Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Domus Aurea – een uniek bezoek aan Nero’s Gouden Huis

Ciao tutti-lezers Erwin van Heteren en Nicole Charman ontdekten tijdens hun recente bezoek aan Rome per toeval dat Nero’s Domus Aurea weer gedeeltelijk open is voor publiek. Ze reserveerden nét op tijd twee kaartjes voor een rondleiding in het Engels. Voor Ciao tutti doen ze verslag:

Domus-Aurea-Rome-ingang

‘Met je reservering kun je je een kwartier voor het afgesproken tijdstip melden bij de balie. Na alle papierhandel krijg je een sticker met jouw tijdstip en taal opgeplakt en een bouwhelm. De helm is verplicht, aangezien je eigenlijk een cantiere, bouwplaats, bezoekt. Doordeweeks zijn de archeologen nog druk in de weer om dit waanzinnige complex voor de toekomst te behouden. Alleen in het weekend kun je dus een rondleiding boeken.

Domus-Aurea-Rome-rondleiding

Op dit moment is ongeveer 50% veilig en goed geconserveerd. In groepjes van maximaal 25 personen ga je met de gids/archeoloog op pad. De eerste stop is eigenlijk een zaal die hoort bij de Terme di Traiano, die boven op en voor de Domus Aurea is gebouwd nadat de Domus Aurea was verlaten, om alle nalatenschap van Nero uit te wissen. Alle ruimtes van de Domus Aurea werden vol gestort met aarde en puin, om zo een goed fundament te hebben voor de thermen. Ook werden diverse ruimtes gebruikt als afvoer van water, hetgeen de pracht en praal natuurlijk niet ten goede kwam.

Domus-Aurea-gallerie-delle-Terme-di-Traiano

Wat direct opvalt, is dat alles immens groot en hoog is. Na een paar zalen te hebben gezien, belanden we al snel in ruimtes met prachtige schilderingen. Terwijl de gids in keurig verstaanbaar Engels veel details geeft, krijg je als bezoeker de kans om alles op camera vast te leggen. Volledig tegen onze verwachting is fotograferen toegestaan. In onze groep zaten ook veel studenten die koortsachtig aan het schetsen waren voor hun studie.

Na een ruim uur door de oostvleugel te hebben gelopen, kom je weer terug bij het startpunt, waar een gang naar de westvleugel gaat. Voor het eerst in de geschiedenis is deze westvleugel open voor toeristen. Hier is het nog echt een bouwplaats met steigers, maar het idee dat je een van eerste bezoekers bent, maakt de plek magisch.

Domus-Aurea-Rome-ingang-westvleugel

Na een ruim uur is de tour voorbij. Na het bedanken van de gids en het inleveren van de helm zijn we een speciale waardevolle ervaring rijker. Als je geïnteresseerd bent in het Romeinse rijk en de overblijfselen daarvan dan is dit een echte aanrader!’

Een mooie indruk in beeld:

Domus-Aurea-Grande-Criptoportico Domus-Aurea-Rome-muurschilderingen (1) Domus-Aurea-Rome-Sala-Achille-Sciro Domus-Aurea-Rome-Sala-Ottagonale Domus-Aurea-Sala-della-Volta-delle-Civette Domus-Aurea-Sala-della-volta-dorata Domus-Aureau-La-Sala-della-Volta-Rossa-westvleugelDomus-Aurea-Rome-muurschilderingen (3)foto’s: Erwin van Heteren & Nicole Charman

Wij staan al te trappelen! Ook zo nieuwsgierig naar Nero’s Gouden Huis? Persoonlijk Rome organiseert een unieke tour met rondleiding bij de opgravingen.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *