Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Felicia – jouw local in Napels

Felicia heeft haar hart verloren aan Napels en omstreken. Haar vader is geboren en getogen in Tramonti, een klein plaatsje aan de Amalfikust. Hij bracht Felicia de liefde voor zijn land bij, iets waar ze uiteindelijk haar werk van heeft kunnen maken.

Ze organiseert allerlei activiteiten in Napels en omgeving, maar kan ook een volledige vakantie voor je organiseren. Wie zelf op pad wil, maar Felicia’s tips niet wil missen, kan een aantal fijne routes volgen uit Felicia’s nieuwe digitale reisgids Jouw local in Napels.

Felicia: ‘Ik laat mensen graag mijn favoriete plekken in Napels zien en vertel over mijn ervaringen in deze fascinerende stad. Ik maak tijd voor vrienden die mij op komen zoeken, maar ook voor mensen die ik heb geholpen bij het organiseren van hun vakantie. Het is leuk om persoonlijk kennis te maken en ze een klein extraatje te geven in de vorm van een rondleiding door de stad.

Helaas ben ik niet altijd in de gelegenheid om dit te doen. Daarom heb ik een digitale reisgids geschreven waarin ik in de rol van jouw persoonlijke gids kruip en met jou op pad ga in Napels.

Aan de hand van verschillende tours en routes neem ik je mee naar de mooiste plekken van de stad, vertel je bijzondere verhalen en ervaringen en leer je zo de stad beter te begrijpen en te waarderen. Ik geef alvast een voorproefje van een aantal van de routes die ik heb uitgestippeld!

#1 Food Tour
In een stad als Napels ontbreekt het niet aan traditionele lekkernijen. Voor de Food Tour heb ik dan ook een route uitgezet die je langs een aantal adressen leidt waar je deze kunt proeven. Daarnaast heb ik nog een aantal andere traditionele gerechten benoemd die niet in de tour zelf voorkomen, maar die je zeker geproefd moet hebben (inclusief adressen).

Napels is een stad waar het drinken van koffie onderdeel is van de cultuur, dus kan het niet anders dan dat we deze tour aftrappen met een lekker sterk kopje koffie. Hiervoor gaan we naar de historische bar Gran Caffè Gambrinus, waar de inrichting alleen al een bezoek waard is.

In Napels is het gebruikelijk dat men de koffie in een loeiheet kopje serveert met het gevolg dat je bijna je lippen verbrandt. Om dit te verhelpen, is de caffè strapazzato ontstaan. Aan deze koffie worden suiker en cacao toegevoegd die vervolgens in een hoog tempo met een lepeltje worden opgeklopt. Met diezelfde lepel wordt de rand van het kopje vervolgens nat gemaakt zodat deze afkoelt en je de koffie zonder problemen kunt drinken.

Van Napolitanen zelf heb ik vaak gehoord dat je hier de beste caffè strapazzato kunt drinken, dus het proberen waard. Het is de ideale start voor de Food Tour, die nog heel wat calorieën voor jou in petto heeft…

#2 Street Art Tour
Speciaal voor de liefhebbers van street art, heb ik een tour uitgestippeld waar een groot aantal werken door de hele stad in zijn verwerkt. Bekende en minder bekende namen passeren de revue en ik vertel je graag de verhalen achter de verschillende werken en bijbehorende kunstenaars.

Uiteraard heb ik persoonlijk ook mijn favorieten. Zo kun je tijdens deze tour een aantal werken aantreffen van de Italiaanse artiest Alice Pasquini. Ik kwam met haar werk in aanraking door de prachtig versierde trappen in Salerno en bleef haar werk toen overal ter wereld tegenkomen.

Waar zij in Salerno een gigantisch, niet te missen kunstwerk heeft achtergelaten, heeft zij in Napels kleine werken verstopt waar je gemakkelijk aan voorbij kunt lopen. Zoals dit lachende kindje, op de zijkant van een vervallen elektriciteitshuisje.

Ook andere artiesten komen aan bod. Ik laat je het werk zien van de Argentijnse Bosolotti en van de bekende Blub (l’arte sa nuotare). Het is een uitgebreide route waar heel wat stappen gezet zullen worden, dus trek je wandelschoenen maar aan!

#3 Tour met een local
Voor de tour met een local heb ik verschillende routes door de stad uitgezet. Er is namelijk zo veel te zien en te doen, dat het onmogelijk is om alles in één wandeling te stoppen. Verschillende wijken komen aan bod en is er aandacht voor al het moois dat je onderweg tegenkomt.

Ook neem ik je mee naar plekken waar je even de drukte van de stad achter je kunt laten en de schoonheid van de omgeving in je op kunt nemen. Zo neem ik je tijdens een van deze tours mee naar de Gradini del Petraio waar je in alle rust af kunt dalen naar het centrum van de stad. Onderweg geniet je in stilte van een prachtig panorama op het Sorrentijns schiereiland en het eiland Capri dat ligt te schitteren in de zee. Het zijn aardig wat treden om af te dalen maar absoluut de moeite waard.

Een andere plek die ik onder de aandacht breng, is het Cimitero delle Fontanelle, om je een kijkje te geven in bepaalde Napolitaanse tradities en de sterke band die de Napolitanen hebben met de dood.

Bij deze ondergrondse begraafplaats zijn namelijk zo’n veertigduizend schedels bewaard, verspreid over drieduizend vierkante meter. De ruimte is een voormalige tufsteengrot waar materiaal uit werd gewonnen om de stad mee op te kunnen bouwen.

Door de verschillende epidemieën waar Napels door werd getroffen, raakten de reguliere begraafplaatsen overvol en zocht men naar een oplossing. Uiteindelijk werden de doden naar deze grot gebracht en kregen ook de overblijfselen uit de verschillende catacomben hier een plek.

De begraafplaats staat bekend om de rite van anime pezzentelle waar mensen schedels als het ware adopteerden en geschenken brachten. Dit gebruik werd in 1969 door de kerk verboden omdat het als heidens werd beschouwd.

#4 Ambachtelijk Napels
In de route Ambachtelijk Napels neem ik je mee naar een aantal plekken waar een ambachtelijk beroep wordt uitgeoefend. Deze plekken vormen hiermee onderdeel van de geschiedenis van Napels en zorgen er zo voor dat je meer van de stad zult begrijpen. Iedere plek, waarvan sommige al generaties lang bestaan, vertelt zijn eigen verhaal, heeft zijn eigen geschiedenis.

Ik geef je onder andere een kijkje in het Ospedale delle Bambole, het poppenziekenhuis, waar kapotte poppen al vier generaties lang weer helemaal opgeknapt worden. Tijdens een bezoek leer je meer over het ontstaan van deze werkplaats, haar geschiedenis en ontwikkeling.

Wanneer je de ruimte binnenstapt, word je omringd door ogen, armen, benen en hoofden in allerlei verschillende soorten en maten. Deze voorwerpen zijn door de jaren heen verzameld zodat alle poppen die aan het ziekenhuis worden toevertrouwd, met de juiste middelen behandeld kunnen worden.

Het Ospedale delle Bambole toont je een zeer authentiek stukje Napels, met tradities en gebruiken die tot op de dag van vandaag in stand worden gehouden.

Dit is slechts een greep uit de reisgids Jouw Local in Napels, die in totaal 246 pagina’s telt, met volop leuke tips, mooie verhalen en praktische informatie die je verblijf in Napels compleet zullen maken. Bestellen kan via deze link. Voor vragen kun je me altijd mailen op info@salernotravel.eu.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *