Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La bella Rivièra – van Marseille tot Viareggio

Ciao tutti! Bovenstaande foto brengt jullie hopelijk meteen in een zomerse stemming. Dat kán ook niet anders met de bestemming van onze nieuwste Special: de Italiaanse Rivièra is namelijk een van de weinige stukjes Italië waar het het hele jaar goed toeven is. Er heerst altijd een aangenaam klimaat, met zeer zachte winters en zonnige zomers. Er bloeien niet voor niets zo veel kleurrijke oleanders, bougainvilles en zelfs palmbomen!

Bestel deze Special

Officieel loopt de Italiaanse Rivièra van Ventimiglia, in Ligurië, net over de Franse grens, tot aan Viareggio, in het noorden van Toscane. Maar voor ons gevoel loopt de Rivièra nog een stukje verder door. In het nét in Frankrijk gelegen Menton is het immers net alsof je nog in Italië bent.

Daarom stoppen we niet bij het punt waar het Franse deel van de Rivièra begint, maar nemen we jullie ook mee de grens over. Aangezien we daar zelf de weg niet zo goed weten, heeft Rosanne van de blog BonjourFrankrijk.nl de mooiste plekken aan de Franse Rivièra bezocht en de verhalen daarover voor ons opgetekend.

Langs de Franse Rivièra

Rosanne neemt je mee naar verborgen havens en kleurrijke terrasjes in Marseille, naar de Calanques van Cassis en naar de markt van Aix-en-Provence. Je treedt in de voetsporen van Paul Cézanne en gaat op bezoek bij Pablo Picasso. Ze toont je het luxe Saint-Tropez maar tipt ook het minder bekende Port-Grimaud, het Venetië van Frankrijk.

Trek je wandelschoenen aan voor een prachtige route langs de kust van Ramatuelle, nog geen tien kilometer van Saint-Tropez verwijderd maar o zo anders. Neem de boot naar de Iles de Lérins, ter hoogte van filmstad Cannes, wandel door en rondom Antibes en speel een potje jeu de boules in Vence.

Fotografeer de talloze katten in Tourrettes-sur-Loup, snuif de geur van bijzondere parfums op in Gourdon en dwaal door de straten van Nice. Neem de Train des Merveilles, die je vanaf de kust door de bergen naar prachtige dorpen leidt. Ga naar het strand op het schitterende schiereiland Saint-Jean-Cap-Ferrat, bezoek het dorp van Friedrich Nietzsche en laat je betoveren door de kleuren van het grensstadje Menton (waar het al bijna als Italië voelt).

De kust van Ligurië

De reis langs de Italiaanse Rivièra start in Ventimiglia, met onder meer de prachtige tuinen van Hanbury. Vandaar reis je naar Bordighera en Sanremo, met een prachtig fietspad langs de kust. Onderweg ontdek de smaak van het Ligurische goud, de bijzondere olijfolie die rondom Taggia wordt gemaakt.

Laat je betoveren door kunstenaarskolonie Bussana Vecchia, het kleurrijke Cervo en de smalle straatjes van Genua. Proef van de verse pesto, van luchtig gebakken focaccia en van het lekkerste ijs van heel Italië. Droom weg in de haven van Boccadasse, in de rozentuin van Nervi en op het strand van Camogli. Sprookjesachtig mooi is ook de baai bij de San Fruttuoso.

Slenter door de straatjes van Portofino, Santa Margherita Ligure, Chiavari en Sestri Levante. Bezoek de vijf beroemdste dorpjes van heel Italië: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore – beter bekend als de Cinque Terre. Maar vergeet ook Portovenere en de Golfo dei Poeti niet, met Tellaro als laatste stop voor de Toscaanse grens.

De Toscaanse Rivièra

Het laatste stukje van de Italiaanse Rivièra is de streek Versilia, in het noorden van Toscane. Hier vind je uitgestrekte stranden, met veel stijlvolle stabilimenti balneari, strandtenten. Met name in Forte dei Marmi, Lido di Camaiore en Viareggio zie je zover je kunt kijken kleurrijke parasols en strandstoelen die strak in het gelid lijken te staan.

Op de achtergrond kleuren de bergtoppen soms nog wit. Nog witter zijn de marmergroeven van Carrara, waar het marmer van de kunstwerken van onder anderen Michelangelo vandaan komt.

In totaal hebben we ruim vierhonderdvijftig pagina’s gevuld met kleurrijke verhalen en foto’s over la bella Rivièra – voor instant zomer op je scherm. Bon voyage, buon viaggio!

Bestel deze Special

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *