Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Devotie in Napels: het verhaal van il Volto Santo

Napels is een gelovige stad, een zeer gelovige stad. Het wonder van beschermheilige San Gennaro is hier een perfect voorbeeld van. Maar wanneer je door de smalle straatjes van de stad loopt, zijn er tal van andere symbolen die de devotie van de Napolitanen laten zien.

Maria-altaartjes vind je overal, maar ook bidprentjes zijn als je goed kijkt op veel plekken te zien, vaak als stickers op deuren en ramen. Een van de stickers die je in Napels het meest ziet, is die met het gezicht van Jezus. Op ramen van huizen, windschermen van scooters en ruiten van auto’s. Achter deze afbeelding van Jezus zit een bijzonder verhaal dat je bijna een eeuw mee terugneemt in de tijd.

Het heilige gezicht van Jezus
In 1899 wordt Flora Romano geboren in Borgo Sant’Antonio Abate, de volkswijk tussen Porta Capuana en de botanische tuin van Napels. Ze trouwt al jong; op haar negentiende wordt ze de vrouw van de 45-jarige commandeur Ernesto de Santis en verruilt ze het drukke Napels voor het piepkleine dorpje Meta, bij Sorrento.

Het echtpaar was zeer gelovig en spiritueel. Flora de Santis bracht de meeste tijd biddend door, in de kerk maar ook thuis. Zo ook op Aswoensdag in 1932. Terwijl ze in haar kamer aan het bidden was, voor de afbeelding van Jezus die aan haar muur hing, gebeurde er iets bijzonders.

Uit het niets verscheen een intens fel licht dat het gezicht van Jezus oplichtte. Flora hoorde de volgende woorden: ‘Flora, kijk naar dit gezicht dat zo vaak beledigd is. Hou van dit gezicht en zorg dat anderen ervan houden.’ Vanaf die dag wijdde Flora haar leven aan de verering van il Volto Santo di Gesù, het Heilige Gezicht van Jezus.

Madre Flora
In de jaren die volgden, deelde Flora de liefde voor il Volto Santo met wie ze maar kon. Vooral in de oorlogsperiode verkondigde ze het evangelie en spoorde ze mensen aan vertrouwen te houden in God.

Inmiddels was Flora met haar man weer terug naar Napels verhuisd. Ze hadden een huis gekocht in de wijk Ponti Rossi. Een aantal van de kamers werd omgebouwd tot een kapel voor het Heilige Gezicht van Jezus.

Flora verrichtte ook veel werk voor de armen en zwaksten in Napels, hetgeen haar de bijnaam Madre Flora opleverde. Veel mensen in Napels werden aangetrokken tot het charisma en de devotie van Madre Flora en zo groeide de verering van het Heilige Gezicht van Jezus.

Toen haar man in 1948 stierf, liet Flora haar huis opnieuw verbouwen en werd het een weeshuis. Madre Flora zou zelf pas twintig jaar na haar echtgenoot sterven, maar niet voordat de kapel door de katholieke kerk officieel erkend werd als gebedsgebouw.

Casa del Volto Santo
In 2020 is de erfenis van Madre Flora nog steeds levend. De kapel is in de jaren negentig uitgebouwd en wordt nu Casa del Volto Santo genoemd. Het is een bedevaartsoord voor gelovigen die Madre Flora’s voorbeeld volgen en het Heilige Gezicht vereren.

De tempel is ook de laatste rustplaats van Madre Flora; haar tombe vind je in een speciale kapel. Op het buitenterrein zijn er speciale parkeerplekken waar bezoekers hun auto kunnen laten zegenen. Hier komen ook alle stickers die je op auto’s en scooters ziet vandaan.

Casa del Volto Santo bezoeken
Casa del Volto Santo bevindt zich boven in de stad aan de Via Ponti Rossi 54, vlak bij het paleis van Capodimonte. Combineer een bezoek aan deze bijzondere plek met een wandeling door het bos bij het paleis en/of een bezoek aan het museum in het paleis.

De plek is perfect te bereiken met een Vespa (die je via Ontdek Napels kunt reserveren). Ben je sportiever aangelegd? Dan kun je via de Salita Capodimonte naar boven lopen, bijvoorbeeld na een tour door Rione Sanita.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *