Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

3x wandelen in Rome: langs de mooiste fonteinen, rondom het Pantheon & in Trastevere

Driewerf hoera voor Rome! De Eeuwige Stad mag aanstaande donderdag, 21 april, 2769 kaarsjes uitblazen. Ter ere van deze verjaardag presenteren we vandaag drie nieuwe City Walks, met drie heerlijke routes door la bella Roma.

Ciao-tutti-City-Walks-Rome-collage

We nemen je allereerst mee langs de mooiste fonteinen van Rome, vervolgens verkennen we de buurt rondom het Pantheon (een van onze lievelingsplekjes in Rome) en ten slotte dalen we van de Gianicolo af om door de straatjes van Trastevere te dwalen.

De mooiste fonteinen van Rome
Rome is niet alleen de stad van monumentale bouwwerken en ruïnes uit de oudheid, maar ook bij uitstek de stad van de fonteinen. Al vroeg in de geschiedenis van de stad, toen het Romeinse rijk groeide en Rome een metropool begon te worden, ontstond er grote behoefte aan schoon (drink)water. Die behoefte gaf de aanzet tot de aanleg van aquaducten, een van de grootste bouwkundige prestaties van het oude Rome.

Trevifontein-Rome

De hoofdstad van het rijk werd in de loop der tijd door maar liefst elf aquaducten van fris water uit de omgeving voorzien. Een aantal van die ‘waterwegen’ is tot op de dag van vandaag in werking. Via een ondergronds web van talloze omleidingen spuit het water nog altijd vrolijk uit honderden fonteinen de Eeuwige Stad in – en dat zorgt op veel plekken voor het nodige waterspektakel!

Trevifontein-paarden (2)

Het beroemdst is natuurlijk de theatrale en imposante Trevifontein, op de voet gevolgd door Bernini’s Fontana dei Quattro Fiumi (Vierstromenfontein) op Piazza Navona. Tijdens deze wandeling langs de mooiste fonteinen van Rome slaan we deze beroemdheden uiteraard niet over, maar we leiden je ook langs kleinere, maar minstens zo charmante fonteinen – van de Fontana della Barcaccia tot de Fontana delle Tartarughe.

Ciao-tutti-City-Walk-Rome-De-mooiste-fonteinen-5 (3)

Onderweg lessen we onze dorst bij de kleinste fonteinen van Rome, de nasoni, en komen we onder andere twee keizerlijke badkuipen, een lelijke baviaan en een fontein vol bijen tegen.

Download deze route langs de mooiste fonteinen – met spetterende verhalen – voor € 4,99 via onderstaande button en geniet van dit Romeinse waterspektakel.

Download De mooiste fonteinen van Rome

Ciao-tutti-City-Walk-Rome-De-mooiste-fonteinen

Rondom het Pantheon
Het is een vast ritueel geworden: als we in Rome zijn, willen we zo snel mogelijk het Pantheon even zien. Wellicht voelen we de adem van Romulus hier nog rondwaaien. Het Pantheon zou namelijk gebouwd zijn op de plek waar Romulus, de jongen die samen met zijn broertje Remus werd gevoed door de wolvin en de stad Rome stichtte, verdween. Hier, onder de stenen van het Pantheon, dat er toen natuurlijk nog niet stond, zou hij door een onweerswolk zijn weggevaagd.

City-Walk-Rome-Rondom- Pantheon (3)

We zijn natuurlijk niet de enigen die deze plek zo’n warm hart toedragen. Dat blijkt onder meer uit de houding van Michelangelo. Die was zo onder de indruk van het architectonische wonder van de koepel, dat deze volgens hem ‘door engelen moest zijn gemaakt’. Met engelen moet je niet wedijveren, dus Michelangelo besloot de diameter van de koepel die hij moest bouwen, die van de Sint-Pieter, net een beetje minder groot te maken. Een prachtig eerbetoon aan een prachtige plek…

City-Walk-Rome-Rondom- Pantheon (2)

Het Piazza della Rotonda is de plek waar we ons meteen ‘thuis’ voelen in Rome, waar de stad ons iedere keer weer met een monumentale maar warme omhelzing verwelkomt. Het liefst zijn we er ’s ochtends vroeg, als de stad ontwaakt, als uit alle koffiebarretjes vrolijk Italiaans geklets en luid gerinkel van kopjes klinken en er nog maar een handjevol mensen in het Pantheon rondloopt…

City-Walk-Rome-Rondom- Pantheon (1)

Een bezoek aan het Pantheon overtreft steevast je verwachtingen. Van buiten is het gebouw al indrukwekkend, maar eenmaal binnen beneemt de gigantische koepel je echt de adem. Maar wist je dat er in deze buurt, die officieel rione Pigna wordt genoemd, nog veel meer te zien en te beleven valt?

Prachtige kerken, verborgen meesterwerken van grote kunstenaars als Bernini, Caravaggio en Michelangelo, verstopte pleintjes en bijzondere beelden die onvergetelijke verhalen vertellen… Hoog tijd dus voor een stadswandeling met ons favoriete Romeinse monument als stralend middelpunt!

Download deze route in de omgeving van het Pantheon voor € 4,99 via onderstaande button en geniet van dit unieke stukje Rome!

Download Rome – rondom het Pantheon

Ciao-tutti-City-Walk-Rome-Rondom-het-Pantheon

Gianicolo & Trastevere
De Romeinse wijk Trastevere ligt, zoals de naam al aangeeft als je deze letterlijk vertaalt, aan de andere kant van de Tiber. Volgens de trotse inwoners liggen hier de wortels van Rome. Ze beschouwen zichzelf dan ook als de enige echte Romeinen. In juli wordt dit tien dagen lang gevierd, tijdens het feest van de Noiantri, zoals de inwoners van Trastevere zich noemen.

Ciao-tutti-City-Walk-Rome-Gianicolo-Trastevere-5 (1)

Maar ook op andere dagen staat Trastevere bekend vanwege het bruisende avondleven. Er zijn veel gezellige restaurantjes, bars en terrassen te vinden, die tot diep in de nacht zorgen voor een levendige sfeer. Maar wij vinden het minstens zo heerlijk om overdag door Trastevere te dwalen, als je de charmante straatjes nog bijna helemaal voor jezelf hebt.

Slaperige katten, steegjes met wapperende was, de middagzon die straalt op een oude Fiat500 of een Vespa, bakkers die druk in de weer zijn… Wie het echte Trastevere wil leren kennen, moet de sfeer ook een keer overdag hebben geproefd!

Trastevere-Rome (1a)Ciao-tutti-City-Walk-Rome-Gianicolo-Trastevere-5 (2)

We beginnen onze wandeling hoog boven Trastevere, op de groene Gianicolo. Vanaf het prachtige uitkijkpunt boven op de heuvel dalen we langs een paar mooie bezienswaardigheden af, naar het hart van Trastevere, om de leukste, mooiste en lekkerste plekjes van deze volkswijk te ontdekken.

Onderweg bewonderen we niet alleen pittoreske straatjes en pleinen, maar ook prachtige fresco’s van Rafaël, bijzondere dertiende-eeuwse mozaïeken en een unieke fontein.

Download deze route in Trastevere voor € 4,99 via onderstaande button en geniet van dit sfeervolle stukje Rome!

Download Rome – Gianicolo & Trastevere

Ciao-tutti-City-Walk-Rome-Gianicolo-Trastevere

Geniet van alle moois in Rome!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *