Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Squinzano – van oude mannetjes en dagen die voorbijgaan…

oude-mannetjes-Italie (1)

Het is een van de meest kenmerkende taferelen van een Italiaans dorp: de oude mannetjes die zich bij de lokale bar, op de trappen van de kerk of op een van de pleintjes verzamelen. Ze lijken er de hele dag te zitten en alleen even naar huis te gaan voor de lunch die op hen staat te wachten. Daarna keren ze in rustig tempo terug naar hun vaste stekje, om te praten, een kaartje te leggen en de dag voorbij te zien glijden.

In Squinzano stuitte Saskia in het voorjaar van 2014 op de prachtigste oude mannetjes, die ze ook op de foto mocht zetten. In groepjes genieten ze op het plein, dicht bij hun eigen confraternità (broederschap, waarvan Squinzano er een heel aantal kent) van de aanwezigheid van een buitenlandse dame.

oude-mannetjes-Italie (2) oude-mannetjes-Italie (9) oude-mannetjes-Italie (10)oude-mannetjes-Italie (3) oude-mannetjes-Italie (4) oude-mannetjes-Italie (6) oude-mannetjes-Italie (8)

Saskia: ‘Vier jaar later, in het voorjaar van 2018, ben ik terug in Squinzano. Op het plein is het nog steeds een komen en gaan van oude mannetjes. Ik denk er een aantal te herkennen van vier jaar geleden en meng me voorzichtig in hun gesprekken.

Ze herinneren het zich nog levendig. Als ik ze op mijn telefoon de foto’s die ik maakte laat zien, wijzen ze lachend naar hun vier jaar jongere zelf.

Een paar van hun vrienden zijn inmiddels overleden, zo melden ze, maar de meeste gedijen goed op het Zuid-Italiaanse dieet, het dagelijkse samenzijn en de rust die hier heerst. Ik ben benieuwd welke mannetjes me in het voorjaar van 2019 zullen verwelkomen, als ik ze kan laten zien dat ze nu zelfs in mijn boek zijn beland – en dus een beetje beroemd zijn in Nederland en Vlaanderen…’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *