Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Stazione Duomo – het nieuwste metrostation in Napels met een Romeinse tempel en een wandeling van een astronaut

‘De straat van de musea’ – zo luidt de bijnaam van de Via Duomo in Napels. Naast de kathedraal vind je er allereerst het Museo del Tesoro di San Gennaro, maar ook rondom deze straat liggen verschillende musea, zoals de Pio Monte della Misericordia en het Museo Civico Gaetano Filanghieri.

Sinds augustus 2021 heeft deze bijzondere straat ook een Stazione dell’Arte, een kunstig metrostation: Stazione Duomo.

Iris & Joël van Ontdek Napels gingen op ontdekking in het nieuwe metrostation, dat helaas nog niet helemaal af is. Wil je alvast een voorproefje van wat er allemaal nog komen gaat? Lees dan snel verder!

Een gloednieuw Stazione dell’Arte

Linea 1 van het Napolitaanse metronetwerk is al langere tijd bekend om de Stazioni dell’Arte (kunststations). Met de halte Duomo – recht onder het Piazza Nicola Amore, de kruising van de Via Duomo en de Corso Umberto I – wordt daar nu een extra metrohalte aan toegevoegd.

Al sinds 2004 wordt er gewerkt aan dit station. Als je de metro in Napels al eens hebt genomen, heb je waarschijnlijk al over het stuk spoor van halte Duomo gereisd. Dat lag er al even, maar het station zelf gaat nu pas open vanwege een zeer bijzondere vondst die tijdens de werkzaamheden werd gedaan.

Slechts acht meter onder de straat waar scooters en auto’s overheen razen, is in 2004 een Romeinse tempel uit de eerste eeuw ontdekt. Daarover straks meer.

Wandeling van een astronaut

De overblijfselen van de oude Romeinse tempel vormen een extreem contrast met het ontwerp dat architecten Massimiliano Fuksas en Doriana Mandrelli bedacht hebben voor het metrostation Duomo.

De gangen van het station zijn verlicht met panelen die veranderen van kleur, van het lichtblauw van een stralende voorjaarsdag tot het oranje van de zonsondergang. Tijdens de veertig meter lange afdaling maak je volgens de architecten ‘een wandeling van een astronaut’ die vanaf de maan de aarde door de verschillende fases en kleuren van de dag ziet gaan.

De Romeinse tempel

Aan het begin van de werkzaamheden van metrostation Duomo moest het project direct rigoureus aangepast worden. In 2004 trof men bij de eerste graafwerkzaamheden namelijk een Romeinse tempel aan.

Deze tempel was het centrum voor de Isolympische Spelen die in het Romeinse Napels georganiseerd werden, naar Grieks model. Stenen platen met de namen van de winnende atleten (tussen de jaren 74 en 94) vormen daar onder andere het bewijs van.

In het aangepaste ontwerp is onder andere een grote glazen koepel toegevoegd, die nog gerealiseerd moet worden. Het is overigens nog onduidelijk of deze koepel er gaat komen, omdat het project nu al tien miljoen euro meer heeft gekost dan begroot was.

De tempel die is blootgelegd, zal door de koepel met natuurlijk licht zichtbaar zijn in de hal van het station, maar ook vanaf straatniveau. Ook zullen de vele andere archeologische vondsten te zien zijn in een museum in het station. Zo is ‘de straat van de musea’ weer een museum rijker!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *