Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gradoli

Betty Franke woont samen met haar man en twee kinderen sinds juli 2015 in Gradoli, net buiten het dorp met een prachtig uitzicht op het Lago di Bolsena. Voor Ciao tutti schreef ze een blog over haar nieuwe woonplaats.

Gradoli-Lago-di-Bolsena (1)

Betty: ‘Wanneer je vanaf het Lago di Bolsena omhoog rijdt naar Gràdoli wordt de weg aan beide zijden volledig omringd door dichte begroeiing. De verrassing is groot als na de laatste bocht ineens een prachtig zicht op het kleine dorp tevoorschijn komt.

Op een klif zijn eenvoudige, tufstenen huizen gebouwd rondom het statige Palazzo Farnese. Volgens de reisgids stamt Gràdoli uit de middeleeuwen en werd het indrukwekkende paleis gebouwd tijdens de heerschappij van de familie Farnese, omstreeks 1515.

In boeken over de Etruskische periode vind ik echter ook regelmatig verwijzingen naar oude grotten en heilige plaatsen die rond Gràdoli gevonden zijn. Ik kan me goed voorstellen dat dit ook in de eeuwen voor de middeleeuwen een belangrijke plek in het landschap is geweest.

Vanaf het centrale plein loop je, naast de bar met de fontein, onder een oude stadspoort door. De straatjes zijn nauw en de bebouwing is hoog. Aan de linkerkant ligt, op een heuvel, de belangrijkste kerk van het dorp, de Santa Maria Magdalena. De kerk is, evenals de ingang van het Palazzo Farnese dat ernaast ligt, te bereiken via een lange trap omhoog.

Gradoli-Lago-di-Bolsena (9) Gradoli-Lago-di-Bolsena (9a)

Eenmaal boven voelt het plein voor het palazzo aan als een soort grote huiskamer. Het is een plek waar de dorpsbewoners graag komen voor een feestje en in de zomermaanden gaat er geen week voorbij zonder dat er wat gevierd wordt.

Deze zomer werden wij getrakteerd op processies, middeleeuwse feesten met trommelaars en vlaggenwerpers, wijnproeverijen met lekkere hapjes en wijnfeesten ter ere van de plaatselijke wijn Aleatico.

Gradoli-Lago-di-Bolsena (2) Gradoli-Lago-di-Bolsena (3) Gradoli-Lago-di-Bolsena (4)Gradoli-Lago-di-Bolsena (10)

Zelfs het einde van de zomer werd met een aperitivo gevierd. Dat alles natuurlijk met de gebruikelijke gezamenlijke diners en bijpassende muziek waarop vooral de ouderen hun danskunsten vertonen.

Op 22 juli is het feest van de beschermheilige van het dorp, Maria Magdalena. Al twee dagen ervoor wordt er al flink uitgepakt en de festiviteiten eindigen met een groots vuurwerk.

Gradoli-Lago-di-Bolsena (7) Gradoli-Lago-di-Bolsena (8)Gradoli-Lago-di-Bolsena (6)

Dat Gradoli een vrouwelijke patroonheilige heeft, is niet verwonderlijk. Bijna alle dorpen rond het Lago di Bolsena hebben een vrouwelijke heilige.

Het vulkanische meer werd in de tijd van de Etrusken namelijk gezien als de navel van moeder aarde en rondom het meer werd zij vereerd om haar vruchtbaarheid. Deze aanbidding van het vrouwelijke zie je ook vandaag nog in vele lagen terug.

Zo ook in de kerk, waar relikwieën orden bewaard van Maria Magdalena, die volgens de legende, nadat zij in Frankrijk was gestorven, werden overgebracht naar het eiland in het meer en uiteindelijk in Gradoli zijn ondergebracht – waar de dorpsbewoners haar nog elk jaar feestelijk herdenken.’

Nog meer moois rondom het Lago di Bolsena
Rondom het meer is zo veel moois te zien en te ontdekken, dat we een uitgebreide route van in totaal ongeveer 65 kilometer hebben uitgestippeld, onderverdeeld in vier etappes. De eerste etappe voert van Bolsena naar Montefiascone, de tweede etappe leidt je van Montefiascone naar Marta en Capodimonte.

De derde etappe gaat van Capodimonte naar Gradoli, de laatste etappe brengt je van Gradoli terug naar Bolsena. Natuurlijk tippen we in elk van deze plaatsjes én onderweg bijzondere plekken die een stop waard zijn. Een klein voorproefje van wat voor moois én lekkers je onderweg allemaal te wachten staat, vind je in deze blog.

Bestel de route rondom het Lago di Bolsena voor € 6,95

Deze Ciao tutti-route is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail, een link om de route te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens downloaden op meerdere apparaten  (je pc, je laptop, smartphone of tablet) om van al het moois genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *