Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Rome door de ogen van Antoine Bodar

In deze spirituele gids voor de Eeuwige Stad neemt kunsthistoricus en priester Antoine Bodar ons mee langs de meest inspirerende, spirituele en muzikale plekken van Rome. Hij vertelt over monumenten als de Sint-Pieter en de Spaanse Trappen, maar ook over bijzondere kerken, begraafplaatsen en pleinen.

Bodar: ‘Wie wandelt, haast zich niet. Hij kent even geen zorgen en verheugt zich. Hij laat bij voorkeur gebeuren wat gebeurt. Nu eens ontmoet hij deze dan weer gene. Vrijelijk richt hij de blik rond, omhoog en omlaag. Hij beschouwt nader waarin hij zin heeft maar ziet vooral af van moeite die vermoeidheid zou brengen. Hij vertreedt zich slechts en flaneert in enen.

Italiaanse steden als Genua en Turijn, Florence en Siena, Perugia en Spoleto lijken voor dergelijk wandelen gebouwd. Rome evenwel bekroont in dezen de andere steden alle – het hoofd van de wereld (caput mundi), kortweg geheten de Stad (Urbs).

[…] Wie in Rome kan wandelen, beseft dat morgen nog een dag komt en na morgen al weer een dag. Hij neemt de zuidelijke gewoonte aan, ziet in dat alles zijn tijd heeft en dat ook volgende week ruïnes en kerken, pleinen en fonteinen er nog zullen zijn. Stad en verblijver hebben weet van wat wachten en verwachten is.’

Naar de Sint-Pieter

Wij wandelen verwachtingsvol met Bodar naar de Sint Pieter: ‘Het is nog vroeg in de ochtend als we de basiliek bezoeken. Het is vrij rustig en de weinige bezoekers zijn stil. Het kan, weet ik uit ervaring, hier rumoerig zijn. De stilte past beter. Rechts de beroemde en altijd ontroerende Pietà van Michelangelo.

Voor ons de enorme diepte en hoogte van het schip. Het is een immense kerk, de grootste van de christenheid, ingewijd op 18 november 1626 door paus Urbanus VIII. De plechtigheid duurde meer dan vier uur, aldus een ooggetuige. Aan het einde zong men de sequentie Ave Maris Stella.

Ave maris stella,
Dei Mater alma,
atque semper Virgo,
felix coeli porta.

Sumens illud Ave
Gabrielis ore,
funda nos in pace,
mutans Hevae nomen.

Solve vincla reis,
profer lumen caecis,
mala nostra pelle,
bona cuncta posce.

Monstra te esse matrem,
sumat per te preces,
qui pro nobis natus
tulit esse tuus.

Virgo singularis
inter omnes mitis,
nos culpis solutos
mites fac et castos.

Vitam praesta puram,
iter para tutum,
ut videntes Jesum
semper collaetemur.

Sit laus Deo Patri,
summum Christo decus,
Spiritui Sancto
tribus honor unus.

‘Wees gegroet, o Sterre, voedende Moeder Gods, en altijd Maagd, zalige poort des hemels. Gij die dit Ave uit de mond van Gabriël mocht vernemen, grondvest ons in de vrede door de naam van Eva om te keren. Slaak de boeien van de zondaars, schenk het licht aan de blinden, verdrijf onze kwalen en verwerf ons alle goeds.

Toon dat gij moeder zijt; moge Hij, die voor ons geboren is, en zich verwaardigd heeft uw Zoon te zijn, door u onze gebeden aanvaarden. Maagd zonder weerga, boven allen zachtmoedig, verlos ons van onze schuld en maak ons zachtmoedig en kuis.

Geef ons een rein leven, bereid ons een veilige weg, opdat wij Jezus aanschouwend ons eeuwig samen mogen verblijden. Lof zij aan God de Vader, roem aan Christus de Allerhoogste, en aan de Heilige Geest; aan alle drie gelijke eer.’

Wandel verder met Antoine Bodar door de Sint Pieter en langs allerlei andere prachtige plekken in Rome in

Rome door de ogen van Antoine Bodar – Een spirituele gids voor de Eeuwige Stad | met foto’s van Wendy Crone | ISBN 9789025901882 | uitgeverij Ten Have | bestel Rome door de ogen van Antoine Bodar via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Prachtig meteen vandaag bestellen.En straks om 9 uur naar pater Bodar luisteren op radio 4.
    een fijne Zondag.
    Roberto

  2. http://www.rkk.nl/echo-van-eeuwigheid/archief/2012/index.html

    En hier kun je de wekelijkse uitzendingen van pater Bodar ook beluisteren

  3. Mijn ervaringen zijn juist anders, zodra mensen de pieta zien worden ze stil ook al is het druk. Zo mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *