Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Ontdek het échte Colosseum

Wie kan je beter meenemen op ontdekkingstocht door het Colosseum dan een Romeinse gids die het bouwwerk dankzij vele jaren studie en talrijke bezoeken beter kent dan zijn spreekwoordelijke broekzak?

ontdek-het-Colosseum-Rome (4)

Wij vonden die gids in Mauro Poma, die tijdens zijn loopbaan als officiële gids voor Rome heel wat bezoekers van het Colosseum heeft rondgeleid. Hij neemt hen keer op keer mee in de intrigerende geschiedenis van dit zo tot de verbeelding sprekende Romeinse bouwwerk, met tal van details en mythes die voor veel bezoekers van het amfitheater verborgen zijn gebleven.

ontdek-het-Colosseum-Rome (1)

Alla scoperta del Colosseo
Wie het Colosseum echt wil leren kennen, moet namelijk verder kijken dan het bouwwerk dat nu nog fier overeind staat. Slechts een derde van het originele theater is nu te bewonderen – de rest is in de loop der tijd verloren gegaan. Ook niet alle verhalen die over het theater de ronde doen zijn waar. Door toedoen van moderne filmmakers hebben we deels een verkeerd beeld van hoe het Colosseum in de Romeinse tijd werd gebruikt.

Mauro laat de stenen van het Colosseum niet alleen spreken tijdens zijn rondleidingen. Dankzij zijn pas verschenen gids Alla scoperta del Colosseo kun je ook thuis het échte Colosseum ontdekken, dankzij alle wetenswaardigheden die Mauro over het Colosseum weet te vertellen.

ontdek-het-Colosseum-Rome (2) ontdek-het-Colosseum-Rome (3)

Een boog voor de doden
Wist je bijvoorbeeld dat er in de buitenste ring van het theater maar liefst tachtig bogen geplaatst werden, op elk van de drie niveaus, dus met een totaal van 240 bogen? Op de begane grond werden 76 bogen (de nummers zie je op veel plekken nog boven de bogen staan) gebruikt om de gewone Romeinen toegang te verlenen tot het amfitheater. Eén boog was alleen voor de keizer, een andere was er voor de senatoren en de twee resterende voor de gladiatoren. Zij kwamen het Colosseum binnen via de Porta Triumphalis, maar werden – dood – weggedragen via de Porta Libitinaria.

Naast de details van het gebouw staat Mauro ook uitgebreid stil bij alles wat er in het Colosseum plaatsvond. Hij vertelt over de verschillende soorten gladiatoren en over de dieren die de arena (die volgens de Italiaanse minister van het Ministero dei Beni e delle Attività Culturali e del Turismo, Dario Franceschini, binnen niet al te lange tijd in ere hersteld zal worden) betraden. Hij neemt je mee naar de wereld onder de arena en naar het brandpunt van het theater zelf, om te laten zien hoe een gevecht er nu daadwerkelijk aan toegaat.

Colosseum-Rome-rondleiding (4)

Getatoeëerde gladiatoren en een gladgeschoren keizer
Mauro corrigeert ook enkele historische fouten die gemaakt zijn bij het filmen van The Gladiator. Zo komen de getatoeëerde gladiatoren uit de hoge hoed van regisseur Ridley Scott, net als het gladgeschoren gezicht van Commodo (waarvan we dankzij de vele borstbeelden weten dat hij altijd een baard droeg). Ook de beroemde uitspraak ‘zij die gaan sterven, groeten u’ is in feite niet verbonden met de gladiatorengevechten in het Colosseum. En wat denk je van het gemengde publiek dat in de film op de tribunes zit? In werkelijkheid waren er aparte ringen (verdiepingen) voor mannen en vrouwen…

ontdek-het-Colosseum-Rome (5)

Nog veel meer wetenswaardigheden over het Colosseum vind je in het boek Alla scoperta del Colosseo. Voor degenen die liever niet in het Italiaans willen of kunnen lezen, is er ook een Engelse editie van het book.

Alla-scoperta-del-Colosseo-Mauro-Poma

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *