Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Groen Parma – de mooiste parken en tuinen

Het is heerlijk om langs de pastelkleurige huizen en stoere torens van Parma te wandelen, maar er gaat af en toe ook niks boven een middag in het groen. Saskia tipt daarom de mooiste parken en tuinen in Parma en nét erbuiten.

Parco Ducale
In het Parco Ducale, dat ooit werd aangelegd als buitenverblijf voor de Farnese-familie, kun je nu even lekker bijkomen van alle kunst en cultuur.

Je vindt het park in de wijk Oltretorrente, aan de andere kant van de torrente, de rivier die door Parma loopt en die net als de stad Parma heet. Het is dé plek waar de Parmigiani een frisse neus halen, hun wekelijkse rondje joggen of afspreken voor een wandeling.

Bewonder bijvoorbeeld het Tempietto d’Arcadia, de Fontana del Trianon en wandel over de schaduwrijke lanen. Bij Il Chiosco strijk je neer voor een caffè of een lekker verfrissende granita (schaafijs).

Net ten zuiden van het park kun je het geboortehuis van Arturo Toscanini bewonderen, waarin nu het Museo Arturo Toscanini is gevestigd, een museum gewijd aan deze beroemde dirigent.

Cimitero della Villetta
Een misschien niet zo voor de hand liggende bezienswaardigheid in een Italiaanse stad is de begraafplaats, die dankzij de prachtige graven en beelden vaak iets weg heeft van een openluchtmuseum.

Saskia: ‘Ik wandel er graag rond, tussen engelen, bloemen, lichtjes, gedichten en andere aandenkens aan levens die zo geliefd waren. In Parma ga ik dan naar het Cimitero della Villetta, aan de rand van de stad. Het is een klein dorp op zich. Laat je betoveren door de bijzondere sfeer die hier hangt!’

Je vindt het Cimitero della Villetta aan de Viale della Villetta 29b. Je kunt er terecht van 8.30 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 17.00 uur.

Parco di Via Varese
In dit vrij onbekende stukje groen loop je lekker langs het water, waar de Baganza in de torrente, rivier, de Parma stroomt. Na een wandeling kun je bij Le Petit Café heerlijk aan de aperitivo, op het kleurrijke terras of aan een van de knusse tafeltjes binnen. De hapjes die je hier bij je glas wijn of Aperol Spritz krijgt, zijn uitzonderlijk goed en de keuze is altijd zeer uitgebreid.

Parco della Cittadella
Op de plek van de oude vijfpuntige vesting die in de zestiende eeuw werd gebouwd in opdracht van de familie Farnese, verrijst het Parco della Cittadella. Naast volop ruimte om te wandelen en te joggen is er ook een speelgelegenheid voor de kleintjes. Ook vind je er een gebied speciaal voor honden en een bar.

Ex Eridania – Parco Primo Maggio
De suikerfabriek van Parma is door de Italiaanse architect Renzo Piano omgetoverd tot het Auditorium Paganini, een modern theater waar veel concerten plaatsvinden.

Rondom de voormalige suikerfabriek, waar in plaats van suiker nu zoete klanken door de ruimte dwarrelen, vind je een prachtig park, dat officieel Primo Maggio heet maar door de Parmigiani Ex Eridania wordt genoemd. Wist je dat in de lange vijvers ooit de suikerbieten werden gewassen?

Orto Botanico
Ten zuiden van het centrum schittert Parma’s botanische tuin, die in 1770 werd geopend. Je vindt er meer dan tweeduizend verschillende soorten bijzondere kruiden, bomen, planten en bloemen.

De Orto Botanico ligt aan de Strada Luigi Carlo Farini 90. De tuin is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 13.00 uur. Op maandag, dinsdag en donderdag kun je er ook ’s middags terecht, tussen 15.00 en 18.00 uur. De entree is gratis.

Nog een aantal fijne parken in Parma om even uit te blazen
*Piazzale della Pace
*Parco Bizzozero
*Parco Falcone Borsellino
*Parco Cavagnari
*Parco del Dono
*Parco delle Lavandaie
*Parco del Naviglio
*Parco di Piazzale Lubiana
*Parco Ferrari
*Parco Renzo Martini
*Parco Vero Pellegrini

Een doolhof van bamboe
In Fontanellato, in de buurt van Parma, vind je misschien wel het grootste doolhof ter wereld, het Labirinto di Franco Maria Ricci. Het doolhof is te vinden op Ricci’s landgoed en beslaat een oppervlakte van zo’n zeven hectare, vol misleidende paadjes met een totale lengte van drie kilometer, die zijn gecreëerd met behulp van verschillende soorten bamboe.

Reggia di Colorno
Ook meer dan de moeite waard is een bezoek aan de tuin van Reggia di Colorno, het ‘Versailles van Parma’, even ten noorden van de stad. De tuin is gratis te bezoeken (voor een bezoek aan het kasteel met rondleiding betaal je € 6,50).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *