Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

DeGustibus – lekkere najaarswandeling in Levanto

Oktober staat ook wel bekend als wijnmaand. Maar in Levanto, een heerlijk kustplaatsje in Ligurië, valt er in die maand veel meer te proeven dan alleen wijn. Tijdens DeGustibus, een culinaire wandeling die elk jaar in oktober wordt gehouden, proef je het lekkerste van Levanto en omgeving.

Saskia logeerde vorig jaar in oktober een weekje bij Hotel Oasi in Levanto. Na een uitgebreid ontbijt verkende ze de omgeving, met onder meer een bezoek aan het klooster van Monterosso al Mare (een van de dorpjes van de Cinque Terre) en een wijnproeverij bij Caffè delle Rose in Bonassola (dat vanuit Levanto prima te bereiken is per fiets, door oude spoortunnels langs de zee).

Saskia: ‘Op zondag 7 oktober sla ik alle ontbijtlekkers van Hotel Oasi over. Ik neem alleen een cappuccino en een ieniemienie stukje vers gebakken crostata. Silvia, de eigenaresse van Hotel Oasi, heeft me namelijk verteld dat er die dag een culinaire wandeling door Levanto op de planning staat. DeGustibus genaamd, met vijf of zes verrukkelijke stops.

Dat klinkt als een heerlijke happening, die ik niet wil missen. Om er zeker van te zijn dat ik alles kan proeven, bespaar ik dus een beetje op mijn ontbijt. Want hoewel er tijdens DeGustibus ook de nodige stappen worden gezet, zullen er als ik Silvia mag geloven flinke porties geserveerd worden.

Om elf uur verzamelen de DeGustibus-deelnemers op het Piazza Cavour. We krijgen allemaal een wijnglas, zodat we onderweg ook volop kunnen proeven van de wijnen uit de streek die bij de verschillende gerechten worden geschonken.

Alle lekkerbekken worden in groepjes verdeeld, met elk een eigen gids. Je kunt de tour volgen in het Italiaans, in het Engels of in het Frans. Voor de groepjes één voor één op pad gaan, trekt er een historische stoet voorbij, met ridders, jonkvrouwen en vaandelzwaaiers.

Deze laatste geven een mooie demonstratie. De zonder uitzondering donkerharige jongetjes gooien vol trots hun vlaggen in de lucht, om ze op miraculeuze wijze weer te vangen zonder uit balans te raken.

Ik heb ze zien oefenen, de dagen voorafgaand aan DeGustibus, maar ook vanochtend vroeg nog. In hun ogen opperste concentratie, een klein beetje spanning maar vooral vastberadenheid: ze zullen hun vlaggen synchroon omhoog gooien en netjes op weten te vangen.

Terwijl we het Piazza Cavour achter ons laten, verdwijnt de zon achter de wolken. Gisteren werd er nog in zee gezwommen, maar vandaag lijkt de zomer definitief voorbij. We laten er ons echter niet door weerhouden en de gids troont ons mee naar de mooiste plekjes in het centro storico, het historisch centrum, van Levanto.

De gids belooft ons regelmatig een culinaire stop, om te genieten van steeds een ander lokaal gerecht, bereid volgens traditioneel recept, uiteraard vergezeld van een glas wijn uit de streek. Maar voor we het eerste gerecht mogen proeven, wacht er een mooie wandeling.

We lopen door de Via Garibaldi en de Via Guani, langs historische palazzi, waarbij de gids regelmatig stopt voor enthousiaste verhalen over lokale tradities en legendes. In deze buurt lag in de middeleeuwen de haven van Levanto, met grote magazijnen.

Via de Salita della Madonna della Costa wandelen we op ons gemak naar de Orti di San Giacomo, voor een proeverij van polpettone alla genovese. Dat is geen gehaktbal, zoals het woord polpettone wellicht doet vermoeden, maar een soort hartige taart op basis van groenten (vaak aardappels en boontjes) met een vleugje majoraan.

Het is een recept uit de cucina povera, dat van generatie op generatie werd doorgegeven, maar de hoofdrolspelers zijn al die tijd hetzelfde gebleven. Dankzij de majoraan, die in de Ligurische heuvels aan zee volop groeit, ruikt het al van verre heerlijk. Al gauw staat dan ook iedereen te smullen van zijn stukje taart.

Als je het thuis een keer wil maken, dan vind je via deze link een fijn recept. Ideaal voor een brunch, een buffet, als voorgerecht van een Ligurisch diner maar ook voor een picknick of in de lunchtrommel.

Langs de middeleeuwse muren van Levanto (met mooi uitzicht op de Torre dell’Orologio) wandelen we naar Ospitalia del Mare, waar grote schalen met lasagne al pesto klaar staan.

Het motregent wat, dus we smullen er binnen van, op de plek van de vroegere koopmanshuizen, gebouwd boven grote opslagplaatsen en magazijnen. Later deed dit gebouw onder meer dienst als een klooster, een ziekenhuis, een school en een rusthuis… Nu vind je er een jeugdherberg en een museum over de geschiedenis van Levanto, met alleen vandaag een grote groep lasagneliefhebbers.

Door de Porta dell’Acqua gaat de tour verder naar het Piazzetta della Compera, voor een stukje torta di erbe, hartige taart met snijbiet. Dat is genoeg brandstof voor een bezoek aan de Duomo van Levanto, met een stoer zwart/wit uiterlijk.

Daarna wacht de klim naar het kasteel, het hoogste punt van de culinaire wandeling, met schitterend uitzicht over Levanto en de zee. In de kasteeltuinen wordt er druk gekookt: er stomen grote pannen met stoccafisso, gedroogde kabeljauw, die wordt geserveerd met aardappel en olijven.

Met volle buikjes dalen we af naar de boulevard langs de zee, voor de eerste dolce: een crème van ricotta met bosvruchten. Ik geniet er met kleine hapjes van, terwijl ik uitkijk over de golven.

Het vertrek naar de volgende – en laatste – stop stellen we zo lang mogelijk uit, zodat we weer een beetje trek hebben als we bij de loggia aan het Piazza del Popolo arriveren. Daar staat een bordje met typische lokale koekjes voor ons klaar, vergezeld van een glaasje dessertwijn.

Ondanks alle voorgaande bordjes gaat alles tot de laatste kruimel op, onder toeziend oog van ridders en jonkvrouwen. Normaal gesproken blijft men lang hangen op het pleintje, maar de dreigende wolken jagen iedereen naar huis. Geen ramp, want na al dat lekkers is het hoog tijd voor een siësta!’

Wil je ook allerlei lekkers uit Levanto en omgeving proeven? DeGustibus, dat wordt georganiseerd door Visit Levanto, in samenwerking met Slow Food Liguria, vindt meestal plaats in oktober. Er kunnen maximaal 200 mensen meelopen, dus meld je tijdig aan via Visit Levanto als je zeker wil zijn van een plekje. De kosten bedragen ca. € 35,- per persoon (inclusief alle culinaire gerechten plus wijn).’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *