Download gratis de Ciao tutti app

Piè di Marmo – een grote voet van marmer in hartje Rome

Zoals altijd begon ons bezoek aan Rome ook dit keer bij het Pantheon. We keken wederom vol verwondering omhoog door de oculus, groetten Rafaël en dronken een kopje koffie aan de bar van Sant’Eustachio. Daarna dwaalden we door de straatjes rondom het Pantheon, waar we op een enorme marmeren voet stuitten:

Pie-di-Marmo-FAI

Deze Piè di Marmo (letterlijk: voet van marmer) lijkt van een enorme Romeinse reus te zijn geweest, als je de afmetingen in ogenschouw neemt. Volgens de buurtbewoners is het echter de voet van een Egyptische godin, Isis, van wie er ooit een gigantisch beeld op deze plek zou hebben gestaan. De voet is het enige dat hier nog van rest, maar als je uitgaat van juiste verhoudingen zou het beeld ruim vijf meter hoog moeten zijn geweest.

XXL obstakel
De XXL-voet stond overigens eerst net iets verderop in de straat – die naar deze voet de Via di Pie’ di Marmo is genoemd. In 1878 moest de begrafenisstoet van Victor Emanuel II door de straat richting het Pantheon geleid worden. De enorme voet stond veel te veel in de weg en werd verplaatst naar de hoek van de Via di Pie’ di Marmo en de Via di San Stefano del Cacco.

Ook nu nog wordt de voet door sommigen gezien als een obstakel, zo weet een oud mannetje te vertellen. De marmeren voet heeft namelijk het formaat van een Fiat 500 en neemt als zodanig een in het centrum toch al schaarse parkeerplaats in.

Grote schoonmaak
Anderen weten de enorme voet echter op waarde te schatten. Zo werd hij in 2010 door de Romeinen verkozen tot hun meest geliefde monument, met als beloning een grote schoonmaak en restauratie. De gewassen voet staat nu achter een hekje, zodat parkeerplaatszoekende Romeinen hem niet per ongeluk van zijn sokken rijden. Hij schittert meer dan ooit tevoren en weet Romebezoekers keer op keer te verrassen. Wandel er dus zeker even langs als je in Rome bent volgende keer!

Pie-di-Marmo-FAI3

Nog een grote voet
De marmeren voet van Isis is niet de enige grote voet in Rome. Op de binnenplaats van de Musei Capitolini staat nog een enorm marmeren voet, die toebehoorde aan een enorm beeld van Constantijn.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *