Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op de fiets over de voormalige ferrovia (spoorweg) tussen Levanto en Bonassola

Toe aan wat actie na te hebben genoten van slow living in Levanto? Vanuit het stadje leidt een zes kilometer lang wandel- en fietspad naar Framura, dwars door de gallerie, de oude spoorwegtunnels, die Levanto verbinden met Bonassola en Framura.

fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (14)

De trein rijdt er al lang niet meer en ook het spoor zelf is verdwenen. De tunnels zijn er echter nog en vormen het perfecte decor voor een mooie tocht naar de wat noordelijker gelegen dorpjes aan dit stukje Ligurische kust. Bovendien is de route ook hartje zomer goed te doen; er is dankzij de vele tunnels genoeg schaduw en koelte onderweg.

Als je op de fiets stapt, trap je vanaf de westkant van de boulevard in Levanto in zo’n tien minuten naar het charmante en net zo kleurrijke vissersdorpje Bonassola. Wij leggen de route te voet af, zodat we alle tijd hebben om foto’s te nemen. De tocht naar Bonassola duurt dan ongeveer een half uurtje.

Neem overigens je zwemspullen mee, want onderweg stuit je op talloze kleine baaitjes, waar slechts enkele locals hun handdoek hebben uitgespreid en een duik in zee nemen. Ook op het strand van Bonassola is het goed toeven, met naast een aantal strandtenten waar je een bedje en parasol kunt huren ook flinke stukken vrij strand.

fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (1) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (2)

De eerste spoorwegtunnel

We hebben Levanto nauwelijks achter ons gelaten als we in de verte horen hoe de barman van Dry Vin Cafè, direct aan het wandel/fietspad, de eerste cocktails shaket. Het is nog geen elf uur ’s ochtends, dus wij houden het bij een cappuccino voor we verder lopen, maar op het terras schitteren drankjes in alle kleuren van de regenboog.

Bij de eerste tunnel houdt een verliefd stelletje voor ons halt voor een selfie met uitzicht op zee, die je tijdens je wandel- of fietstocht bijna continu vergezelt. Ze hebben geen aandacht voor het bord waar ons oog meteen op valt; een prachtig eerbetoon van keramieken tegeltjes voor alle spoorwegbeambten die lange tijd over dit spoor reden én voor de spoorbaan zelf, die lange tijd door deze tunnels liep maar nu hoger in de heuvels slingert.

fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (3) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (4)

Aan de andere kant van de tunnel wacht een prachtig uitzicht op zee. Hoewel het bewolkt is, is het lekker warm en de eerste badgasten hebben dan ook al een plekje op het strand veroverd. Er wordt zelfs al gezwommen!

fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (5) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (6) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (7)

Palmbomen, betoverende baaitjes en koele tunnels

Wij weten de verleiding om het water in te duiken te weerstaan en wandelen door de tweede spoorwegtunnel, waar aan het einde weer een verleidelijke baai wacht. Zullen we? We dalen even af om op de warme stenen te genieten van een paar perziken. Dan laten we ons weer verder voeren, langs zee, door spoorwegtunnels, langs palmbomen en betoverende baaitjes.

fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (8) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (9) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (10) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (11) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (12)

In de tunnels wordt het geluid van vallende waterdruppels slechts onderbroken door zoevende banden als er een groepje fietsers voorbijkom. Anders hoor je alleen je eigen voetstappen, die zachtjes wegechoën naar het einde van de tunnel. Zo af en toe duikt er nog een oud seinbord of stoplicht op.

Weer buiten moeten je ogen heel even wennen aan het licht. De duisternis van de tunnels maakt plaats voor het blauw van de zee en de wolkenlucht, voor bomen in alle tinten groen en kleurrijke bloemen en parasols.

fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (13) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (15) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (16) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (17) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (18) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (19)

Vlak voor we aankomen in Bonassola, klimmen we nog even omhoog voor het uitzicht vanaf Punta Levanto. We kunnen de kleurrijke parasols op het strand van Bonassola al zien.

fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (20) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (21) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (22) fietspad-Levanto-Bonassola-spoorwegtunnels (23)

Bellissima Bonassola

In Bonassola zetten we eerst koers naar het kleine centrum, met precies die ingrediënten die een Italiaans dorpje zo heerlijk maken: een centraal piazza, een charmante campanile (klokkentoren), bloeiende oleanders, huizen met fresco’s en piepkleine winkeltjes waarin elk hoekje wordt gebruikt om iets uit te stallen.


Er wonen slechts zo’n tweehonderd mensen, maar zo vlak voor de lunch bruist het stadje van de bedrijvigheid. Bij Enoballe, de plaatselijke wijnbar, worden in de naast het terras geplaatste Apeballe ansjovisjes, mosselen en inktvisjes gefrituurd. Wij kiezen echter voor een andere lokale specialiteit en halen bij Focacceria Da Marisa een stuk focaccia met tomaat, dat we opeten op een bankje onder de uitbundig bloeiende magnoliaboom.

Daarna strijken we neer bij Bagni San Giorgio, voor een after lunch-espresso. We werken onze aantekeningen van die ochtend bij, maar al gauw dommelen we even weg. Als we onze ogen weer open doen, zijn ook de meeste Italianen terug van de lunch. Terwijl de kinderen in het zand spelen, nemen de ouders de laatste nieuwtjes en roddels door.

Na een laatste fotorondje door het dorpje strijken we nog even neer op het terras van Caffè delle Rose. Op de tafeltjes onder de pergola zorgen de grote coupes gelato en de ijskoude granita’s voor wat kleur. Wij nemen een affogato al limoncino, waarbij een paar bolletjes citroenijs worden verdronken in de lokale citroenlikeur.

Wij nemen de trein terug naar Levanto, maar je kunt natuurlijk ook terugwandelen of –fietsen. De spoorwegtunnels zijn ’s avonds en ’s nachts goed verlicht, dus je kunt ook na een diner in Bonassola nog goed terugfietsen.

Liever nog een stukje verder trappen? Fiets dan door naar Framura, genietend van de hoge kliffen waar je langs rijdt – en met name van de geweldige uitkijkpunten die je passeert.

Geen fiets mee op vakantie? Een fiets huren kan in Levanto bij Cicli Raso, aan de Via Garibaldi.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *