Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Bernini – barokke beeldenpracht in Galleria Borghese

Om te vieren dat Galleria Borghese twintig jaar geleden na een restauratie weer de deuren opende, is er nu een prachtige tentoonstelling te zien, met in de hoofdrol Romes beroemdste beeldhouwer: Gian Lorenzo Bernini.

Naast de prachtige beelden van Bernini die normaal gesproken al in de Galleria Borghese te zien zijn (waaronder zijn Pluto & Proserpina en zijn Apollo & Daphne), zijn er heel veel Bernini’s uit andere musea ter beschikking gesteld om een prachtig overzicht van het complete oeuvre van deze Romeinse kunstenaar te kunnen bieden.

Het mooiste stuk is wellicht Bernini’s Santa Bibiana, die ter gelegenheid van deze tentoonstelling in samenwerking met Fendi volledig gerestaureerd is en straalt als nooit tevoren. Voor het eerst sinds begin zeventiende eeuw heeft dit beeld haar oorspronkelijke plek (in de gelijknamige kerk op de Esquilijn, vlak bij station Termini) verlaten, om de bezoekers van Galleria Borghese te tonen waartoe Bernini’s vaardige handen in staat waren. Echt een buitenkansje om dit beeld van zo dichtbij te kunnen zien!

Maar er is meer, veel meer… Bernini wervelt letterlijk om je heen in de zalen van de Galleria Borghese. De tentoonstelling is onderverdeeld in acht thema’s:

*l’apprendistato con Pietro
De jonge Gian Lorenzo (tot circa 1617) werkt nauw samen met zijn vader Pietro, van wie hij de marmerkunst duidelijk heeft meegekregen. Gian Lorenzo weet zijn vader echter al op jonge leeftijd te evenaren en soms zelfs te overtreffen, zoals je kunt zien aan zijn eerste meesterwerkjes. Al van jongs af aan had Bernini een zeer vaardige hand waar het marmer betrof: al zijn beelden lijken zo echte mensen te kunnen worden.

*la giovinezza e la nascita di un genere: i putti
Dit deel van de tentoonstelling is gewijd aan de vele putti die Bernini maakte in zijn jonge jaren, soms nog in nauwe samenwerking met zijn vader

*i gruppi borghesiani
Hier zie je de monumentale beeldhouwwerken die Bernini maakte voor de familie Borghese, van Apollo en Daphne tot Aeneas en Anchises.

*restaura dell’antico
Net als zijn vader wijdde Bernini zich in zijn jonge jaren soms ook aan restauraties van antieke marmeren beelden. Je ziet nu twee van de beroemdste stukken waaraan Bernini meewerkte tijdens de restauratie: Ares Ludovisi (normaal gesproken te zien in Palazzo Altemps) en de Slapende Hermafrodiet (uit het Louvre), waarvoor Bernini het marmeren matras maakte.

*busti
Natuurlijk mogen ook de marmeren bustes van Bernini niet ontbreken. Naast de beroemde buste van Paolo V (een van de Borgheses) zie je ook de prachtige bustes uit het Museo di San Giovanni dei Fiorentini.

*pittura
Bernini was naast beeldhouwer ook een niet onverdienstelijk schilder. De tentoonstelling heeft een aantal werken verzameld die aan Bernini worden toegeschreven, plus het enige doek dat ook echt door Bernini gesigneerd is, met de apostelen Andreas en Thomas (uit de National Gallery in Londen).

*Bernini e Luigi XIV
Van de Franse Louis XIV kreeg Bernini een van zijn grootste opdrachten uit zijn carrière: een ruiterstandbeeld van de Franse vorst. De tentoonstelling laat Bernini’s schetsen en terracotta miniaturen voor het paard zien.

*il mestiere di scultore
Hier zie je een aantal werken die Bernini tijdens zijn loopbaan maakte, grotendeels in terracotta en brons, vaak als studie voor grotere werken in marmer. Je krijgt als het ware een kijkje in zijn werkwijze, in het proces tussen schets en meesterwerk.

Praktische informatie
De tentoonstelling Bernini is te zien tot en met 20 februari 2018 in de Galleria Borghese (Piazzale Scipione Borghese 5, Rome). Galleria Borghese is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 9.00 tot 19.00 uur (laatste toegang is om 17.00 uur). Op maandag, 25 december en 1 januari is het museum gesloten.

Een kaartje voor de Galleria Borghese kost € 20,- (plus € 2,- voor de verplichte reservering). Je bezoek aan Galleria Borghese reserveren kan via deze link.

foto’s: Elyssa Bernard | Romewise

De beste tips voor een vakantie in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *