Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geitjes knuffelen bij Le Moire in Merana

Bijna tien jaar geleden verhuisden Nicolas en Natascha naar Piemonte. Ze onthullen regelmatig mooie plekken in hun omgeving. Dit keer blijven ze dicht bij huis, met een bezoek aan hun buren: geitenboerderij Le Moire in Merana.

Natascha: ‘Een paar jaar geleden stond hij er plots: een half vervallen caravan bij een al even bouwvallige boerderij, één kilometer verder op de heuvel. Geruchten waren er genoeg in het dorp, het zou om jonge mensen uit de grote stad gaan die er een toeristische activiteit wilden opstarten.

Het duurde nog diverse maanden voor we die mysterieuze stadsmensen te zien kregen. Zij hadden, net als wij, inderdaad het stadsleven vaarwel gezegd en wilden eveneens een agriturismo opstarten, waarbij ze in eerste instantie wilden beginnen met het opzetten van een boerderij met kasjmiergeiten.

In de loop van de volgende maanden zagen we steeds meer geitjes lopen in hun velden. Tevens kwamen daar even later twee schattige ezeltjes bij en ondertussen is hun beestenboel ook zeven honden rijker, waarvan vijf honden die dienst doen als geitenbeschermers.

Omdat zij in vergelijking met andere professionele geitenboerderijen niet zoveel geiten hebben, slechts een stuk of vijfenveertig, hebben al hun dieren ook een naam gekregen. Ze heten bijvoorbeeld Pirata, Castagna en Rucola. Of ze ernaar luisteren, dat is natuurlijk een tweede, maar het klinkt leuk.

De eerste vraag die onze gasten ons meestal stellen: kunnen we er dan ook geitenkaas kopen? Dat kan niet, want deze geiten worden puur voor hun vacht gekweekt, die wordt verwerkt tot wol waarbij de zachte kasjmier gescheiden wordt van de ruwere vacht. Volgens buurmeisje Giulia blijft dan nog ongeveer de helft over. Geen wonder dus dat kasjmier zo duur is.

Wie hun kasjmier wol wil kopen,  moet maar liefst vijfenzeventig euro neertellen voor een bol van vijftig gram (225 meter). Maar dan heb je wél natuurlijke Italiaanse kasjmier van happy geiten. Giulia verkoopt trouwens enkel de originele beige kleur of bruine handgesponnen kasjmier wol.

Giulia is ondertussen een echte kasjmierspecialiste geworden en ze reist met haar wol heel Europa rond. Twee weken geleden was ze nog in Bretagne, op dit ogenblik stelt ze haar producten voor in Dublin en er zijn ook plannen om naar Barcelona te gaan.

Niet slecht hé, voor iemand die tot een paar jaar geleden nooit een geit van dichtbij had gezien! Ze is dan ook erg gepassioneerd en schoolt zich voortdurend bij. Zo spint ze zelf haar wol op een ouderwets spinnewiel en heeft ze ook haar eigen weefgetouw.

Het allerleukste aan het hebben van een geitenboerderij als buur vind ikzelf het feit dat er elk jaar weer nieuwe geitjes geboren worden en we dan uitgenodigd worden voor een ‘babygeitjesknuffelsessie’. Ergens eind april / begin mei worden de eerste nieuwe geitjes geboren. Dit jaar werden we extra verwend met twee sets tweelingen, wat bij deze geiten echt uitzonderlijk is.

Vorige week werd ik samen met mijn gasten uitgenodigd om de geitjes te komen bezichtigen en met de babygeitjes te knuffelen. Te voet trokken we richting geitenfarm. Na een mooie wandeling van ongeveer een kilometer werden we door hun honden Chopper, Barbanera en de schattige reuzenpup Roe (die met dik twee maanden al maar liefst twaalf kilo weegt) verwelkomd.

Al snel werden we naar de geitjes geleid en kregen we allemaal om beurt zo’n superzacht geitje in onze armen geduwd. Ook de anders zo stoere honden vonden al het gezelschap best gezellig.

Na het knuffelen mochten we de volwassen geiten verwennen met maïs. De mannetjes maakten indruk met hun imponerend stel horens, maar al snel bleek dat ze veel zachtaardiger zijn dan verwacht. We ontdekten bovendien dat ze met zonnecrème ingesmeerde billen wel erg lekker vinden.

Volgens mij worden de geiten overigens in het geheim opgeleid om te poseren voor selfies, want een aantal van hen was er verrassend goed in.

Wil je ook de avonturen volgen van kasjmier geitenboerderij Le Moire van Giulia en Matteo in Merana, ga dan naar hun pagina op Facebook. Als je de geiten wil komen knuffelen, ben je natuurlijk ook altijd welkom om bij ons te logeren!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *