Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Meer dan 15000 oude foto’s van Rome

Zoals Marcel Proust ooit zei: ‘Een echte ontdekkingsreis wordt niet gekenmerkt door het zoeken van nieuwe gebieden, maar door het kijken met andere ogen.’ Hoe waar dat is, blijkt vandaag in twee opzichten. Het eerste is duidelijk: het onderwerp van deze blog, de website Roma Sparita, biedt ons een heel andere, prachtige kijk op Rome.

Hoewel ik deze website al tijden volg op Facebook, was het Tim de Zeeuw, een van de regelmatige Ciao tutti-lezers, die mijn ogen echt opende en me aanspoorde een stukje over deze geweldige website te schrijven. Want eh, tja… dat had ik dus nog niet eerder gedaan, ondanks dat het zo’n geweldig initiatief is. Bij dezen dus, zodat we allemaal kunnen genieten van die schitterende historische foto’s en die andere blik!

Want een andere blik op de stad krijg je dankzij de foto’s zeker. Je ziet echt het Roma de na’vorta– het Rome van weleer (of het Roma di una volta, in net Italiaans). Alsof je in een tijdmachine stapt, brengt de uitgebreide verzameling foto’s (nu al meer dan 15000!!!) je naar lang vervlogen tijden, toen er nog markt was op Piazza Navona, of toen Monte Mario nog niet was ingelijfd en gewoon nog platteland was.

Het zijn beelden van een verdwenen Rome, een Rome van weleer dat verborgen lag in de fotoalbums van oude(re) inwoners. Er zijn heel wat zolders afgestruind en dozen vol oude foto’s gesorteerd om de beste, de mooiste, de uniekste foto’s voor de website te selecteren.

Ruim 15000 zwart/witbeelden hebben inmiddels de stap van vergeten doos naar website gemaakt. Dankzij hun enorme reis door de tijd kunnen wij nu terugreizen naar Roma Sparita, het verdwenen Rome, met foto’s vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw tot begin jaren negentig. Je ziet de stad veranderen, groeien, leven – maar helaas ook bepaalde elementen verdwijnen. Gelukkig hebben ze op de website Roma Sparita het eeuwige leven, net als de stad zelf.

foto: Roma Sparita

Neem gauw een kijkje in het verdwenen Rome via Rome Sparita, en geniet van deze nieuwe blik op de stad, zoals het een echte ontdekkingsreiziger betaamt! Ik duik nog even gauw hun uitgebreide archief in om voor vanmiddag tien bijzondere foto’s voor jullie te selecteren. Tot dan!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Fantasische site Saskia dank je wel .

    en een fijne herfstdag, in Rome ?

    Roberto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *