Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Fare la scarpetta bij Trattoria Monti in Rome

Isaac is Brabander van geboorte maar woont inmiddels al lange tijd in Cerveteri, niet ver van Rome. Hij is helemaal thuis in de Eeuwige Stad, al kan Saskia hem zo af en toe nog eens verrassen met een onbekende plek of een nieuw culinair adresje.

Trattoria-Monti-Rome (1) 12 interior

Isaac: ‘Als Saskia in Rome is, probeer ik altijd even tijd vrij te maken om haar te zien. Als ze echter in Rome is en ook nog eens jarig is, dan dient er gewoon een dagje vrij genomen te worden.

Ik ben echter niet de enige die zo redeneert, want enkele van haar vriendinnen deden hetzelfde. En dat betekent dat je dan op een vrijdagmiddag uit eten gaat met allemaal bloggers in plaats van dat je gaat werken.

Ik kan jullie verzekeren dat uit eten gaan met bloggers die de stad qua restaurants vaak beter kennen dan ik, een echte aanrader is. Dankzij Elyssa van Romewise kwam ik zo bij Trattoria Monti terecht – deels om de verjaardag van Saskia te vieren, maar ook deels om te proeven van de uitgebreide menukaart van deze trattoria in Monti.

1 bread basket

De trattoria wordt gerund door de broers Camarucci, die van origine uit Le Marche komen. Zij zorgden ervoor dat er fantastisch eten voor ons klaargemaakt in dit enorm knusse restaurant. En hoewel ik laatste tijd goed op de lijn let, aangezien de zomer er weer aankomt, is dat op zo’n dag onmogelijk.

We begonnen als antipasti met een schaal vol gefrituurd lekkers, met onder meer de traditionele olive all’ascolana. Maar volgens de broers moesten we ook echt de tortini proberen. Deze kleine taartjes zien er niet alleen prachtig uit, ze smaken ook uitstekend. Wij genoten van een tortino van rode ui uit Tropea met een boterzachte saus met gorgonzola en van een tortino van aardappel in verza, savooiekool.

2 fried apps 3 onion flan Trattoria-Monti-Rome (4a) Trattoria-Monti-Rome (4c)

Als primo kozen zowel Saskia als ik voor de tortello al rosso d’uovo, een enorm grote tortello gevuld met spinazie, ricotta en een hele eidooier, met geschaafde truffel. Terwijl Saskia, Elyssa, Gillian en Holly hun pasta’s op de foto zetten, nam ik de eerste hap. Het zag er te lekker uit om eerst foto’s te maken.

7 tortello with truffles Trattoria-Monti-Rome (7a)

Het zal jullie niets verbazen dat er niks, maar dan ook niks, op mijn bordjes achterbleef. Het enige wat steeds overbleef, was een beetje saus of olijfolie maar dan pakte ik een stukje brood en schraapte daarmee mijn bord schoon.

Ik zei tegen Saskia: ‘Faccio la scarpetta.’ Fare la scarpetta betekent letterlijk ‘de kleine schoen maken’, wat natuurlijk doelt op het stukje brood waarmee je je bord schoonmaakt. In het Nederlands zou men zeggen ‘je bord schoonlikken’ – maar hier doen we dat dus met een stukje brood.

Dit is erg populair in Italië. Het is niet iets wat je doet als je met Silvio Berlusconi in een chique restaurant gaat eten. Maar met bloggers om je heen in zo’n heerlijk restaurant mag dat. Sterker nog, dan moet het – net als van alles foto’s maken om met jullie te delen!’

11 saskia birthday 11 saskia birthday 11 saskia birthday 11 saskia birthday 11 saskia birthday10 semifreddomet dank aan Elyssa, Gillian, Holly & Trattoria Monti

Je vindt Trattoria Monti aan de Via San Vito 13, vlak bij Piazza Vittorio. Trattoria Monti is dagelijks (behalve maandag) open voor lunch en van dinsdag tot en met zaterdag ook voor diner. Reserveren is zeer aan te bevelen (zeker voor ‘s avonds) en kan via 0039-064466573.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *