Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het Gardameer met de boot: wat zijn de hotspots?

Het Gardameer heeft een speciaal plaatsje in het hart van heel wat Nederlanders en Vlamingen. Elk jaar brengen velen van hen hun vakantie door aan het grootste meer van Italië.

De meeste mensen bezoeken gezellige plaatsjes als Salò en Sirmione en strijken neer op een van de strandjes aan het meer. Het is echter minstens zo leuk om een boot te huren aan het Gardameer. Zo kun je heel gemakkelijk naar alle hotspots die rondom het meer te vinden zijn. Klinkt dit als de ultieme vakantiebeleving? Check dan hier de plekken waar je je anker uit kunt gooien!

Verkoeling en veelzijdige stops

Een boottocht biedt niet alleen aangename verkoeling bij warm weer, maar geeft ook de kans om het Gardameer en het landschap eromheen vanuit een geheel ander perspectief te bekijken.

Je wordt getrakteerd op prachtige panorama’s zoals we die kennen van ansichtkaarten: een prachtige waterlijn, met kleurrijke dorpjes en haventjes in een mediterrane sfeer. Bovendien heb je vanaf het water zicht op een aantal kastelen uit vervlogen tijden die rondom het Gardameer te vinden zijn.

In het zuiden van het meer zie je de indrukwekkende Rocca Scaligera liggen, op het smalste stukje van het schiereiland Sirmione. Op bepaalde plaatsen, zoals bij de Grotte di Catullo, maakt de rotsachtige bodem van het meer het water doorzichtig en creëert bijna tropische atmosferen. Maar ook het uitzicht op de burcht van Malcesine aan de oostzijde van het meer is vanaf het water uniek.

Vanaf het water heb je trouwens niet alleen uitzicht op de kust. In het meer bevindt zich een zestal kleine eilanden, waarvan Isola del Garda het grootste is. Op het eiland liggen een schitterende villa en bijzondere tuinen.

De oude villa is ook vanaf het water te zien, maar het is de moeite waard om een excursie te boeken naar dit eiland, zodat je onder begeleiding van een gids de villa en de tuinen kunt bewonderen. Vanaf het eiland zelf heb je uiteraard ook weer een prachtige kijk op het Gardameer.

Bezoek de markt van Bardolino

Een van de populairste plekken rondom het Gardameer is Bardolino. Dit komt deels door de bijzondere markt die hier wekelijks wordt gehouden. Wanneer je lekker op de markt wil rondstruinen, is het aan te raden om Bardolino op donderdagochtend te bezoeken; dan is er tot 13.00 uur markt.

Daarna kun je dan ook het plaatsje zelf ontdekken. Het is de perfecte plek om rond te dwalen en de tijd even helemaal te vergeten. Bezoek bijvoorbeeld het beroemde Piazza Giacomo Matteotti, maar wandel ook even naar de San Zeno, net buiten het centrum.

Wat je zeker niet mag missen in Bardolino is het romaanse kerkje San Severo, aan de rand van het centrum, langs de Gardesana. Dit kerkje bevindt zich boven op een crypte uit de achtste eeuw. Binnen in de kerk zijn prachtige fresco’s te zien.

Extra tip: het Museo del Vino, het wijnmuseum, aan de Via Costabella 9 in Bardolino.

Meer aan in Garda

Het meer dankt zijn naam aan het plaatsje Garda. Het ziet er vanaf het water al mooi uit, maar ga zeker ook even aan land. Hier kun je een van de oudste kerken rondom het meer bezoeken, de Pieve di Garda.

Deze kerk, die is gewijd aan Maria, bevindt zich net buiten de muren op de helling van de burcht. De kapel van de kerk is versierd met een fresco van Maria en kind, uit de vijftiende eeuw.

Tegenover de haven staat de prachtige Venetiaanse Villa Albertini, met donkerrode muren en opvallende torens. Hier vind je ook het kleine kerkje van Carlo Borromeo dat bij de villa hoort. Helaas is de villa niet te bezichtigen, maar het is alleen al de moeite waard om de villa even van buiten te bewonderen.

In het centrum vind je ook het Palazzo del Capitano, in Venetiaans-gotische stijl, waar nu een bar gevestigd is. Neem ook de tijd voor een lunch of een picknick aan het water, met lekkers van de markt of delicatessenwinkel.

Gooi het anker uit bij Torri del Benaco

Een van onze favoriete plaatsen aan het Gardameer is Torri del Benaco. Met prachtige traditionele gebouwen, kerken en een adembenemend uitzicht is het de moeite waard om ook hier even aan te meren.

Het Castello Scaligero in Torri del Benaco dateert uit 1388 en staat vermoedelijk op de resten van een oud Romeins legerkamp waarvan nu nog alleen de westtoren bewaard is gebleven.

Achter de grote poort van het kasteel ontdek je een klein museum, over de oude gebruiken en gewoonten van het Gardameer. Platte gondels, oude visnetten, typische trappen voor de olijvenpluk en olijfoliepersen geven je een idee hoe de visvangst en olijvenoogst er vroeger aan toe gingen.

Je vindt hier ook een maquette van Torri del Benaco uit 1900 en unieke rotstekeningen met meer dan drieduizend figuren uit het bronzen en ijzeren tijdperk. Verder heeft dit kasteel de enige citroenkas aan de oostkust van het Gardameer en een kleine botanische tuin.

Vanaf de gekanteelde loopmuren geniet je van een weids uitzicht, zowel op de haven van Torri del Benaco als op het schiereiland Sirmione en Limone del Garda aan de westkant van het meer.

Geniet van Gardone Riviera

In Gardone kun je een wandeling maken langs het meer, met onder meer statige oude villa’s en hotels aan de oever. Tuinliefhebbers brengen een bezoekje aan de Giardino Botanico André Heller, op slechts vijf minuten lopen van de haven. Deze botanische tuin is opgeknapt en verfraaid met fonteinen en moderne kunstwerken van de Oostenrijkse kunstenaar André Heller.

Een aanrader als je in Gardone bent, is het museum Il Vittoriale degli Italiani. Naast de prachtige villa van de excentrieke dichter Gabriele d’Annunzio, die je kunt bezoeken, vind je hier zijn mausoleum, een openluchttheater en een schitterende tuin.

Op honderdvijftig meter van Il Vittoriale bevindt zich het Museo Il Divino Infante, met een unieke collectie van tweehonderd Italiaanse beelden van het kindje Jezus.

Bezoek het sfeervolle Sirmione

Ook Sirmione mag absoluut niet ontbreken tijdens je boottocht over het meer. Bezoek in elk geval de Rocca Scaligera, het kasteel van Sirmione.

Vanaf het kasteel wijst een richtingaanwijzer je de route van de passeggiata panoramica. Deze wandeling voert je langs een aantal strandjes richting de Grotte di Catullo, de Grotten van Catullus. Op de terugweg kom je langs de villa van Maria Callas, de thermen van Sirmione, gezellige straatjes met souvenirwinkeltjes en verschillende restaurants.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *