen.
Het is genieten van het zicht, in het extreem heldere water. Na een dik uur snorkelen is het tijd om weer naar de oppervlakte terug te gaan. Wat een ervaring om deze andere kant van Sardinië te ontdekken!
Als we terugkomen bij Archimete worden onze wetsuits, snorkel, zwemvinnen, masker en schoenen aan de rekken in de zon te drogen gehangen. Het materiaal van Archimete is ons goed bevallen (en Felice kan het weten, als gecertificeerd duiker).
De pakken leken wel nieuw en waren dik genoeg om het koude water geen kans te geven om ons te laten bibberen. Ook schoenen zijn niet onbelangrijk in het koude voorjaarswater. De duikbril werd vooraf goed afgesteld en dat loont de moeite, we hadden er geen omkijken naar tijdens deze ontspannen snorkelmiddag.
We sluiten de dag samen met de medewerkers en hun familie af, onder het rieten afdak naast de zee. Aardappelen uit de oven, brood en speklapjes smaken des te beter als ze in Italië zijn klaargemaakt en al helemaal na het snorkelavontuur. Het is genieten daar aan de waterkant!
Wil jij ook snorkelen of duiken op Sardinië?
Schroom niet en geef ArchimeteDeze link opent in een nieuw tabblad een belletje of mail ze voor een reservering. Archimete verzorgt verschillende duik en snorkelactiviteiten voor zowel de ervaren als niet-ervaren duiker en snorkelaar. Ook kun je hier je PADI- of ESA-duikcertificaat halen.
Voor familie of vrienden die liever geen duikbril op hun hoofd zetten, is het goed vertoeven op het kleine zandstrandje voor de duik- en snorkelschool. Ook biedt Archimete kajaktours, culturele tours en hikes aan op de nabijgelegen Capo Caccia.
Je vindt Archimete in Località Tramariglio 52, fermo posta Santa Maria La Palma, 07041 Alghero SS, Italië. Bellen kan via 0039-3275909300, mailen via archimete@archimete.itDeze link opent in een nieuw tabblad.
Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië
Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:
Bestel de Special over SardiniëOpent in een nieuw tabblad:Deze link opent in een nieuw tabblad
We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!
De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.