Download gratis de Ciao tutti app

Roma, non basta un vino

Joke: ‘Ter plekke inspiratie opdoen, dat is, volgens mij, het geheim van een goede blog. Voor mijn thema deze maand, Rome en wijn, reisde ik daarom eerder deze maand naar Rome. Ook in het geval van wijn geldt: Roma non basta una vita.

Rome-wijn (2)

Mijn nichtje Mariëtte offerde zich op om me gezelschap te houden en het is afzien. Bergladingen cultuur afgewisseld met zo af en toe een perfect gezette cappuccino of espresso, een ambachtelijk bereid ijsje of een uitgebreide lunch. Zie dan nog maar eens de tijd te vinden om wijnbars te spotten waar de lokale wijnen een plekje op de kaart hebben weten te bemachtigen.

Kiezen voor lokale producten, bij ons in opkomst als hippe trend, in Italië vaak niet veel meer dan gezond boerenverstand. Italianen weten ons feilloos te vertellen in welke regio je voor welk gerecht moet zijn, simpelweg omdat de producten ervandaan komen. En wat voor i piatti geldt, geldt net zozeer voor i vini. Waar je bent, dat drink je, zo simpel werkt dat.

Hoewel, voor Rome gaat dat niet helemaal op. Natuurlijk is het geen straf om op een prachtig dakterras aan de Via Sistina te nippen aan een Gavi di Gavi uit Piemonte. Maar uitkijkend over de Romeinse daken met de rode zakkende zon op de achtergrond concludeer ik dat de wijnkaart hier geen enkele lokale vondst bevat. Ik beleef een ultiem Rome vanuit dit prachtige uitkijkpunt bij één van de mooiste hotels in de stad. Slechts de wijnkaart voert me de stad uit, naar grote namen en bekende druivenrassen.

Rome-wijn (1) Rome-wijn (4)

Gek vind ik dat. De Romeinen zijn zo trots op hun Romeinse keuken en piatti tipici als amatriciana, carbonara en saltimbocca, maar het gros van de wijnbars in de stad voert een scala aan weliswaar Italiaanse wijnen, maar zonder lokale namen. De Pinot Grigio’s uit de Veneto en Chianti Classico’s uit Toscane maken vaak de dienst uit. Terwijl ook Rome ingeklemd zit tussen de wijngaarden, die zo’n 48.000 hectare van de regio Lazio beslaan.

Zo veel miswijn kan het Vaticaan toch niet wegschenken? Nee, de schuldvraag vindt haar antwoord in het feit dat het relatief grote wijngebied in Lazio lange tijd kampte met een slecht imago, juist omdat deze te veel als ‘toeristenwijn’ aan de man werd gebracht. Als tegenbeweging zocht de gevestigde horeca een oplossing in de welbekende Italiaanse wijnregio’s die ook bij de toerist goed te boek zouden staan.

Tijden veranderen en ook in Lazio wordt niet stilgezeten. Innovatieve en opgeleide wijnmakers hebben het roer overgenomen van de oude garde en weten op een slimme manier gebruik te maken van de gunstige ligging van de vele wijngaarden, beschermd door de Colli Albani en verkoeld door een zeebries. Het resultaat: geconcentreerde rijpe wijnen met een prachtige kruidigheid en een aangename frisheid.

Die proef je bijvoorbeeld bij Cantine Lupo, pas opgericht in 1990 in een fraai en gerenoveerd landhuis even buiten Rome. Hier worden door de optimale inzet van kennis en kunde drie pareltjes van wijnen gemaakt. De vulkanische bodem zorgt voor extra dimensie aan mineraliteit waarmee de wijnen zich onderscheiden. Er worden wijnen gemaakt van internationale druivenrassen.

Cantina-Lupo-Lazio-wijn

De witte Vermentino ontving terecht diverse nationale bekroningen. Een witte wijn met body, bloesems en kruidigheid aangevuld met lekker fris citrusfruit, ietwat stevig voor de aperitivo maar subliem bij de welbekende Romeinse cacio e pepe of de befaamde artisjokken.

De rode Merlot, intens fruitig, rijp en met mooie zuren is perfect te combineren met in aceto balsamico gegrilde rosbief. Tot slot de Syrah, geconcentreerd en krachtig geurend naar wilde bessen, frambozen, aardbeien, nootmuskaat en een pepertje en daarmee een goede combinatie met stoofschotels op basis van vlees.

Terug naar la città, en we moeten toegeven, de wijk Monti verrast ons. Als Hollandse ontdekkingsreiziger hoef je er geen angst te hebben dat uitgerekend jij die knusse en typisch Romeinse aperitivo-bar straal voorbij loopt of de laatste tafel voor je neus wordt ingenomen door nota bene je eigen landgenoten. Het stikt er namelijk van de leuke bars. Met een beetje hulp van Ciao tutti’s City Walk komen we terecht bij Ai Tre Scalini, waar een krijtbord heerlijke wijnen ons toelacht en we tevreden wegzakken in de rieten stoelen.

Ai-Tre-Scalini-Rome

Het geroezemoes van de aanwezige locals vermengd met een variatie aan andere talen en op de achtergrond populaire Italiaanse popsongs, een glas lokale rode Cesanese voor je neus… We zijn tevreden en laten onze zoektocht voor wat het is. Want terugkomen, dat doen we. Roma, non basta un vino… Cin cin!

Rome-wijn (5)

Over Ciao tutti’s wijnblogger Joke
Al tijdens haar studie aan de Hoge Hotelschool te Maastricht raakte Joke gegrepen door de wondere wereld van wijn. Nu werkt ze bij Wijnkoperij De Gouden Ton. Op Ciao tutti houdt ze maandelijks een specifieke Italiaanse wijnregio of bijzondere producent onder de loep met een bijbehorende wijnsuggestie of leuke aanbieding.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *