Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ciao tutti’s best nine van 2018

Naast onze dagelijkse blogs plaatsen we tijdens onze reizen door Italië ook regelmatig een mooie foto op Instagram. Van sfeervolle straatjes tot vintage Fiats en Vespa’s, van cappuccino’s tot zonsondergangen, van een Aperol Spritz op een terrasje tot borden vol pasta en ander lekkers. Dit jaar deelden we via Instagram meer dan 400 foto’s, die bijna 100.000 keer geliket werden. Grande!

Aan het einde van het jaar blikken we terug met de zogenaamde #2018bestnine – de negen Instagramfoto’s die in 2018 het populairst waren:

Met stip op nummer één staat de cover van Saskia’s nieuwe boek, dat in april 2019 zal verschijnen. In deze blog vertelde Saskia er al meer over. Inmiddels staan er ruim 35.000 woorden op papier. Dat betekent dat er de komende dagen nog even flink geschreven moet worden, want half januari moet de tekst (van zo’n 50.000 woorden) helemaal af zijn.

Saskia begint het nieuwe jaar dus niet alleen met prosecco, maar vooral met veel espresso’s om ook die laatste woorden op te tekenen. Daarna is het tijd om de foto’s te selecteren, zodat jullie vanaf half april kunnen genieten van een kleurrijke gids vol met tips voor een onvergetelijke vakantie in Puglia.

Voor nieuwe inspiratie voor Mijn Puglia reisde Saskia met fotografe Carola door Puglia. In mei schoot Saskia bij Doppiozero in Lecce de achtste foto, die door jullie allemaal werd omarmd. Eens kijken of we deze man volgend jaar weer zien, zodat we hem kunnen laten zien hoe geliefd zijn foto was…

De tweede foto postten we in aanleiding naar Valentijnsdag, met een quote van Bob Marley: ‘One love, one heart, one destiny.’ We vroegen waar in Italië jullie hart thuishoort, met veel mooie reacties tot gevolg.

De derde foto, van een heerlijke Aperol Spritz aan het strand, brengt ons in Molise. Saskia logeerde een weekje bij B&B Casa Cristina in Ripabottoni en verkende een stuk van de nog vrij onbekende regio Molise. De foto is gemaakt bij een van de strandtenten in Termoli. In dit artikel vind je alle details!

Van zonneschijn naar parapluutjes, maar gelukkig niet vanwege de regen! Annerike schoot deze foto in Dolceacqua, in Ligurië. De charmante Vicolo Cassini is normaal gesproken al erg sfeervol, maar de witte plu’s maken het helemaal af.

Eerder zagen we de pluutjes ook in onder meer Pisogne, Martina Franca, Assisi, Modena en Pietrasanta. Saskia dook toen in het idee achter deze kleurrijke kunstwerken en schreef er dit artikel over.

Grappig dat jullie de foto van Saskia in haar element – op weg naar nieuwe avonturen in Rome – zo massaal liketen. Inmiddels zijn de sneakers van de foto in een Romeinse prullenbak beland (want hélemaal versleten) maar de herinneringen aan een paar mooie Romebezoeken dit jaar zitten nog vers in Saskia’s geheugen.

Samen met Willemijn bezocht ze de tentoonstelling over Ovidius in de Scuderie del Quirinale, samen met Carl en Franka van Cosiddetto proefde ze van al het lekkers van marktmannen Ivo en Arsenio en samen met Sara verkende ze het Rome van Caravaggio.

De zevende foto is tijdens die laatste wandeling gemaakt, in een van de achterafstraatjes tussen de Spaanse Trappen en het Pantheon, de buurt waar Caravaggio ooit woonde. Gelukkig kun je in het steeds drukker wordende historische centrum van Rome ook nog altijd dit soort verlaten straatjes en authentieke winkels vinden!

De twee overgebleven foto’s uit deze top negen zijn allebei gemaakt in Lucca. Saskia verbleef daar aan het begin van de zomer een paar dagen na afloop van een afwisselende reis door Toscane, om haar ervaringen op te kunnen tekenen toen ze nog vers in het geheugen lagen. Een artikel met tips voor een bezoek aan Lucca schreef ze in één moeite door.

Schrijven werd afgewisseld met lange wandelingen door de stad en heerlijke lunches. De tagliere met bruschetta’s, vleeswaren en kaas is een van Saskia’s favoriete gerechten bij Alla Bona (Via degli Angeli 13).

Het blikje met koffiesnoepjes van Lavazza kocht Saskia in een kleine snoepwinkel vlak bij Piazza Napoleone. De snoepjes van Leone zijn altijd al een ideaal souvenir, maar deze koffievariant was dit jaar veruit favoriet. We moeten maar snel nieuwe voorraad inslaan!

Gelukkig staat een nieuw bezoek aan Lucca alweer op de planning, eind februari. Ook Florence en Puglia zullen we begin 2019 met een bezoek vereren. Welke bestemmingen volgen, dat staat nog helemaal open – maar het zal vast weer net zo’n mooie foto’s en verhalen opleveren als afgelopen jaar.

Wil je niets missen van onze reizen? Like dan onze Instagram-pagina en reis zo (bijna) elke dag even mee naar Italië!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Hey Saskia. Ik wens jou en je team een mooie jaarwisseling en veel fijne momenten in 2019. Misschien kun je je nog herinneren dat we elkaar hebben ontmoet in de pizzeria in Brindisi in November toen we in
  Puglia rondreisden? Ik vond het een bijzonder moment. Te toevallig voor woorden toch?
  Mijn Puglia fotoboek/reisverslag heb ik inmiddels klaar en wacht tot hij op mijn deurmat ploft. Ik ben ook heel benieuwd naar jouw Puglia boek. Succes met het samenstellen en tot de volgende keer Hahahah
  Mocht je ooit nog eens een fotograaf/grafisch ontwerper nodig hebben…..

  Groetjes
  Jacqueline Stokkingreef
  Instagram: Beeldbalans_en _sjak

 2. Grazie Jacqueline! Zeker weet ik nog wie je bent, zo’n toevallige ontmoeting vergeet ik niet. Bovendien zie ik nog steeds mooie Puglia-foto’s voorbijkomen op Instagram, heerlijk om een beetje mee na te genieten van al dat moois. Voor jou ook een heel mooi 2019, wie weet zien we elkaar weer ergens in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *