Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Livigno – mountainbike-hoofdstad van Italië

Mountainbiken: Livigno en omgeving zijn ervoor geschapen. Een paradijs voor fietsers die willen genieten van weidse vergezichten in de bergen, omringd door toppen van meer dan drieduizend meter hoog. Ook voor de minder geoefende fietsers onder ons is het mogelijk een fietstocht van enkele tientallen kilometers te maken – zonder een uitgeput gevoel na afloop. De oplossing? De e-bike!

Livigno-mountainbiken-bergen (5)

Een e-bike huren
Livigno heeft een aardige reputatie opgebouwd als het gaat om mountainbiken. Trots noemt het dorp zichzelf ‘de mountainbike-hoofdstad van Italië’. Rondom Livigno, in het prachtige Alta Rezia-gebied, ligt maar liefst 3200 kilometer aan wegen en paden, waarvan de meeste ook op de GPS te vinden zijn.

Livigno-mountainbiken-bergen (8) Livigno-mountainbiken-bergen (25)

Natuurlijk kun je de bergkilometers op een gewone mountainbike bedwingen. Maar sinds dit seizoen worden er op diverse punten in het centrum van Livigno ook e-bikes verhuurd. Wil je een e-bike lenen? Dan doe je er goed aan de sportshop Dr. Rent aan de Via Bondi 473/a te bezoeken.

Atletische gids
Dat doen we zelf ook, zodat we een mooie tocht kunnen maken zonder de proeverijen van eerder deze week te vervloeken. De gids voor onze fietstocht is Adam Quadrogone. Met spieren als kabels en gebronsde armen ziet hij eruit als een sterke atleet die de hoogste berg moeiteloos bedwingt.

Livigno-mountainbiken-bergen (2)

Op onze e-bikes komen wij gelukkig ook een heel eind. We beginnen in het centrum van Livigno. Adam laat eerst zijn vaardigheden zien in het Bike Skill Center, om vervolgens te beginnen aan de klim naar een hoogte van 2145 meter. Voor zowel beginners als gemiddelde fietsers is dit ontzettend goed te doen met de e-bike: wissel tussen de standen Economy, Standard en High en je stormt net als Adam zo de berg op.

Livigno-mountainbiken-bergen (3) Livigno-mountainbiken-bergen (4)

Watervallen en koeien
Hoe hoger je komt, hoe mooier de natuur wordt. Prachtige bergtoppen, bekleed met restjes eeuwige sneeuw, aan de ene kant. Diepe dalen met hier en daar nog een stukje gletsjer aan de andere kant. Watervallen met puur water uit de bergen kruisen je pad.

Livigno-mountainbiken-bergen (21)

Ook kom je steeds meer dieren tegen. Je hoort de lokroep van een bergmarmot en je staat regelmatig oog in oog met een kudde koeien, compleet met Alpenbellen om. Geiten staan bij berghutten, die in de wintermaanden niet bewoond zijn omdat de paden dan door de hevige sneeuwval onbegaanbaar zijn. Menselijke interventie is hier nauwelijks meer te zien. Hier heerst Moeder Aarde, in al haar pracht en kracht.

Livigno-mountainbiken-bergen (22) Livigno-mountainbiken-bergen (22a) Livigno-mountainbiken-bergen (23)

Echte bergkost
Na een flinke klim met driehonderd meter hoogteverschil is een voedzame lunch zeer welkom. Op de top van de Alpe Mine staat de gelijknamige berghut waar je kunt genieten van echte bergkost. Vergeet pasta, vis en tomatensaus. Hier hebben ‘blank’ eten en vlees de hoofdrol op tafel.

Livigno-mountainbiken-bergen (16)Livigno-mountainbiken-bergen (11) Livigno-mountainbiken-bergen (12)

We genieten van de zachtste ricotta die we ooit hebben geproefd als voorafje. Ook smullen we van slinzegha, de lokale bresoala, en van regionale kazen als grotto.

Livigno-mountainbiken-bergen (14)

Het hoofdgerecht liegt er ook niet om. Nieuwe energie moeten we opdoen voor de tocht naar beneden. We doen ons tegoed aan een flink bord met gnocchi, polenta en vlees. Wil je echt traditioneel blijven? Dan neem je er het lokale bier bij, Livigno 1816, toepasselijk vernoemd naar de hoogte van het dorp.

De afdaling is bijna net zo betoverend als de klim omhoog. Je roetsjt tussen groene decors door en passeert dezelfde klaterende watervallen. De frisse berglucht waait om je heen en zet je gedachten voor even op stil. Heerlijk!

Livigno-mountainbiken-bergen (6)

Ook de bergen in?
Wil jij ook een e-bike huren in Livigno? Als je een hele dag een e-bike wil huren, dan ben je 48 euro kwijt. Voor een halve dag betaal je 37 euro. Liever een combinatiedeal? Voor de huur van een e-bike, een tocht met gids en een lunch bij een berghut betaal je 63 euro. Alle informatie vind je op deze pagina.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *