Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaans studeren in Sanremo

Annerike reisde naar Sanremo, aan de Ligurische kust, waar ze via Italstudio een week lang de schoolbanken in dook voor een cursus Italiaans bij taalschool Omnilingua.

Annerike: ‘Trrrring! Trrrring! Het is lang geleden dat ik het geluid van een schoolbel heb gehoord. Het is maandagochtend negen uur en het is al een gezellige drukte op school.

De studenten stromen langzaam de klaslokalen binnen of staan nog met elkaar te kletsen op de gang, tot de docenten arriveren en het tijd is om met de les te beginnen. Samen met drie andere nieuwe studenten word ik hartelijk ontvangen door docent Barbara, die al bijna twintig jaar aan deze taalschool werkt.

Dan volgt het moment suprême: de schriftelijke taaltest, die elke student aan het begin van een cursus krijgt voorgelegd en die het niveau bepaalt van de klas waarin je komt. Voor mij is het inmiddels bijna vier jaar geleden dat ik voor het laatst een cursus Italiaans heb gedaan en dus is het flink graven in mijn geheugen naar de grammatica. Na nog een kort gesprek in het Italiaans met docent Barbara weet ze genoeg: ik stroom in in klas B1/B2, livello intermedio. Niet slecht gedaan dus!

Ik kom in de klas van docent Davide. De groep is klein, we zijn met vijf cursisten. Fijn, want zo krijgt elke student voldoende aandacht, is er alle gelegenheid om vragen te stellen en zijn de lessen erg interactief en persoonlijk.

De afspraak is dat er in de klas en in het schoolgebouw alleen maar Italiaans gesproken mag worden. Zo leer je de taal het snelst. Mijn klasgenoten zitten al langer in dit klasje, sommigen zelfs al een paar maanden. Ze komen overal vandaan, van Chili tot Frankrijk, en iedereen heeft zo zijn eigen reden om Italiaans te leren.

Na een kort voorstelrondje en wat eerste leesopdrachten gaat de schoolbel. Dat betekent dat het 10.40 uur is, tijd voor pauze en de hoogste tijd voor koffie!

Pausa caffè

Vaste prik tijdens de pauze is een lekker sterke caffè bij koffiebar Astra (Via Carli 16), schuin tegenover de school. Met een clubje studenten geniet ik op het terras in de zon van een welverdiende espresso, voor we aan de tweede les van die dag beginnen.

In de klas

Wat me opvalt is dat er in de klas niet alleen hard en serieus wordt gewerkt, maar er ook veel ruimte is voor humor. Tijdens de opdrachten die we met medestudenten moeten voorbereiden, wordt heel wat afgelachen, zeker als we onze conversatie plenair moeten opvoeren.

Ook zorgt onze docent Davide voor een goede mix tussen serieuze uitleg en de nodige scherzi, grapjes, wat de sfeer in de klas enorm ten goede komt. Het beeld van woordjes stampen, alleen maar grammaticaoefeningen maken en stukken tekst lezen kan meteen overboord, want zo gaat dat dus helemaal niet op een taalcursus. Het is allesbehalve saai, integendeel!

We krijgen in de les vaak opdrachten die gaan over een alledaags onderwerp, van het voeren van een sollicitatiegesprek met een medestudent voor de functie van chef della cucina en het opstellen van je cv in het Italiaans tot het maken van kruiswoordpuzzels, het schrijven van een klachtenbrief over een wijnbestelling met een rare smaak en het opvoeren van je favoriete radio-uitzending.

Ook kijken we tv-fragmenten, bijvoorbeeld over de Napolitaanse pizza. Aan de gezichten van de medestudenten te zien krijgt iedereen meteen trek bij het zien van de beelden. Onze docent Davide ontgaat niks en hij vraagt ‘Hai fame, Annerike?’ (‘Heb je trek?’)

Ik krijg meteen de tip om voor de lunch straks naar Napul’è te gaan, niet ver van de school en de haven, waar ze de beste Napolitaanse pizza’s van Sanremo schijnen te hebben. Maar eerst nog even opletten, de laatste schoolbel is nog niet gegaan.

Het hoogtepunt van de week is wel dat je je favoriete Italiaanse lied mag laten horen aan de klas, inclusief de karaokeversie van de videoclip. Senza dubbio, ik laat Felicità van Al Bano en Romina Power horen, waarmee ze de tweede plek veroverden op het Festival di Sanremo in 1982. Davide moedigt me aan om mee te zingen, maar ik bewaar mijn zangkwaliteiten liever voor thuis onder de douche.

Huiswerk in de zon

Aan het einde van elke les krijgen we huiswerk mee. Geen stress, je bent er gemiddeld een half uurtje zoet mee. Soms zijn het invuloefeningen om je woordenschat wat op te krikken, dan weer grammaticaoefeningen. Ook doet Davide zo nu en dan een beroep op je creatieve geest en moet je aan de hand van een situatieschets een stukje schrijven.

Huiswerk maken doe ik ’s middags tijdens een lunch op mijn fijne terras bij SanremoInn waar ik tijdens de cursus verblijf of onder het genot van een glas wijn met wat lekkers op het gezellige Piazza Bresca of het Piazza Sardi. Ook bij de haven is het heerlijk toeven, met de boten dobberend op de achtergrond of op een ligbedje aan het strand… Geen straf om hier huiswerk te maken!

Na een week zit de cursus er voor mij alweer op. Die vijf lesdagen zijn voorbij gevlogen. Na afloop van mijn laatste les krijg ik van directeur Daniel Pietzner een certificaat van deelname uitgereikt. Mijn Italiaans is gelukkig weer wat minder roestig na een week lang oefenen, praten en heel veel Italiaans om me heen horen.

Buitenschoolse activiteiten

Elke week zijn er na schooltijd verschillende activiteiten die je via de school kunt ondernemen, met wekelijks een wisselend programma, van culinaire tot culturele uitjes. Ook is er er altijd wel een sportieve activiteit gedurende de week, zoals tennis bij de tennisclub van Sanremo. In het weekend kun je zelfs mee met een boot om walvissen en dolfijnen te spotten, die voor de kust van Sanremo zitten!

Tijdens mijn taalcursus heb ik een kookworkshop gevolgd bij nonna Piera en wijnen mogen proeven tijdens een wijnproeverij van Ferruccio. Daar vertel ik later deze week meer over.’

Taalschool Omnilingua in Sanremo

Omnilingua is een kleine taalschool en gevestigd in een oud palazzo aan de drukke Via Roma, vlak bij het centrum van Sanremo. De taalschool bestaat al bijna twintig jaar, sinds 1999, maar ook daarvoor was het gebouw al een school. In 1929 zat niemand minder dan de beroemde Italiaanse schrijver Italo Calvino hier in de klas!

Het kan dan ook niet anders dan dat de school kwaliteit van de lessen hoog in het vaandel heeft staan. Tijdens de lessen ligt de focus op conversatie en interactie in kleine groepjes van maximaal negen studenten (gemiddeld zit je met vier anderen in een klas).

Het enthousiasme van de docenten op deze school maakt het studeren extra leuk. De gesprekken en opdrachten gaan veelal over alledaagse en persoonlijke situaties, waarbij de Italiaanse cultuur, de actualiteit en uiteraard la cucina uitgebreid aan de orde komen.

De taallessen van de standaard cursus worden ’s ochtends gegeven, van 9.00 tot 10.40 uur en van 11.00 tot 12.40 uur, met daartussen een korte pauze. Het is ook mogelijk om een intensievere cursus te boeken, bijvoorbeeld met privélessen erbij.

Liefhebbers van la dolce vita kunnen kiezen voor een combinatie van Italiaans en een kook- en wijncursus. Wie graag een balletje slaat, kan zich aanmelden voor een cursus Italiaans en tennis, waarbij je elke dag na schooltijd tennisles krijgt bij de tennisacademy van Sanremo.

De school is geschikt voor iedereen, van absolute beginners op A1-niveau tot en met ver gevorderden met niveau C1.

Een taalcursus boeken via Italstudio

Italstudio is al bijna dertig jaar dé Italië-specialist in taalreizen en studies in Italië. Inmiddels bestaat het aanbod uit maar liefst vijfenveertig bestemmingen door heel Italië.

Italstudio bezoekt alle taalscholen regelmatig en kent alle ins en outs van de scholen goed. Je krijgt dus perfect advies als je op zoek bent naar een taalschool, maar bijvoorbeeld nog twijfelt over de bestemming. Op basis van jouw wensen weet Italstudio precies welke scholen bij jou passen.

Je kunt via Italstudio niet alleen de taalcursus zelf boeken. Als je wil kan Italstudio ook helpen met het zoeken naar een geschikte accommodatie, van een gedeeld appartement met medestudenten tot een gastgezin of een B&B.

Ook Italiaans leren in Sanremo? Neem dan een kijkje op de website van Italstudio voor de mogelijkheden.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *