Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Stofzuigen in de Sixtijnse Kapel

De beroemde schilderingen van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel hebben veel te lijden onder de grote hoeveelheid mensen die dag in, dag uit de kapel komen bezoeken. Zweet, stof, adem… alles laat zijn sporen na op de eeuwenoude fresco’s. Volgens Antonio Paolucci, directeur van de Vaticaanse Musea, moeten Michelangelo’s schilderingen hiertegen worden beschermd, willen we nog lange tijd kunnen genieten van de schitterende aanblik van de kapel.

Afgestoft en afgekoeld
De eerste stap in deze bescherming werd eind vorig jaar aangekondigd. Paolucci stelde dat bezoekers ‘voortaan worden afgestoft en afgekoeld voor ze kapel mogen betreden’. Afgestoft, denken jullie nu? Hoe gaat dat dan in zijn werk? Ook daar heeft Paolucci al over nagedacht: ‘Voor de ingang van de Sixtijnse Kapel bedekken we de vloer met tapijten, zodat bezoekers hun voeten kunnen vegen. Aan de zijkant van de entree worden ventilatoren geplaatst om het stof uit hun kleren te blazen en ten slotte wordt met behulp van een speciale airconditioning de temperatuur verlaagd, om de warmte en vooral ook de luchtvochtigheid die door de grote hoeveelheden bezoekers verspreid worden te laten dalen.’

21 nachten om Michelangelo opnieuw te laten schitteren
Een ambitieus plan, maar daar houdt de grote schoonmaak nog niet op. De Sixtijnse Kapel werd namelijk zelf ook flink onder handen genomen. In precies 21 nachten tijd heeft een speciale schoonmaakploeg, met een groot aantal restaurateurs en onderzoekers, Michelangelo’s meesterwerk weer doen schitteren.

Tussen 19 november en 14 december kwamen deze streng geselecteerde schoonmakers 21 avonden bijeen om een stukje van de 2500 vierkante meter beschilderde oppervlakte van de Sixtijnse Kapel onder handen te nemen. De werkzaamheden startten om 20.00 uur, als de laatste bezoekers de kapel hadden verlaten, en duurden steeds tot middernacht.

Een van de uitverkorenen vertelt nog steeds geëmotioneerd te zijn bij de aanblik van de kapel. Gelukkig, zo zegt ze, zie je bij het schoonmaken steeds maar een paar vierkante centimeter, anders zouden we niet opschieten en ons steeds verliezen in de overweldigende schoonheid van Michelangelo’s schilderingen.

Schoonmaaktraditie
Het is niet de eerste keer dat de Sixtijnse Kapel wordt schoongemaakt. Al twee jaar nadat Michelangelo de fresco’s voltooide, in 1543, gaf paus Paulus III de opdracht ze te reinigen. Uiteraard gebeurde dat met heel andere middelen: de schoonmaker die was uitverkoren, Francesco Amadori (ook wel l’Urbino genoemd), gebruikte een linnen doek en vochtig broodkruim!

Dat het er nu heel anders aan toeging, kunnen we dankzij de Corriere della Sera voor het eerst in de geschiedenis duidelijk zien. En hoewel er nu veel geavanceerdere apparaten beschikbaar zijn en er voor aanvang van de schoonmaak veel meer onderzoek gedaan is dan zo’n 500 jaar geleden, is het schoonmaken zelf nog steeds grotendeels handwerk.

De 2500 vierkante meter Michelangelo kunnen er na deze grote schoonmaak weer even tegen. Om ervoor te zorgen dat de fresco’s minder snel vies worden, zijn het vanaf nu de bezoekers die een schoonmaak moeten ondergaan…

foto’s: Benvegnù-Guaitoli © Musei Vaticani

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Geweldig wat Italië doet om haar kostbare kunst te kunnen behouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *