Tijdens haar bezoek aan Brescia mocht An niet alleen genieten van opera en muziek, maar werd ze ook culinair in de watten gelegd. Ze ontdekte heel wat nieuwe lokale specialiteiten én bruisende Franciacorta’s. Wil jij ook graag culinair verwend worden bij een bezoek aan Brescia en omgeving? An geeft je graag een paar heerlijke tips!
Proef van heerlijke Franciacorta & ontdek hoe deze wijn is ontstaan
An: ‘Het was bij wijnhuis Guido Berlucchi waar de eerste Franciacorta in de glazen werd geschonken. Franco Ziliani maakte in 1961 de eerste Franciacorta, samen met Giorgio Lanciani en Guido Berlucchi. Dit gebeurde met de metodo classico (klassieke methode), een exacte kopie van de methode champenoise. De mousserende wijn was meteen een enorm succes!
Langs de Franciacorta-wijnroute ten zuiden van het Iseomeer vind je tegenwoordig meer dan honderd wijnhuizen die Franciacorta maken. Berlucchi is nog altijd een van hen. An proefde drie soorten Franciacorta bij dit historische wijnhuis: de Berlucchi ’61 Satèn, de ’61 Rosé en de vintage wijn ’61 Nature 2009. Zoals je kunt zien, beginnen alle wijnnamen met ’61, een verwijzing naar het jaar waarin Berlucchi de eerste Franciacorta produceerde.
Stefano Cerveni & Arturo Ziliani, de zoon van Franco Ziliani, die in 1961 de eerste Franciacorta produceerde
Een aanrader is een bezoek aan de Franciacorta-streek tijdens het festival Franciacorta in Cantina. Tijdens dit festival kun je een weekend lang wijnhuizen bezoeken en deelnemen aan proeverijen van wijnen en lokale producten. Er worden ook tours met een bus georganiseerd die je van het ene wijnhuis naar het andere brengt, zodat je onbezorgd kunt proeven.
Wil je ook graag andere wijnen proeven? In de provincie Brescia zijn er nog twee andere wijnroutes, de Strada dei Vini e dei Sapori en de Strada del Vino Colli dei Longobardi.
Eten met sterren
Tijdens de wijnproeverij mocht ik ook proeven van goddelijk finger food, bereid door sterrenchef, Stefano Cerveni. Zijn restaurant Due Colombe – Ristorante al Borgo Antico heeft één Michelinster en ligt in Borgonato, op slechts driehonderd meter afstand van wijnhuis Guido Berlucchi.
Voor Stefano Cerveni is koken een combinatie van techniek en passie. Met topkwaliteit ingrediënten maakt hij eenvoudige maar vooral gezonde gerechten met ook enige inspiratie van zijn oma, nonna Elvira. Het eten is hier niet alleen ongelofelijk lekker, het is ook een esthetische ervaring!
Ik proefde onder meer patate viola, gambero rosso e Franciacorta (paarse aardappel met rode garnaal en Franciacorta), tinca al forno (zeelt uit de oven) en een insalatina di pollo bio, sarde essiccate di Monte Isola e salsa verde (salade van biologische kip met gedroogde sardines van Monte Isola en een kruidensaus).
Nog meer sterrengerechte proeven? De provincie Brescia telt nog tien andere sterrenrestaurants; twee met twee sterren en acht met één ster.
De verrukkelijke voorraad van La Dispensa Pani e Vini
Dispensa betekent letterlijk provisiekast of voorraadkast. La Dispensa Pani e Vini in Torbiato di Adro in de Franciacorta-wijnstreek heeft inderdaad een mooie voorraad streekwijnen, vers gebakken bakkerijproducten en lokale gastronomische specialiteiten. Zo kun je nog lang nagenieten van je verblijf in deze regio.
Maar La Dispensa Pani e Vini is veel meer dan alleen een dispensa. Je kunt er ook terecht voor een aperitivo met bijhorende hapjes aan de toog of voor een simpele maaltijd in de osteria. Verkies je liever een traditionele lunch of diner dan kan dat in het restaurant waar het beste van de plaatselijke keuken (met onder meer vis uit het nabijgelegen Lago d’Iseo en heel wat Slow Food-producten) op de kaart staat. Hier brengt lekker eten (en drinken) mensen bij elkaar!
Bij La Dispensa Pani e Vini genoot ik van een assaggio di zuppa al pomodoro e basilico (tomatensoep met basilicum), een insalata di pesci del Lago d’Iseo (salade met vis uit het Iseomeer), farfalle al ragù di coniglio (farfalle met een saus van konijn) en tiramisu al caffè di Haiti Komet. Erbij dronken we een Franciacorta DOCG Contadi Castaldi Brut.
Slow Food in het centrum van Brescia
Ook in het centrum van Brescia kun je genieten van Slow Food. Bij Osteria al Bianchi kun je sinds 1881 gezamenlijk tafelen met de plaatselijke bevolking en proeven van de cucina casalinga van Brescia. Op de kaart staan eenvoudige Slow Food-gerechten zoals casoncelli al burro versato (ravioli met vleesvulling overgoten met gesmolten boter), malfatti agli spinaci, tagliatelle ai porcini, stracotto d’asino (ezelstoofvlees) en de legendarische mousse allo zabaione.
Ter ere van het Festa dell’Opera serveerden ze een heus operamenu, met malfatti Verdi al burro e salvia, pappardelle all’uovo della Madame Butterlfly con porcini (brede lintpasta met eekhoorntjesbrood) en guance brasate alla Tosca (gestoofde wangetjes). Erbij dronken we Capriano delle Colle DOC Rosso Riserva en Riserva degli Angeli van Cantina Lazzari (die deel uitmaakt van de Strada dei Colli dei Longobardi).
Een extra tip: op zaterdag, marktdag in Brescia, kun je bij Osteria al Bianchi een bianchino (wit wijntje) drinken met bertagnì, baccalà fritto (gefrituurde kabeljauw).Op zondag worden er bij de aperitivo huisgemaakte vleesballetjes geserveerd.
Heb je het liever iets intiemer dan is La Vineria op de hoek van het Piazza della Loggia en de Via X Giornate een aanrader. Het nieuwe Enotavola-concept is perfect voor liefhebbers van wijn en la buona cucina. Men serveert ook hier heel wat spijzen met een speciale Slow Food-vermelding, zoals de bagòss en fatulì, bijzondere kazen die heerlijk smaken met een goed glas wijn.
Ik proefde deze Slow Food-kaasjes, met een aantal mostarde (chutneys) en in goed gezelschap van een Franciacorta DOCG Brut van Cantina Borgo Croce. Ook proefden we coppa della Bassa Bresciana, salame morenico DeCo di Pozzolengo en linguine di Gragnano con le sardine essiccate di Monte Isola e burro di mandorle.
foto’s Vineria: Linda Roeygaard | Travelhunter
Schuif aan bij Signor Vino
Signor Vino is een moderne wijnwinkel met een aanbod van meer dan 1500 Italiaanse wijnen uit bijna alle regio’s van Italië. The place to be voor wie geen tijd heeft om persoonlijk wijnhuizen en wijngaarden te bezoeken.
Maar Signor Vino is veel meer dan alleen maar een wijnwinkel! Tussen de vele wijnflessen kun je terecht voor een aperitivo, assaggi veloci (vlugge hapjes), broodjes en salades, kaas- en vleesschotels, primi en secondi piatti en heerlijke desserts. Niet alleen plaatselijke specialiteiten maar gerechten uit heel Italië staan hier op de kaart.
Voor mijn neus werd eerst een Garda Classico van Cantina Avanzi neergezet, met een assaggio di verdure fritte (een proeverij van gefrituurde groenten), gevolgd door een risotto al Franciacorta, tagliata di scottona alla griglia servita con verdure alla griglia e patate con buccia al forno en als grande finale tiramisù. Buonissimo!
Ik bezocht Signor Vino op het Piazza Vittoria in Brescia, maar Signor Vino vind je ook in heel wat andere Italiaanse steden, waaronder Florence, Milaan, Turijn en Verona.
Nog meer lokaal lekkers
Op dieet? Dat doen we morgen wel, zeg ik altijd. Maar ja, morgen blijft altijd morgen, ik kan gewoonweg geen weerstand bieden aan al dat lekkers uit de Italiaanse keuken.
Bij Trattoria al Fontanone in de Via dei Musei proefde ik voor het eerst manzo all’olio. Dit is een traditioneel gerecht uit het stadje Rovato, dat ten westen van Brescia ligt. Het wordt gemaakt met de cosidetto cappello del prete (letterlijk vertaald de zogenaamde hoed van de priester), plaatselijk rundvlees van uitzonderlijk hoge kwaliteit dat wordt bereid met wortels, selderij, ui, look, peterselie en andere kruiden, kappertjes en ansjovis. Na de bereiding wordt het vlees urenlang gekookt in extra vergine olijfolie en droge witte wijn. Eenmaal klaar wordt het koud opgediend, met een portie polenta.
Ter gelegenheid van het Festa dell’Opera werden de tafels verplaatst naar het Piazza del Foro, met uitzicht op de Tempio Capitolino. In dit magnifieke decor smaakt dit unieke gerecht nóg beter!
Naast de manzo all’olio genoot ik van salumi misti, tagliatelle con le verdure, gnocchi con speck e gorgonzola en crema allo zabaione con amaretti. Erbij een Curtefranca Rosso DOC en Curtefranca Bianco DOC, beide van Cantina Ferghettina.
Proosten met Pirlo
Breng een brindisi of toost uit op de ontdekking van al dit lekkers met de typisch Bresciaans aperitivo: de Pirlo. Dit drankje wordt gemaakt met Campari, witte wijn en bruiswater en is de lokale versie van Aperol Spritz. Salute!’