Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Genua – groene oases in de stad

Natascha neemt je mee naar de bruisende havenstad Genua en tipt een aantal plekken waar je midden in het groen kunt genieten van ontspanning én mooie uitzichten.

Castello d’Albertis

Natascha: ‘Het park van Castello d’Albertis ligt op vijfhonderd meter van het station Principe en de Via Balbi. Toeristen komen hier amper, want het ligt net buiten de gebaande paden.

In de met palmbomen bezaaide kasteeltuin geniet je van een prachtig uitzicht op een deel van de stad en de zee. Bij het kasteel hoort ook een barretje met tafeltjes onder een zuilengalerij, waar je iets kunt drinken of aan kunt schuiven voor een eenvoudige lunch.

In het kasteel zelf kun je het Museum van Wereldculturen bezoeken. Het kasteel werd namelijk gebouwd door kapitein Enrico Alberto d’Albertis, die tijdens zijn vele zeereizen een schat aan koloniale trofeeën en souvenirs heeft verzameld.

foto’s:  Claudio Divizia

Parco del Peralto

Nog zo’n groene oase is het stadspark aan de voet van de stadsmuren en forten van Genua, bereikbaar met de kabelbaan Zecca – Righi, met als vertrekpunt Via Carlo Targa 7. Eenmaal op het eindpunt aangekomen, zie je bordjes die je de weg wijzen naar verschillende forten die de stad domineren.

Ben je met de auto, dan kun je parkeren bij Parcheggio Parco Righi. Vanaf dit punt start ook een zeer panoramisch wandelpad, Percorso Ginnico genaamd.

Het onderhoud van de bossen en de picknickplekken laat helaas te wensen over, maar het uitzicht maakt dat meer dan goed. Dit is een van die pareltjes waar je er echt versteld van staat dat de potentiële aantrekkingskracht duidelijk niet gezien wordt. Je wandelt hier dan ook echt tussen de locals die even de benen willen strekken in het groen, in plaats van tussen bakstenen en beton.

Forte Diamante

Genua kent een aantal schitterende forten, die ooit dienden om de stad te verdedigen tegen aanvallen vanaf zee én land.

Het Forte Diamante is een van de meest karakteristieke forten. Het werd gebouwd in 1758, op de top van de Monte Diamante, 667 meter boven zeeniveau, om aanvallen vanuit het noorden tijdig aan te zien komen. Vanaf het fort kijk je uit over de Valle Polcevera en de Valle Bisagno.

Forte Diamante | foto’s: Matteo Provendola

Villetta di Negro

Het park Villetta di Negro bevindt zich op zevenhonderd meter afstand van het Piazza de’ Ferrari en een boogscheut van de beroemde Via Garibaldi, maar ook hier zul je weinig toeristen zien. Het lijkt bijna weggeplukt te zijn uit de Efteling, met zijn eigenaardig aangelegde watervallen en grotten.

Je geniet er wederom van een zeer mooi uitzicht op de stad, maar daar hebben de hangjongeren die een deel van het park in beslag nemen weinig oog voor.

Het is misschien een eigenaardige keuze om groene parken op te zoeken wanneer je ervoor kiest om een stad als Genua te bezoeken, maar heb je tijd, dan raad ik je aan om zeker een van de drie in je programma in te lassen, al was het maar omwille van de uitzichten op de stad.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *