Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proef de bijzondere wijnen van Cantina Le Canà uit Carassai

De provincie Ascoli Piceno, in het zuiden van de regio Le Marche, is buiten Italië een nog vrij onbekend wijngebied. Zonde, want er worden hier heerlijke wijnen gemaakt voor een hele mooie prijs.

Gelukkig weten steeds meer Italiëliefhebbers de weg naar deze streek te vinden, mede dankzij de webwinkel van Piceno Wijnen, die alleen wijnen uit het zuiden van Le Marche in het assortiment heeft, zoals die van Cantina Le Canà.

Cantina Le Canà in Carassai

Cantina Le Canà in Carassai is een van de jongste cantina’s in de provincie Ascoli Piceno. De wijnranken staan in de Valdaso, vanwaar je zowel de zee als de Monti Sibillini kunt zien. Een ideale ligging voor biologische druiventeelt, want in de vallei waait er altijd een licht briesje, dat ervoor zorgt dat er minder kans is op schimmels.

Ruim honderd jaar terug in de tijd

Hoewel Cantina Le Canà een van de jongste cantina’s is, gaat de geschiedenis ruim honderd jaar terug. In 1920 kocht Vincenzo Polini het eerste stuk grond in de Val Menocchia, met geld dat hij in Argentinië had verdiend.

Zijn zoon Giuseppe zag het potentieel voor de wijngaard en plantte er de eerste wijnstokken. Later kochten Giuseppes zoon Gabriele en zijn vrouw Anna een groot stuk land in de Valdaso, met daarop een ruïne – de plek waar nu Cantina Le Canà staat.

Vier generaties wijnmakers

In 2014 werd het bedrijf overgenomen door de vierde generatie Polini. Paola, Alessandra en Luca, de kinderen van Gabriele en Anna, startten met het label Le Canà. Ze produceren biologische wijnen, waarbij iedereen zijn eigen taken heeft.

Paola houdt zich bezig met de commerciële zaken, Alessandra met de administratie en Luca met de wijngaard en het maken van de wijnen. Hij combineert moderne technologieën met de kennis van vier generaties wijn maken. Dankzij de sterke groei die het bedrijf heeft doorgemaakt, zijn ook de echtgenoten van Paola en Alessandra onderdeel van de onderneming.

Offida Pecorino Retemura

Cantina Le Canà maakt prachtige wijnen. Vooral de Offida Pecorino Retemura en de Rosso Piceno Superiore Davore zijn echte toppers.

De Offida Pecorino Retemura (met DOCG-keurmerk) heeft twee maanden gerijpt in eikenhouten vaten. Sinds vorig jaar staat deze wijn in De Grote Hamersma, met een prachtig 9- als waardering én als Gouden Ster Wijn (voor wijnen die uitblinken in prijs-kwaliteit).

Ook de Tornavento van Le Canà, de andere Pecorino-wijn, wordt door Hamersma geroemd: ‘ontpopt zich als een stevige basis voor beter, verdiepender en gelaagder. Met zachte hand gemaakt. Mild en romig. Fluisterend en schuchter. Toch laat ie zich duidelijk horen. Klein geel en oranje fruit, een tique exotique, citrus, zoete amandel en wat bonsaikruiderij.’

Rosso Piceno Superiore Davore

De andere topwijn is de Rosso Piceno Superiore Davore (met DOC-keurmerk). Het is een blend van tachtig procent Montepulciano en twintig procent Sangiovese, achttien maanden gerijpt in eikenhouten vaten. Dat maakt het tot een supermooie, volle wijn die eveneens een mooie proefnotitie kreeg in De Grote Hamersma, met een 8,5 als cijfer.

Hamersma: Een stevige opvoeding op Frans en Amerikaans eiken gekregen. Geeft deze Rosso Piceno een flinke ruggengraat. Maakt deze Davore superiore. Van achteren en van voren. Mooie aanzet van rijp, rond en warm rood fruit. Pruimen uit de pap. Kersen van de taart. De frambozen uit de jam. En de aardbeien op sap. Vanillestokje slaat de maat, tannines rollen uit. Afdronk twijfelt over afscheid nemen of nog even blijven.’

Nog meer mooie wijnen – van Passerina tot Rosato

Alle andere wijnen van Le Canà die Piceno Wijnen door De Grote Hamersma heeft laten beoordelen, kregen ook mooie cijfers. Allereerst de Marche Passerina Quies (8+) van honderd procent Passerina-druiven. Het is een makkelijk drinkbare, fruitige witte wijn.

Deze Passerina-druif is ook uitermate geschikt voor het maken van spumante. De Spumante Passerina Brut Gaialuce is een frisse, evenwichtige spumante die perfect is als aperitivo.

De Rosso Piceno Infernaccio (8+) is een blend van Montepulciano- en Sangiovese-druiven. Deze jonge wijn heeft alleen kort gerijpt in stalen vaten, maar heeft toch een volle smaak.

Tot slot is er de Marche Rosato Doravera, een roséwijn gemaakt met honderd procent Montepulciano-druiven. Het is de meest verkochte rosato van Piceno Wijnen – en terecht!

Gedurende de zomerperiode is het altijd druk bij de wijnproeverijen van Le Canà, op het prachtige terras met uitzicht over de Valdaso. Gelukkig kun je dankzij Piceno Wijnen ook thuis de wijnen van Le Canà proeven, om de zomer nog even lekker lang vast te houden. Salute!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

25 reacties

 1. als ik deze wijn zou winnen, denk ik weer terug aan onze zomervakantie 2022. Zeker met het weer in NL.

 2. Martha van Hattem

  Met zo.n verzameling prachtige wijnen is het prima nazomeren

 3. Lambaere Patricia

  Nagenieten met een mooie wijn, altijd toppie

 4. Marianne van den Hoek

  Dat wordt genieten… met de Italiaanse zon en een heerlijk terras in gedachten deze geweldige wijn proeven… mmmm.

 5. Het idee dat ik de wijnen ga winnen is geweldig. Mijn favoriete Italie in de fles. Kaarsjes aan, muziekje op en genieten.

 6. Als ik de wijn zou winnen, kan ik die gaan gebruiken voor de vakantie die ik met mijn familie ga maken in oktober. We zijn allemaal wel gek van wijn.

 7. Christine de groot-brusse

  Le Marche èn z’n lekkere wijnen heeft ons verrast toen we in juni in villa Fiore mochten verblijven !
  Wat een mooie streek , lieve mensen en heerlijk eten en drinken !
  We komen terug ❤️

 8. Fantastisch!!! Wat een prijs.
  Welkom in Borne, laat de druivenmakers maar komen!

 9. Monique schouten

  Ik maak graag kans op het wijnpakket voor mijn man.
  Kan hij nog even nagenieten van de vakantie in Italië

 10. Ik zou graag een nieuwe smaak willen proberen, zodat ik weet wat ik de volgende keer kan nemen

 11. Een Italiaans wijntje maakt onze avonden altijd goed! Ik loot dus heel graag mee!

 12. Maurizio Gagliano

  Heerlijke Italiaanse wijn, doet me ook denken aan het lekkere Italiaanse eten, met een lekker wijntje na.

 13. Jenny Janssen-Freens

  Na een vakantie in de Marken; nu 10 jaar geleden ,wilde ik naast het genieten van alle moois dat de streek te bieden had, ook de taal leren…dat is redelijk gelukt…Ik vraag me af of deze te winnen wijn mij terug voert naar een viticoltore in de Marken die mij in het Italiaans zijn wijn presenteert…wat een smaak en spraak sensatie…

 14. Heerlijke kwaliteit!

 15. Debora Cavallari

  Sarebbe un piacere vincere questo vino
  Salute!!!!

 16. Herinneringen blijven, momenten opnieuw beleven samen met mijn daddy hoe heerlijk zou dit zijn, vast net zo lekker als wijn…

 17. Het zou heerlijk zijn terug wijn uit de Marken te kunne proeven. Bij ons vorig verblijf in de Marken konden wij in Ascoli Piceno en Offida heerlijke wijn kopen. Waarom dan niet van Cantina Le Caná.

 18. zeer benieuwd naar deze wijnen van le Canà

 19. IK maak graag kans op de prachtige wijnen uit Le Marche! Onze favourite regio in Italië!

  Bieke en Richard

 20. Sietske Zuiderbaan

  Laat het ons proeven wij houden wel van een lekker wijntje.

 21. Superleuke actie, ik maak heel graag kans.

 22. Cheers to many more years!
  Begin deze maand ben ik verjaard,
  50 een mijlpaal, maar misschien heb ik het beste nog bewaard..
  tenminste als ik de gelukkige ben om te toosten
  met dit heerlijk pakket… dus postbode kom maar op,
  ik trommel mijn vriendinnen op…
  heerlijk avondje altijd top!

 23. O dat lijkt me heerlijk!

 24. Geweldig, wat een lekkere winactie.
  Ik heb een lieve vriend die ik hier graag blij mee wil maken.
  Hier doe ik heel graag aan mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *