Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Mercato di Porta Romana – de grootste overdekte markt van Milaan

Eindelijk heeft Milaan een serieuze overdekte markt waar je als liefhebber van lekker eten en lokale producten je hart kunt ophalen. Pak je boodschappentas en ga met Inge van Milaan met Local naar de Mercato di Porta Romana!

Inge: ‘De markt heeft in het algemeen een belangrijke rol in de Italiaanse cultuur. Zelfs in een grote en moderne stad als Milaan vindt er in elke wijk minstens één keer per week een traditionele markt plaats, waar verse groente en seizoensfruit de dienst uitmaken. Deze straatmarkten zijn de ideale plek voor wie vriendelijk geprijsde producten wil kopen, maar voor de werkende man en vrouw zijn de openingstijden wat beperkt. De meeste markten zijn namelijk alleen ’s ochtends geopend, van 9.00 tot 13.00 uur.

De gemeente Milaan is in de afgelopen jaren begonnen met een vernieuwing van de bestaande overdekte markten, veelal gebouwd in de na-oorlogse periode (ik schreef er in deze blog al eens over), maar het wachten was op een echt overtuigend initiatief. Met de Mercato di Porta Romana is Milaan alvast een kleurrijke, biologische markt rijker.

De grootste overdekte markt van Milaan

Op de plek van een voormalige garage opende in november 2018 de grootste overdekte markt van Milaan (en van heel Lombardije, de regio waarvan Milaan de hoofdstad is). Het initiatief hiervoor en het beheer van de markt is in handen van Coldiretti, een nationale organisatie die voor de belangen van boeren opkomt en hen waardeert als bron voor de economie, de mens (werk) en de omgeving.

Onder de noemer Campagna Amica probeert Coldiretti de relatie tussen ‘burger en boer’ te versterken en dat is nou precies waar deze markt in Milaan perfect in is geslaagd.

Op de Mercato di Porta Romana vind je zo’n veertig producenten uit Milaan en omgeving. Het leuke aan deze markt is dat je direct van de boer koopt. Daardoor kun je voor goede prijzen kwaliteitsproducten kopen, maar er zijn meer voordelen. Zo kun je al je vragen stellen, over bijvoorbeeld het productieproces of over hoe je het product het beste kan verwerken in een recept.

Ik vulde mijn mandje met veel lekkers: kazen en andere zuivelproducten, wijnen uit verschillende regio’s, vleeswaren, olijfolie, natuurlijke verzorgingsproducten en verse groente en fruit. De producenten hebben allemaal kortlopende huurcontracten, dus het kan best zijn dat het aanbod van producten in een volgende seizoen weer anders is, aangepast aan wat er dan van het land komt. Een extra reden om bij herhaald bezoek aan Milaan regelmatig terug te gaan!

Als je van lekker eten houdt, is deze overdekte markt een must see tijdens je bezoek aan Milaan. De markt is open van woensdag tot en met zaterdag, van 8.00 tot 14.00 uur. Je kunt je voorstellen dat het op zaterdag extra druk is, dus als je in de gelegenheid bent, probeer de markt dan op een andere dag te bezoeken.

Je vindt de Mercato di Porta Romana aan de Via Friuli 10. Op de Facebookpagina worden ook evenementen als showcooking en proeverijen gecommuniceerd. De markt is het beste bereikbaar met metro M3 (gele lijn), halte Porta Romana of Piazza Lodi.

Extra tip: strijk na afloop van je bezoek aan de markt neer bij Cascina Cuccagna (een voormalige boerderij op nog geen vijf minuten lopen van de Mercato di Porta Romana) voor een kop koffie met gebak, een lunch of een uitgebreide aperitivo.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *