Download gratis de Ciao tutti app!

Mordi & Vai in de Mercato di Testaccio – de Romeinse keuken op een broodje

De Mercato di Testaccio is ook in de winter een explosie van kleur. Ons oog wordt vooral getrokken naar de bergen hoog opgestapelde artisjokken, in alle kleuren paars en groen. Her en der zitten marktlui ze alvast schoon te maken – ideaal voor als je je nog nooit aan dit klusje hebt gewaagd maar toch graag een schaal Romeinse artisjokken op tafel wil zetten.

artisjokken-carciofi-Mercato-Testaccio-Rome (1) artisjokken-carciofi-Mercato-Testaccio-Rome (2) artisjokken-carciofi-Mercato-Testaccio-Rome (4) artisjokken-carciofi-Mercato-Testaccio-Rome (5)

De Romeinen serveren ze het liefst na ze te hebben laten stoven in olijfolie, knoflook, peterselie en munt. Voor deze carciofi alla romana zijn de cimaroli, de artisjokken die hoog, aan de top (cima) van de plant groeien, het lekkerst. Ook de carciofi alla giudea, gefrituurde artisjokken uit de joodse keuken, zijn meer dan smakelijk, maar deze artisjokken vragen om een veel complexere bereidingswijze – die eten we het liefst in een van de restaurantjes in het voormalige getto.

De artisjokken worden vergezeld door kistjes oranjerode Siciliaanse sinaasappels, bieten en knollen in alle kleuren van de regenboog en de zo typisch Romeinse puntarelle. Er staan zelfs al wilde asperges een paar kistjes fave, tuinbonen – een teken dat het voorjaar in aantocht is!

Mercato-Testaccio-Rome (3)Mercato-Testaccio-Rome (1) Mercato-Testaccio-Rome (2)

We bezoeken de markt dit keer echter niet om inkopen te doen, maar om met Elizabeth Minchilli, de ultieme kenner van de Romeinse keuken én van de historie van veel Romeinse gerechten, te proeven van misschien wel het lekkerste en meest Romeinse adresje dat onder het dak van de Mercato di Testaccio te vinden is.

Elizabeth woont sinds haar twaalfde in Rome en elke dag opnieuw duikt ze in de culinaire lekkernijen die de Eeuwige Stad te bieden heeft. Ze doet daarvan verslag op haar blog, Elizabeth Minchilli in Rome, in haar boek Eating Rome en in haar app EatItaly, maar ze neemt je ook graag zelf mee op pad in de lekkerste wijken van Rome, waaronder Testaccio.

Ze weet overal de lekkerste plekjes. Zo bezoeken we aan het Piazza Testaccio een kleine winkel vol verse pasta, waar we een volgende keer zeker teruggaan om grote hoeveelheden in te slaan, en een kleine, knusse bakkerij waar we onder meer pizza al taglio proeven.

pasta-fresca-Testaccio-Rome

Zelfs in een wijk waar we meer dan goed de weg weten, weet Elizabeth ons nog te verrassen. Dat geldt zelfs voor de markt, waar we regelmatig inkopen doen. Zij neemt ons mee naar een van de meest afgelegen hoekjes, naar Mordi & Vai (box 15), waar Sergio Esposito de scepter zwaait.

Mordi-Vai-Mercato-Testaccio-Rome (7) Mordi-Vai-Mercato-Testaccio-Rome (8)

Ooit werkte Sergio als slager en stond hij lange dagen achter de toonbank, om de Romeinen te voorzien van zoveel mogelijk typisch Romeinse vleeswaren. Abbacchio (jong zuiglam), guanciale en pancetta (wang- en buikspek), pajata (kalfsdarmen) en andere specialiteiten gingen als warme broodjes over de toonbank.

Nadat Sergio met pensioen was gegaan, miste hij dit zozeer dat hij besloot om weer achter een toonbank te kruipen. Hij wilde echter niet alleen vlees meer verkopen, maar wél authentieke Romeinse gerechten volgens Romeins (familie)recept maken.

Om die droom te verwezenlijken, opende een bijzondere broodjeszaak in de Mercato di Testaccio, waar je allerlei beroemde Romeinse gerechten kan bestellen die normaal gesproken op een bord voor je op tafel komen. Sergio serveert ze stuk voor stuk op een broodje, of je nu kiest voor trippa (pens)of voor coda alla vaccinara (ossenstaart), voor coratella (het hart, de longen en de lever van een jong geitje) of voor polpette (gehaktballetjes) volgens grootmoeders recept.

Mordi-Vai-Mercato-Testaccio-Rome (1) Mordi-Vai-Mercato-Testaccio-Rome (1a) Mordi-Vai-Mercato-Testaccio-Rome (2) Mordi-Vai-Mercato-Testaccio-Rome (3)Mordi-Vai-Mercato-Testaccio-Rome (10) Mordi-Vai-Mercato-Testaccio-Rome (11) Mordi-Vai-Mercato-Testaccio-Rome (13)

Het is zeer populair bij iedereen die op of in de buurt van de markt werkt – als de perfecte middenweg tussen een uitgebreide Romeinse lunch en een snel tussendoortje om de laatste uurtjes van de markt (die meestal tot ongeveer 14.00 uur duurt) door te komen zonder honger te krijgen.

Overigens zijn er bij Mordi & Vai ook opties zonder vlees. Wij kozen dit keer – met de grote bergen artisjokken nog op ons netvlies – voor een broodje met carciofi alla romana con scaglie di pecorinospecialissimo (volgens het bordje dat erbij staat). Bij een van de stalletjes verderop (Vino sfuso di Qualità, box 7) halen we een bekertje witte wijn om onze lunch compleet te maken. Een slokje, een hap (mordi) e vai, op naar een bord gefrituurde carciofi. Maar daarover een volgende keer meer!

Mordi-Vai-Mercato-Testaccio-Rome (4) Mordi-Vai-Mercato-Testaccio-Rome (5) Mordi-Vai-Mercato-Testaccio-Rome (6)

Wil je ook de lekkerste adresjes ontdekken die Testaccio te bieden heeft? Elizabeth Minchilli wijst je graag de weg in dit Romeinse Luilekkerland – maar ook in het voormalige getto (met nóg meer artisjokken) en op en om Campo de’ Fiori. Hier lees je meer over haar food tours in Rome – waarbij het proeven van allerlei lekkers uiteraard inbegrepen is. Geniet van buonissima Roma!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Mordi & Vai is inderdaad een puik adres! Je vindt de zaak vanzelf in de markthal, in een hoekje : daar waar het het drukste is, moet je zijn. Er wordt met grote vaardigheid en in een hoog tempo gewerkt. De broodjes worden in je bijzijn klaar gemaakt, de carciofi nog met wat extra vocht overgoten en je hebt voor 4,50 euro inderdaad een smakelijke lunch die je ter plekke op een van de plastic bankjes kunt verorberen. Jammer dat je na één zo’n broodje zo verzadigd bent, dat het proeven van de andere lekkernijen tot een volgende keer moet wachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.