Al tijdens haar studie aan de Hoge Hotelschool te Maastricht raakte Ciao tutti’s wijnblogger Joke gegrepen door de wondere wereld van wijn. Ze neemt je regelmatig mee naar een specifieke Italiaanse wijnregio. Dit keer reizen we naar Piemonte.
‘Creatieve workshops, teambuildingsurvivals of steengrillen; niets daarvan is terug te vinden op het programma van het jaarlijkse personeelsuitje van Wijnkoperij De Gouden Ton.
Turijn is het vertrekpunt van onze teamtrip dit jaar, waarna een verkenningstocht door een van de mooiste wijngebieden van de hele wereld volgt, Piemonte. Wijn en spijs is het jaarlijks terugkerende thema van ons reisje en de wijnfamilie Cossetti draagt daar dit jaar ruimschoots aan bij.
Piemonte is veelal bekend door zijn roemrijke en buitenproportioneel geprijsde Barolo’s en Barbaresco’s. Maar er wordt oneindig veel meer mooie wijn gemaakt. Noem het maar op: Barbera, Dolcetto of Moscato, wit, rood, mousserend en zoet: Piemonte heeft het – en de familie Cossetti ook. Het is bijzonder om met ons voltallige team een kijkje in de keuken te mogen nemen bij dit fascinerende bedrijf.
De geschiedenis van Cossetti
Het familiebedrijf Cossetti vormt een fundamenteel onderdeel van het assortiment van Wijnkoperij De Gouden Ton. Het boerenbedrijf van de familie Cossetti werd in 1891 door Giovanni Cossetti omgevormd tot een wijnbedrijf. Dat de bodem rondom Monferrato zich uitstekend leende voor wijnbouw bleek al snel.
Zoon Clemente zorgde in de daaropvolgende jaren voor meer bekendheid en inmiddels staat er met de twee zussen Clementina en Giulia een vierde generatie aan het hoofd van dit prachtige bedrijf, waar inmiddels ook een hotel bij hoort.
Een kijkje in de keuken
Hard werken is het wel. Tussen lunch en proeverij wandelen we in de aangename koelte door de Cossetti-kelders. In zijn perfect gemaakte maatpak leidt de Milanese exportmanager Gabriele ons rond. Zijn verhaal wordt ondersteund door de nodige en zo typische handgebaren die zijn enthousiasme over de wijnen onderstrepen.
We passeren roestvrijstalen tanks en houten vaten waarvan de inhoud straks in de flessen terecht komt die wij bij het Nederlandse publiek onder de aandacht brengen.
Voor elkaar gemaakt
Relais 23 is een statige villa te midden van de met precisie verzorgde tuinen en de plek waar wij overnachten. Een knalblauw zwembad verleidt ons tot een frisse duik en is enkele uren later de sfeervolle setting voor onze aperitivo. Het zwembad wordt nu omringd door kaarsen en kleine tafeltjes waarop flûtes gevuld met bubbels en bladen vol cicchetti, kleine hapjes, verleidelijk lonken.
De dames Cossetti nodigen ons uit aan tafel in het modern ingerichte restaurant. Het is september en het weer laat gelukkig nog toe dat we lekker buiten kunnen tafelen. De wijnen passeren een voor een de revue, steeds begeleid door gerechten uit de lokale keuken. Het verrast je vast niet: de combinaties zijn voor elkaar gemaakt.
Wijn en spijs
Cossetti presteert het om in een van de meest prestigieuze wijnregio’s van Italië een zeer betaalbare en spannende variatie aan wijnen te maken: wit en rood, fermo of met bubbels, zoet of droog. Maar wat ik vooral zo fijn vind aan de wijnen van Cossetti: ze zijn niet heftig en zwaar, waar Piemonte nog al eens om bekend staat, maar aangenaam en sappig zonder structuur te verliezen.
We proefden eerst een Gavi, een witte wijn gemaakt van de lokale druivenvariëteit Cortese. De bekendste witte wijn uit Piemonte en samen met Roero Arneis DOCG de enige Piemontese witte wijn met een DOCG-classificatie.
In zo’n classificatie zijn vereisten als het productiegebied vastgelegd, maar ook restricties op het gebied van bijvoorbeeld maximale oogsten. Een dergelijke restrictie houdt bijvoorbeeld in hoeveel kilo druiven er per vierkante meter geoogst mag worden. Op die manier streeft men naar hoogwaardige en geconcentreerde druiven, die op hun beurt weer zorgen voor goede basisingrediënten voor de wijn – en dat proef je!
De Gavi is zuiver en fris, ruikt naar lentebloemetjes en vers geplukte citroenen en smaakt naar knapperig citrusfruit, peer en een vleugje anijs. De wijn is op zijn best bij groentequiches, gegrilde groenten of bijvoorbeeld een carpaccio van pesce crudo, rauwe vis.
In de categorie rood zijn er oplopend van soepel naar gestructureerd de Dolcetto d’Asti, Barbera d’Asti en de Barbera d’Asti Vigna Vecchia. De Dolcetto d’Asti is niet zoet, zoals de naam misschien doet vermoeden.
Met Dolcetto refereert men aan de druif die compact, geconcentreerd en zoet is. De wijn is fluweelzacht en fris met volop vers rood fruit zoals rode aalbessen en sappige kersen. Deze wijn mag je iets koelen en is heerlijk bij rood rundvlees zoals bistecca of manzo, rundvlees.
De Barbera d’Asti biedt net als de Dolcetto een variatie aan rood fruit, cassis, bessen en kersen maar is wat aardser en daardoor robuuster. Als je hierbij eet, is het daarom niet erg als het vlees begeleid wordt door een saus. De Barbera is lekker bij pasta’s op basis van vlees, maar ook bij gerechten met paddenstoelen.
Persoonlijk ben ik gek op de grote broer van deze wijn, de Barbera d’Asti Vigna Vecchia. De naam zegt het al, de druif is ook hier Barbera, maar dan van wijngaarden met oude wijnstokken, die we persoonlijk mogen aanschouwen tijdens onze wandeling door de wijngaarden.
Een indrukwekkend gezicht, de stokken zijn gemiddeld dertig jaar oud en staan als oude kreupele mannen stevig in de aarde geworteld. Oudere stokken wortelen dieper in de grond waardoor er andere voedingsstoffen via de plant bij de druif komen. De wijn krijgt zo een extra dimensie en brengt naast rijp rood fruit ook kruidenaroma’s als salie, zoethout en een vleugje chocolade. Heerlijk bij gegrild en geroosterd vlees!
Toetjeswijnen, zo noem ik de laatste twee wijnen uit de proefdoos van deze maand. De Moscato d’Asti is gemaakt van de Moscato-druif waarvan veel zoete wijnen worden gemaakt. De Moscato voor deze wijn komt uit het plaatsje Asti, dat bekend is om zijn mousserende dessertwijnen.
De wijn is friszoet en smaakt naar druiven (uiteraard), sappige peer en zoete abrikozen. Er zit weliswaar weinig alcohol in, maar je glas is ook zomaar ineens leeg. Lekker bij sorbetijs op basis van fruit of bij vers fruit. Hou je van zoet? Drink gekoelde Moscato dan ook gerust eens als aperitivo.
Theo is een rode, mousserende dessertwijn, vernoemd naar Matteo, de zoon van een van de zussen Cossetti. Het is een verrassende wijn met volop kersen, aardbeien, bramen vergezeld door een aangenaam bubbeltje – een feestje!
Ik schenk deze wijn graag bij desserts met rood fruit en heb er al menigeen mee verrast. Deze zomeravond bij de Cossetti’s wordt mijn glas weer ruim vol geschonken, bij een perfect gemaakte panna cotta. Absoluut goddelijk: de romigheid van het dessert gevolgd door een aangename tinteling op je tong van de rode bubbeltjes.
Geen koffie voor mij want deze smaak houd ik graag nog even vast, net als de herinnering aan ons volmaakte bezoek aan Cossetti, waar we na ons diner tot in de late uurtjes swingen onder de Piemontese sterrenhemel. La vita è bella!’
Blijft een gave gewaarwording zo’n wijn reis door Italië. Mensen trekken vaak naar Frankrijk en vergeten daarbij dat je in Italië misschien nog wel een grotere reis kan maken. Voor de fijnproevers kan dit echt een ervaring worden die je smaakpupilleen echt nooit meer mogen en zullen vergeten!
Altijd leuk, zo’n artikel over “mijn” Piemonte… mochten jullie ooit terugkeren, dan heb ik nog een “geheim wijnadresje” voor jullie. Zijn wijnen zijn elk jaar uitverkocht, waardoor export hem niet interesseert. Gasten van ons huurden zelfs speciaal een grotere wagen om een voorraadje van zijn wijnen terug mee naar huis te nemen …